Seyyid İbrahim Bilal Hazretleri Türbesi Sinop’un en çok ziyaret edilen kutsal mekanıdır. Seyyid Ali Hazretleri hayatı ve şehit olması hakkında kısa bir bilgiden sonra, Türbesi hakkında genel bilgilerden bahsedeceğiz.
Aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgisini çekmektedir. Pek çoğumuz aslında çocukluğumuzda Ömer Seyfettin’in “Başını vermeyen şehîd” hikayesinden biliriz kendisini. Manevi duygularınızı en üst seviyede yaşayacağınız aynı zamanda türbenin atmosferinden dolayı ruhen bir rahatlama hissedeceğinizden hiç şüpheniz olmasın.
DipNot: Sinop’a gitmeden önce Sinop’ta gezilecek yerler adlı makalemize göz atmanızı öneririz.
Seyid İbrahim Bilal Hazretleri Kimdir?
İstanbul, M.S. 675’te Ömer bin Abdülaziz tarafından işgal edilmek istendiğinde Seyyid Bilâl hazretleri bu işgal altında bulunan bu gazilere yardım etmek istemiş ve bu amaçla Orta Asya dan gönüllü Türk savaşçıları çağırmıştır. Kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de bu savaşçıların arasındadır.
Seyid İbrahim Bilal Hazretleri Şehit Düşmesi
Gönüllü askerlerk Karadeniz’de yol almaya devam ederken kötü hava koşullarından dolayı İsnop Limanı’na zorunlu yanaşırlar. Bu günkü Alâeddin Camii’nin bulunduğu yerde yorgun ve hasta askerleriyle konaklayarak dinlenmeye çekilmiştir. Ancak Sinop Tekfuru ve askerleri gözleyerek izlemiş ve durumlarından kuşkulanırlar. Bu kuşku üzerine Tekfur ve askerleri bir gece baskını düzenler ve üstün askerlik yeteneğine sahip Türk gönüllü savaşçıları bu baskına karşı koyarlar. Çıkan bu çatışmada sayılarının az, yorgun ve hasta olmaları gibi nedenlerle çoğu şehit olur.
Çevresi Tekfur ve tekfurun askerleriyle sarılan Seyyid Bilal Hazretleri düşmanı yararak birliği ile beraber bu baskından sıyrılmak ister. Bu sırada, bu gün Hükümet Konağının bulunduğu semtte, meydan kapısından şehri terk etmek üzere çarpışırken, çatışmanın en şiddetli anında Tekfurun bir kılıç darbesiyle başı düşer ve hemen düşen başını koltuğuna alarak şu anda türbesinin bulunduğu yere kadar gelir. Olay o anda orada bulunanlar tarafından hayretle izlemiştir.
İnanılması güç, gerçek dışı görünen bu olay karşısından, dini inancı olan ahali ve tekfur bu durumdan ürkerek şaşırmış ve korkmuştur. Tekfur hemen çatışmayı durdurmuş ve böyle ulu bir kimseyi öldürdüğü için ahali ve uyruklarının gözünde saygınlığını yitireceğini anlayarak yaralı Müslüman savaşçılara iyi davranmış ve şehitlerin İslam gelenek ve göreneklerine göre gömülmesine izin vermiştir. Seyyid Bilal Hazretleri’nin kardeşi Seyyid Ali Ekber Hazretleri de şehitler arasında idi. Tekfur neden olduğu bu acıklı olaydan son derece pişman olmuş ve “Ben bir ermiş kişiyi öldürdüm, Allah’ın beni affetmesi için Seyyid Bilal Hazretleri’nin üzerine bir çatı örtülsün ve onu görmeye gelenler beni çiğneyerek geçsin, belki o zaman affolurum” demiş ve öyle de yapılmıştır. Ölümünden sonra tekfur, türbenin kapısının eşiğine gömülmüştür.
Bu olaydan 539 yıl sonra, M.S. 1214 yılında Sinop kesin olarak Türkler’in yönetimine geçtiğinde, türbe Selçuklu mimarisine göre yeniden yapılmış, fakat kapısının yönü değiştirilerek şimdiki yerine alınmıştır. Seyyid Bilal Hazretleri’nin askerleriyle konakladığı yere ise Selçuk Türkleri Alâeddin Camii’ni yapmışlardır.
Seyid Bilal Hazretleri Türbesi Mimari Yapısı
Türbe Cezayirli Ali Paşa Camii içerisinde bulunur.
Türbe, M.S. 1214 yılında Sinop ilinin kesin bir şekilde Türklerin yönetimine geçmesinin ardından Selçuklu mimarisine göre yeniden düzenlenen ve günümüze kadar o hali ile korunmuştur.
Seyid Bilal Hazretleri Türbesi Fotoğrafları
Seyid Bilal Hazretleri Türbesi Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Kefevi Mahallesi, Okullar Cd. No:99, 57000 Sinop Merkez/Sinop
Nasıl Gidilir: Sinop Merkezde bulunan türbeye ulaşım yürüyerek sağlanabilmektedir.