TCDD Müzesi Eskişehir - 01
TCDD Müzesi Eskişehir - 01

TCDD Müzesi Eskişehir 1997 yılında Eskişehir Şube 13 Şefliği malzeme ambarından alınıp, boyattırılarak şube bürosunda getirilen ve sergilenen Osmanlı İmparatorluğu zamanında Almanya devletine lale motifi olarak imal edilmesi için siparişi yapılıp, 1908 yılında üretilip o yıllarda teslim alınarak TCDD’de uzun yıllar kullanılan sobanın gelenler tarafından ilgi çekmesiyle 1998 yılında bir müze açılması fikri ortaya atılmıştır.

Müze binası içi ve bahçesindeki hazırlıklar bitirilerek TCDD 1. bölge özellikle Eskişehir işyerlerinden ve Tülomsaş Genel Müdürlüğünden temin edilen malzemelerle 16.10.1998 tarihinde vatandaşların ziyaretine açılmıştır.Bu şirin, güzel mi güzel müze  tren garının hemen arkasında sizleri bekliyor.

Bir demiryolu kenti olan Eskişehir’de açılan bu müzede sergilenen eşyalar demiryollarının kuruluşundan bu yana Türkiye’ye sağladığı iktisadi, sosyal ve kültürel evreleri gözler önüne sermektedir.bir sobanın garı ziyaret edenler tarafından ilgiyle karşılanması müzenin açılması fikrini ortaya çıkarmıştır.. Sergilemede eğitim ön planda tutulmuştur. TCDD Müzesi Eskişehir Tren Garı binasının bulunduğu alandadır. Müze içinde bir çok demiryolu aracı sergilenmektedir. Bunlar içinde en dikkat çekenleri buharlı lokomotifler, tarihsel şahsiyetlere ait eşyalar, telgraf makineleri, pullar, çeşitli teknik aletler olarak sayılabilir. Burada bulunan bir çok eserin tarihe tanıklık ettiği göz önüne alınırsa bu müzenin kıymeti daha çok anlaşılacaktır. Sergilenen eşyalar; Osmanlı döneminden bugüne kültürel gelişmelerin evrelerini göstermekte aynı zamanda ekonomik gelişmelerini de göstermektedir.

 

Müzede Atatürk Sergi Alanında

Gar Makasçı personelin eski kıyafeti ve aydınlatma – işaret fenerleri, Atölyelerde kullanılan demirci ocağı ve pürmüzler, lamba ve fenerler, Telgraf makinası ve telem makinası, Atatürk’ün Nutuk’da bahsettiği telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey Posta Pulu, Tülomsaş Gen. Müd.ce üretilen yük ve sarnıç vagon maketleri, A.Hilmi DUMAN beyin eski gar/istasyon binaları arşiv sergisi, Camekan içindekiler; Anadolu Osmanlı şirketine ait evrak ve Demiryol Dergileri,Anadolu Osmanlı Demiryolu Müdüriyetinin kullandıkları kokartlar (mühürler),Mersin-Adana arasında kullanılan telgraf modeli,Dikiş makinası, tren şefi sıhhiye sandığı yol bağlantı tip ve aletleri, Kurp raylarını yağlama aleti ve tren şefi çantası, terazi,Film Makinası, Küçük minyatür trenlerin hareketlerini sinyallere göre yaptığı gar ve istasyonları gösterir maket,CTC Muhaberat, masa telefonları, eski radyo, Tülomsaş Genel Müdürlüğünde imal edilen yük vagonunun minyatürü,TCDD Bilet muhafaza dolabı,Gişelerde bulunan bilet kompostörü, Osmanlı imparatorluğu zamanında Almanya’ya sipariş edilerek Almanya tarafından Lale motifleri ile süslenerek 1908 yılında imal edilen kömür sobaları,başlıca sergilenenler arasındadır.

 

Sergide Eğitim Ön Planda

Müze bahçesinde motorlu ve elle çalışan drezinler, hemzemin geçit ve bariyerler, buharlı vidanjör, su tankeri, raylar ve lokomotifler bulunuyor.Telgraf makinesi, lokomotif, demiryolu ulaşımında ve iletişiminde kullanılan araç ve aletler ve de Demiryolu padişah fermanları fotokopileri, ilgili yayınlar ve giysiler yer almakta olup ziyarete açıktır. Tarihî bina içerisinde  5 metre uzunluğunda 3.5 metre genişliğindeki bir demiryolu istasyonu maketi ve çevresi; buharlı, dizel ve elektrikli lokomotifler, vagonlar, eski telgraf, teleks ve manyetolu telefonlar, kömür ocakları, lambalar, levhalar ile aralarında Abdülhamit’in Anadolu-Bağdat demiryolunun yapılması ile ilgili fermanının da bulunduğu çok sayıda belge ve eski demiryolu istasyonları ve trenlerinin fotoğrafları yer alıyor.müze binasının 106 yıl önce yapıldıgı biliniyor. Müzede demiryollarının geçmişi ile bugünkü durumunun sentezi yapılmıştır. Osmanlının demiryoluna verdiği önemden başlayarak günümüze kadar gelen yol, cer ve hareketle ilgili her türlü sistemleri bu müzede barınıyor. Müzede demiryolu tarihi ile bugün birleştirilmiş. Eskişehir bir demiryolu kenti olduğu için müze bu ilde açılmıştır.

Müzeyi Pazar ve Pazartesi günleri hariç, hergün ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

 

TCDD Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

Adres: Tcdd Müzesi Hoşnudiye Mh. / Eskişehir

Telefon: (0.222) 225 80 80 / 4395

Nasıl Gidilir?: 19 ve 23 numaralı kırmızı minibüsler başta olmak üzere bu bölgeye çok sayıda toplu taşıma aracı da çalışmaktadır. Ancak kent merkezinde iseniz her hangi bir araç kullanmanız gerekmez. Çünkü gar ve müzenin bulunduğu alan kent merkezine çok yakın bir mesafededir.

 

TCDD Müzesi Eskişehir Resimleri

 

TCDD Müzesi Eskişehir Krokisi