Valla Kanyonu Kastamonu
Valla Kanyonu Kastamonu

Valla Kanyonu, Kastamonu ili Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü’nde bulunmaktadır.Yakın zamanda ortaya çıkan kanyonun çok değişik bir keşfedilme hikayesi bulunmaktadır. 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gezmek için buraya gelen dört öğrencinin kaybolup,on dört gün sonra Kastamonun başka bir şirin ilçesi olan Cide ilçesinden çıkmaları sonucu keşfedilmiştir.

Kısa zamanda medyada yer bulup ünlenen kanyon dünya sıralamasında ilk dört içerisine girmiştir,ülkemizin ise en büyük kanyonu ünvanını sahiplenmiştir.Doğa severlerin oldukça ilgi gösterdiği bu kanyon kısa zamanda büyük ilgi görmüş ve ziyaret yeri haline gelmiştir.Yalnız oldukça zorlu parkurlardan oluşan kanyon’un teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir.

Kısa Bilgi: Ayrıca Türkiye’de görülmesi gereken yerler ve Kastamonu’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listelerimize de göz atabilirsiniz.

Valla Kanyonu Videosu

Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.

Valla Kanyonu Tarihi

Pınarbaşı, Azdavay’a bağlı bir köy durumundayken, 4. 7. 1987 tarih ve 19507 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 3392 Sayılı Kanunla İlçe haline gelmiş olup, 26 Ağustos 1988 tarihinde faaliyete geçmiş bulunmaktadır.

Farklı kaynaklardan alınan bilgilere ve rivayetlere göre şimdiki adı Çamkışla, önceki adı Erkemle olan köy Roma ve Bizanslılar döneminde kalabalık bir yerleşim yeri olduğu aynı zamanda, Çamkışla köyü Benle mahallesinin ve Çalkaya Köyününde Roma ve Bizanslılar döneminde önemli yerleşim merkezi olduğu belirtilmekte.

Pınarbaşı ve çevresinde; Gasgaslar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Helenler, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar ve Çobarlar hakim olmuş, 1460 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.

Tarihi kalıntılar bakımında zengin sayılan bu yer, Sümenler Köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası, yine aynı köyün Kayadibi mahallesinde Hacet Kayası, Çalkaya köyünün batısında bulunan Kurtgirmez tepesinde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedikayası, Ilıca köyünde Bizanslılardan kalma hamam, Çamkışla köyü Benle mahallesindeki yüksek va dik kayalığa insan sureti kazılmış ve yörede Kızkayası olarak bilinen örnekler verilebilir.Ama ne yazıkki buralar define avcıları tarafından harap edilmektedir.

Valla Kanyonunda Neler Yapılır?

Pınarbaşı Belediyesi’nin ve Jandarmanın verdiği destekler ile burada doğa sporları ve şenlikler yapılmaktadır. Etkinlikler için öncelikle Jandarma’ya başvurarak katılımcı listesi verilmektedir. Bunu yapılış amacı tabi ki can güvenliği açısındandır. Ve en buranın en önemli etkinliği ise Valla Kanyonu Seyir Terasın eşsiz manzarasına dalıp gitmek..

Valla Kanyonu Seyir Terası
Valla Kanyonu Seyir Terası

Valla Kanyonu Seyir Terası Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2022

Kişi Başı : 5 TL

İndirimli : 2,5 TL

Ziyaret saatleri: Vahşi hayatı göz ardı etmemek gerek. Bu yüzden havanın aydınlık olduğu saatlerde ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Konaklamak İmkanları

Kanyon konum yönünden dağlık bir bölgede bulunduğu için en yakın konaklama ancak Pınarbaşı ilçesinde mümkündür.Konaklama için çeşitli imkanlar bulunmaktadır, hatta ilçede dış görünüşüyle dikkat çeken tarihi bir otel bulunmaktadır.

Valla Kanyonunda Neler Yenir?

Kanyon’un bağlı olduğu Pınarbaşı ilçesinde yöreselleşmiş yemekler yemek mümkündür.Islama,Kabalak Dolması,Ispıt ve Mantar gibi çeşitli yöresel lezzetleri tada bilirsiniz.Benden sizlere bir öneri ıslama’yı şiddetle tavsiye edebilirim sizlere.

Valla Kanyonu, Nerede, Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin her ilinden kanyona ulaşmak tabi ki mümkündür.Peki Nasıl? Kastamonu’ya 108’km uzaklıktaki Muratbaşıköyün’e kadar ulaşım stabilize yoldur ve araçla ulaşmak mümkündür.Ancak Kanyona kadar olan son 1.5’km’lik kısıma ise orman içi bol oksijenli ve doğayla iç içe bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.