Müze olacağı açıklandıktan sonra biraz merak uyandırmaya başlayan Kuleli Askeri Lisesi’nin tarihi ve nerede, nasıl gidilir? daha fazlası bu yazımızda.
Boğaz’ın incilerinden birisi Kuleli Askeri Lise’si. İstanbul Boğazı denildiğinde İlk akla gelen yerlerden biri.
Kuleli Askeri Lisesi Tarihi
Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethettiğinde koruluk, manastır ve kulesi bulunuyordu. Manastırı, Yavuz Sultan Selim devrinde yeniçerilere kışla olarak verildi. Alanın, zamanla güzel ve süslü bir bahçe haline gelmesinden dolayı Kuleli Bahçesi diye anılmaya başlandı.
Kanuni Sultan Süleyman bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı bir kasır yaptırdı. Kasırın her katında bulunan fıskiyeli havuzlar kasrın en güzel alanları olarak göze çarpıyordu. Kule bahçesi ve etrafı has olarak 3. Ahmet’e verilirken, Bizans devrinden kalan kule ise yıktırıldı.
2.Mahmut döneminde, süvari birlikleri için inşa edilen kışla Kuleli Askeri Lisesi’nin ilk yapısı oldu.
Abdülmecit devrinde, 1843’te kışlanın yarı kagir olarak yenisi inşa edildi. Her iki tarafına da kuleler yapıldığından kışlaya bu tarihten sonra Kuleli Kışla denilmeye başlandı.
Kırım Savaşı’na katılmak üzere İstanbul’a gelen Fransız ve İngiliz askerlerinin bir kısmı, Fransa’nın İstanbul Maslahatgüzarı M.Cheferre’nin isteklerine uyularak 1854’te bu kışlaya yerleştirildi. Savaş dönemi boyunca burası müttefik askerlerinkışla ve hastanesi haline getirildi. Harpte yaralanan ve tedavileri sırasında ölen müttefik askerleri kışlanın kuzeyindeki mezarlığa defnedildi. Kışla, 1856’da İngilizler tarafından boşaltılırken, çıkarılan kasıtlı bir yangınla tamamen harap oldu.
Sultan Abdülaziz devrinde, 1871’de ana duvarları kagir, iç bölmeleri, tavan ve tabanları ahşap olarak iki kat halinde inşa edilerek, kışlanın günümüzdeki hali ortaya çıktı.
Lise tarihte farklı dönemlerde kapanıp açılmış, eğitim hayatına farklı yerlerde devam etmiş, bazen hastane bazen de yetimhane olarak kullanılmıştır.
Kuleli Askeri Lisesi Son Durumu
1923 yılından beri Askeri Okul olarak hizmet veren Kuleli Askeri Lisesi, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında KHK İle kapatıldı. 171 yıllık tarihi Kuleli Askeri Lisesi gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra Müze olarak hizmete açılacak.
Kuleli Askeri Lisesi Fotoğrafları
Kuleli Askeri Lisesi Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Kandilli Mahallesi, Vaniköy Cad., 34684 Çengelköy – Üsküdar / İstanbul
Ulaşım: Üsküdar, Kadıköy, Beykoz ve Kavacık yönünden geçen otobüslerden biriyle Kuleli durağında inerek buraya ulaşabilirsiniz. Bu Duraktan geçen otobüslerin Hat Numaraları İse; 14M – 15 – 15F – 15KÇ – 15H – 15M – 15N – 15P – 15ŞN – 15T ve 15Y’dir.
Özel araç ile; 15 Temmuz Şehitler köprüsünü geçtikten sonra sahil yoluna inerek buaya gelebilirsiniz.