İstanbul’un en gözde yerlerinden birisi olan Fethi Paşa Korusu hakkında merak edilen sorunları sizler için araştırdık. Koru, ismini II. Mahmud ve I. Abdülhamid dönemlerinde valilik, elçilik ve nazırlık yapan Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa’dan alıyor. Fethi Ahmet Paşa, 1847’de Sultanahmet Meydanı’nda ilk arkeolojik kazıları başlatan devlet görevlisidir. Çeşitli Osmanlı kaynaklarında Abdülmecit’in kız kardeşi Atiye Sultan’la evlendiği için “damat” olarak bahsedilmektedir.
Fetih Paşa Korusu Tarihi
Fethi Ahmet Paşa’nın 1858 yılında vefatından sonra varisleri arasında paylaşım yapılmış ve koru 1960-1980 yılları arasında kaderine terk edilmiştir. Varislerinden Avukat Şevket Mocan, kendi hissesini 1958 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devretmiş ve koru bu tarihten sonra bir süre “Mocan Korusu” olarak anılmaya başlanmıştır.
Korudaki diğer hisseli yerler de daha sonra belediye tarafından istimlak edilmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından içerisindeki iki köşk restore edilerek, 2003 yılında sosyal tesis olarak İstanbulluların hizmetine sunulmuştur.
Fetih Paşa Korusu Özellikleri
Sultantepe semtinin İstanbul Boğazı’nı gören sırtlarından başlayıp, Kuzguncuk Tepesi ve Paşa Limanının üst kısımlarına doğru uzanan koru yaklaşık 134.000 m² yüzölçümüne sahiptir. İçerisinde 6 adet çocuk oyun alanı, 3 adet aletli spor alanı, 2 basket-voleybol sahası ve 2 adet süs havuzu bulunan koru Sarayburnu’ndan başlayarak Ortaköy’e kadar uzanan muhteşem bir İstanbul manzarasına sahiptir.
Koru içerisinde 2 tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan birisi Fethi Paşa köşkü olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisi olarak hizmet vermektedir. Diğer köşk ise kafeterya ve restoran olarak hizmet veren korunun kuzeyinde bulunan köşktür.
Fetih Paşa Korusu Kahvaltı Fiyatları
Sosyal Tesisler, Belediye’ye ait işletmeler oldukları için kalite, servis ve fiyat bakımından her zaman belirli bir standardı yakalamışlardır. Bu sebeple daha önce elimizden geldiğince Sosyal Tesisler hakkında bilgileri sizlerle paylaşmıştık. Burada yer alan Fetih Paşa Sosyal Tesisleri de bunlardan birisi. Zengin menüsü ve uygun fiyatları yanı sıra, kendinize zaman ayırabileceğiniz yeşilin ve mavinin buluştuğu eşsiz bir manzaraya sahiptir. Serpme kahvaltı ve kahvaltı tabağı şeklinde hizmetleri yanı sıra elma dilim patates kızartması, omlet gibi pek çok aperatif çeşidi de bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra sıcak ve soğuk pek çok meşrubat çeşidi de menülerinde yer almaktadır.
Fiyatlar standart Sosyal Tesis fiyatlarıdır. Ortalama kişi başı 50-70 TL ücret ödeyerek kahvaltı yapabilirsiniz.
Fetih Paşa Korusu Ziyaret Günleri ve Saatleri
Koruyu haftanın her günü 08:30 ile 23:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Fetih Paşa Korusu Otopark Ücreti
Koru içerisinde Sosyal Tesislere ait özel bir otopark bulunuyor ve ücretsiz. Ancak yeteri kadar büyük olmadığı için yer bulamama olasılığınız oldukça fazla. Bu nedenle çok erken giderseniz yer bulabilirsiniz. Ya da aracınızı sahile bırakıp kısa bir yürüyüş sonunda koruya ulaşabilirsiniz.
Fetih Paşa Korusu Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Kuzguncuk Mh. Paşalimanı Cd. Nacak Sk. No:6 – Üsküdar / İstanbul
Ulaşım: Toplu taşıma ile gelmek isteyenler; öncelikle Üsküdar’a geldikten sonra, 15B, 15C, 15H, 15T Hat numaralı İETT otobüslerini kullanabilirler.
Özel araçları ile gelmek isteyenler ise; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Beylerbeyi kavşağından çıkış yaptıktan sonra, Paşa Limanı caddesi boyunca ilerlemelidirler. Kuzguncuk iskelesinin geldikten sonra Nacak sokaktan giriş yaparak buraya ulaşabilirsiniz. Üsküdar tarafından gelmek isteyenler ise; Üsküdar iskelesi ve Paşa Limanı caddesini takip etmelidirler. Konum bilgisi için tıklayın.
Dipnot: Hazır buralara kadar gelmişken Üsküdar’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın.