İstanbul’un en gözde yerlerinden birisi olan Çiçek Pasajı yada diğer adıyla Tarihi Çiçek Pasajı 200 yılı aşkın bir tarihi içerisinde barındırıyor. Pasajın olduğu yer daha önce Naum Tiyatrosu olarak kullanılıyordu. Ancak 1870 senesinde çıkan büyük Beyoğlu yangınından sonra tiyatro yok oldu. Büyük olan arazinin yeniden değerlendirilmesi için Zografos Efendi tarafından satın alındı. Çarşı haline getirilen yapının günümüze kadar gelen şekli böylece oluşmuş oldu. Tiyatro sokağına ve İstiklal Caddesine çıkışları bulunan pasajın İstanbullu olanlar için önemi büyük. 1870 yılında pasajın içerisinde 25 dükkan ve lüks yapılar vardı.
1908 senesinde Sadrazam Küçük Said Paşa’nın pasajı satın alması ve içerisinde birden çok çiçek dükkanının açılması mekana çiçek pasajı denilmesine sebep oldu. 1908 senesine kadar pasajın adı her yerde Hristaki pasajı olarak geçiyor. Ancak İstanbullular ve İstanbul’da buraya gelenler bilirler ki pasajın muhtevası çiçekle alakalı değil. Yıllar sonra özellikle 1940 senesinde pasaj içerisinde ilk meyhanenin açılmaya başlamasıyla beraber çiçekçilik ölmeye başlıyor. Çiçek tezgahlarının olduğu yere yeni yeni meyhaneler açılıyor. Çiçek sadece pasajın eski bir hatırası olarak adında kalıyor. Bugünde çiçek pasajı meyhaneleriyle özdeşleşen bir kimliğe bürünmüş bir yeri ifade ediyor.
Pasajı korumak için dernek kuruldu
Çiçek pasajının tarihi özellikleri nedeniyle korunması için Çiçek Pasajı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği kuruldu. Dernek sayesinde 1988 yılına kadar yıkılan ve yıkılmaya yüz tutan yapıların restore edilmesi sağlandı. Kısa zaman önce çiçek pasajı içerisinde bir tadilat daha yapıldı ve 2005 senesinde pasaj kullanıma açıldı. Şimdiki haliyle daha mükemmel ve tarihi dokuları ön plana çıkarılmış bir pasaj söz konusudur.

Cephe saati
Pasajın İstiklal Caddesi girişindeki kapısının üzerinde roma rakamlarının bulunduğu bir saat var. Tarihi değeri yüksek olan saat, çalışmasa da pasajın tarihi miras olduğunu anlamanıza yardımcı oluyor. Üç katlı olan bina çok geniş bir alana kuruludur. Binaya dışarıdan baktığınız zaman mükemmel bir mimariyi gözlemlersiniz. Binanın üst katlarında yer alan hayvan ve insan kafası objeleri binaya ayrı bir hava kazandırmış.
Pasaj içerisinde ne yiyebilirsiniz?
Pasaj içerisinde birden fazla restoran var. Burada et ızgara çeşitleri, sulu yemekler, meyve tabakları ve istediğiniz meşrubatları bulmanız mümkündür. Ceneviz meyhanesi, Mahzen ve Manolya restorant, pasaj içerisinde bulunan mekanlardan sadece birkaçı. Mekanların çoğu sabah 11 gibi açılır ve gece 24 sularında kapanır.
Çiçek pasajı içerisindeki meyhanelerde sıra geceleri de düzenlenmektedir. Her meyhane de olmasa da bazıları ziyaretçilerini eğlendirmek için canlı müziğe yer veriyor. Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle beraber muhabbet yapılacak yerlerden birisidir.
İstanbul Çiçek Pasajına Nasıl Gidilir?
Adres: Hüseyinağa 34435 Beyoğlu/ İstanbul
Nasıl Gidilir?: İstanbul’un birçok yerinden Taksim’e ulaşmak mümkündür. Çiçek pasajı da Taksim’in en ünlü caddelerinden birisi olan İstiklal Caddesinde bulunuyor. Eminönü’nden bineceğiniz 46Ç, 46ÇY gibi hatları kullanarak Taksime gelebilirsiniz. İstiklal Caddesinden Saitpaşa Girişi, yani Galata Kulesi yönüne doğru yürümeniz gerekecek. Pasajın İstiklal Caddesine açılan girişini kilisenin orada göreceksiniz.
İstanbul Çiçek Pasajı Resimleri