Bu hafta sonu bir değişiklik yapıp şehir içinde gezmeye ne dersiniz? İstanbul’un tarihi semtlerinden Galata tüm güzellikleri ile sizleri bekliyor. “Galata’da Gezilecek En Bilindik Yerleri” bu yazımızda sizler için derledik.

1- Galata Kulesi

İstanbul’un en güzel manzaralarından birisine sahip Galata Kulesi, 507 yılında Bizanslılar tarafından yaptırılmıştır. Fener Kulesi olarak yaptırılan kule daha sonra rasathane ve yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. 70 metre yükseklikteki kuleye tırmanıp manzarayı seyretmek Galata’da yapmanızı önereceğimiz ilk aktivitedir.

2- Galata Köprüsü

Galata Köprüsü yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Balıkçıları ve alt tarafında yer alan eğlence mekanları ile canlı ve cıvıl cıvıl olan köprüyü yürüyerek 10 dakikada geçmeniz mümkün. Tabi köprünün ortasında durup boğazı ve boğazdaki gemileri seyretmek bu süreyi uzatacaktır.

3- Galata Mevlevihanesi

Mevlevihane, Beyoğlu Galata semtinde meşhur Galata Kulesi’nin alt taraflarına bulunmaktadır. II. Bayezid dönemi 1491 yılında kurulan ve 1975 yılından itibaren müze olarak hizmet veren Galata Mevlevihanesi’nde devrin hat levhaları, müzik aletleri ile Mevlevi kültürüne ait araç gereç ve kıyafetler sergilenmektedir. 1925 yılında tekkeler kapatıldıktan sonra bir süre ilkokul ve lojman olarak kullanılan Galata Mevlevihanesi 1967-1975 yıllarında gerçekleşen onarım ve düzenlemeyle müze olarak kullanılmaya başlamıştır.

4- Kırım Kilisesi

Sri Lankalı Anglikan cemaatince kullanılan Anglikan Kilisesi; Beyoğlu’nda, Galip Dede Caddesi’ne uzanan Serdarı Ekrem Sokağı’nda bulunur. 1856 yılında Lord Stratford Canning tarafından temeli atılan kilise; Abdülmecid tarafından Kırım Savaşına katılan İngiliz askerlerin hatırasına, kilise inşaatı için İngilizlere tahsis edilmiş eski Rum Mezarlığı yerine bina edilmiştir. 1970’lerde cemaatinin azalmasından ötürü ibadete kapatıldıktan sonra, 1990 yılında Anglikan Kilisesi rahibinin öncülüğünde Sri Lankalı mülteciler tarafından onartılarak, tekrardan ibadete açılmıştır.

5- Azapkapı Cami

Azapkapı Camii, Mimar Sinan tarafından 1577-1578 yılları arasında Sokollu Mehmet Paşa için yaptırılmıştır. Azapkapı Camii külliyesi ve şadırvanıyla birlikte İstanbul’un ve Mimar Sinan’ın güzel camilerinden birisidir.

6- Terziler Sinagoku

8 Eylül 1894’te Aşkenaz Terziler birliği tarafından kurulmuş. Sıraev görümünde olan bu yapıda dönemin esnaf kesimi, özellikle de terziler ibadet ediyormuş. Sinagog 1960’lı yıllara kadar dini işlevini sürdürmüş fakat 1964’ten itibaren cemaat nüfusunun azalarak yok olmasıyla birlikte kapatılmış. Bina 1996 yılında sanat merkezine dönüştürülmüş.

7- Osmanlı Bankası Müzesi

Karaköy Bankalar caddesi üzerinde bulunan Osmanlı Bankası Müzesi, Türkiye’deki en ilgi çekici resmi arşiv koleksiyonuna sahip güzel ve ziyaret edilebilir müzelerindendir.Osmanlı Bankası Müzesi’nde Osmanlı banknotları, saray memurlarının talimatları ve banka şubelerinin fotoğrafları sergilenmektedir. Ayrıca, banka çalışanlarının sicil dosyalarından derlenmiş 6000 adet fotoğraftan oluşan sergisi ise görülmeye değer bir tarihi kaynaktır.

8- Kamondo Merdivenleri

Voyvoda Caddesi ile Bankerler Sokağı’nı birleştiren merdivenlerdir. 1850’li yıllarda dönemin tanınan ailelerinden olan Kamondo Ailesi’nin önemli isimlerinden Abraham Saloman Kamondo anısına yapılmıştır.  Dönemin önemli devlet adamları ve sadrazamları arasında büyük etkileri olmuştur. Adına yapılan bu merdivenlerin karşılıklı birbirleriyle uyumlarından dolayı farklı kültürleri birleştiren St. Georg’un bir sembolü haline gelmiştir.

9- Serdar-ı Ekrem Tarihi Sokağı 

Fotoğraf meraklılarının son gözdesi olan Serdar-ı Ekrem Sokak, Galata’da tarihi dokusu, arnavut kaldırımları ve Tarihi evleri ile sizleri bekliyor.

Ve son olarak Galata dışında İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesine göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)