Beyazıt Kulesi
Beyazıt Kulesi

Beyazıt Kulesi Sultan II. Beyazıt Dönemi’nde (1509) İstanbul’da meydana gelen deprem, deyim yerindeyse tüm kenti yerle bir etmişti. Yaşanan bu olaydan sonra İstanbul halkı, depremden korktukları için ahşap bina yapımına ağırlık verir. Bunun neticesinde bu sefer de kentte yangınlar artmaya başlar. Şehrin belli noktalarına gözetleme kuleleri inşa edilir.

1750 yılında Ağakapısı’na inşa edilen kule, 1756 yılında çıkan Cibali Yangını neticisinde kül olur. Daha sonra yeniden inşa edilen kule, 1826 yılındaki yeniçeri isyanında tekrar yandı. Son olarak Sultan II. Mahmut, 1828 senesinde kuleyi yeniden inşa ettirir. Senerekim Balyan tarafından yapılan kulenin şekli yukarı doğru çevrilmiş savaş topuna benzetilmiştir. Bunun barışı simgelediği söylenir.

Beyazıt Kulesi - 03
Beyazıt Kulesi Nerede ve Aktiviteler

Şehirde yangın meydana geldiğinde kuleden gündüzleri sepetler sarkıtılarak, geceleri ise fenerler yakılarak insanlara haber verilirdi. O dönemde kulede çalışan görevlilere ‘Köşklüler’ adı verilmiş. Görevliler, yangını diğer semtte yaşayan insanlara duyurmak için top atışı yaparlarmış.

Beyazıt Kulesi Hakkında Genel Bilgiler

Beyazıt Kulesi
Beyazıt Kulesi

Beyazıt Kulesi, 85 metre yüksekliğe sahip. Tepe noktasında yer alan bayrak direğini de hesaba kattığınızda bu yükseklik 100 metreye kadar ulaşıyor. Kuleye çıkmak için 249 basamaklı merdiveni çıkmanız gerekecek. Kulenin gözetleme bölümüne ulaşmak için ise 179 basamak çıkmanız yeterli.

50 metrekarelik bir alan olan gözetleme kulesi, 13 adet pencereye sahip. Bu pencerelerin her birinden dışarı baktığınızda İstanbul’un farklı semtlerini görmeniz mümkün. Gözetleme kulesinin üst bölümünde ise teras katı bulunmakta.

Bu kat sonradan eklenmiş olsa da görüntünün bütünlüğünden ödün verilmemiş. Küçülerek yükselen bu katlara ulaşmak için 80 basamak daha çıkmanız gerekecek. Bu bölüm toplam 4 kattan oluşmaktadır.

Beyazıt Kulesi - 04
Beyazıt Kulesi Mimarisi

1972 senesine kadar halkın ziyaretine açık olan kule, daha sonra ziyarete kapatılmıştır. Uzun süre boyunca deyim yerindeyse kaderine terkedilen kule, 1997 senesinde başlatılan restorasyon çalışmalarıyla birlikte, yeniden gerek gözetleme gerekse meteorolojik gelişmeleri takip etmek için kullanılmaya başlanır.

Günümüzde İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Kule Müfreze Amirliği olarak kullanılan kulede 4 bölüm bulunuyor. Bunlar; nöbetçi katı, işaret katı, sepet katı, sancak katı.

Beyazıt Kulesi Giriş Koşulları

Ziyaret Koşulları: Kuleyi ziyaret etmek için Perşembe günleri 11.30 ve 13.30’da sadece İstanbul Üniversitesi personelini ve öğrencilerini kapsıyor. çıkmadan önce Kurumsal İletişim Koordinatörlüğüne gelip form doldurmaları gerekiyor.

Beyazıt Kulesi Ulaşım

Adres: İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü – Rektörlük Binası Yanı – 34452 Beyazıt – Fatih / İstanbul

Telefon: 0212 440 00 00

Nasıl Gidilir?: Beyazıt Kulesi’ne gitmek için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Dilerseniz bunlardan bahsedelim.

  • Kuleye İETT Otobüsleri’ni kullanarak gitmek için Vezneciler Otobüs Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Buradan yürümeniz gereken mesafe ise ortalama 350 – 400 metre.

38B – Yunus Emre Mahallesi – Vezneciler

37Y – Yıldıztabya – Vezneciler

36V – Yayla Mahallesi – Vezneciler

36A – Cebeci Mahallesi – Vezneciler

77A – Şişli – Vezneciler

39Y – Yeşilpınar – Vezneciler

39B – İmar Blokları – Vezneciler

86V – Eyüp Sultan – Vezneciler

  • Kuleye Tramway kullanarak gitmek için Beyazıd Tramway Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ise ortalama 400 – 450 metre. Eğer Laleli – Üniversite Tramway Durağı’nda inmek isterseniz yürümeniz gereken mesafe ortalama 550 metre.

T1 – Zeytinburnu – Kabataş

  • Kuleye tren kullanarak gitmek için Sirkeci Tren İstasyonu Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ise yaklaşık 1 km. Eğer Kumkapı Tren İstasyonu’nda inmek isterseniz yürümeniz gereken mesafe 1,1 km.

B1 – Sirkeci – Halkalı

  • Kuleye vapur kullanarak gitmek için Sirkeci İDO Araba Vapur Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe 1,1 km.

V4 – Bakırköy – Bostancı

V5 – Sirkeci – Harem

  • Kuleye metro kullanarak gitmek için Yenikapı Metro İstasyonu Durağı, Marmaray Sirkeci İstasyonu, Aksaray Metro Durağı, Marmaray Yenikapı İstasyonu’ndan birinde inerek ulaşabilirsiniz.

M1A – Yenikapı – Atatürk Havaalanı

M1B – Yenikapı – Kirazlı Metro

M5 – Kazlıçeşme – Söğütlüçeşme

M1 – Aksaray – Havaalanı Metro

97GE – Güneşli – Eminönü

336 – Arnavutköy – Eminönü

  • Kuleye funikuler kullanarak gitmek için Karaköy Funikuler Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ise ortalama 1,5 km.

F2 – Karaköy – Beyoğlu

T1 – Zeytinburnu – Kabataş

46Ç – Çağlayan – Eminönü

47Ç – Güzeltepe – Eminönü

48E – Göktürk – Eminönü

54TE – Talatpaşa – Eminönü

77ÇE – Çıksalın – Eminönü

EM1 – Eminönü – Kulaksız

Konum Bilgisi