Kadıköy Boğa Heykeli ve Yapım Öyküsü – Kadıköy / İstanbul

Kadıköy Boğa Heykeli - 02

Meşhur Kadıköy Boğa Heykeli dediğimiz zaman yediden yetmişe gençlerin buluşma anıları gelecektir aklına. :) İstanbul da Boğa Heykeli der demez herkesin aklına ilk gelecek yer Kadıköy olacaktır. Yapım tarihi oldukça eski olmasına karşın Kadıköy ile tanışması ve özdeşleşmesi yakın tarihtir aslında… 1987 yılında Altıyol, boğa heykeline ev sahipliği yapmaya başladığında, 123 yıl olmuştur yapılalı! İstanbul’a gelişi ve dolaştığı mekanlar ile baş döndürücü bir yolculuğun kahramanı olan heykel nihayetinde bir buluşma ve tarif noktası olarak Kadıköy’ün ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Kadıköy Boğa Heykeli Yapım Öyküsü

Kadıköy Boğa Heykeli - 03 Boğa her zaman gücün veya kızgınlığın ya da zaferin simgesi olarak görülmüştür. Özellikle İspanya kültürü için oldukça önemli bir değeri vardır. Her ne kadar hayvan severler için bu kötü bir deneyim olsa da, boğa güreşleri ait olduğu kültür içerisinde önemli bir değer olarak sürmektedir. Hala tartışılan bu konudan ayrılarak heykelin yapım serüvenine dönersek bizi 1864 tarihi karşılar. Bu tarih Boğa Heykeli için aslında doğum tarihidir. Paris ve 1864 tarihi heykelin, heykeltıraş Bonhevr’in elinde şekillendiği yer ve mekanın bilgisi olsa da, bizim için topraklarımıza giriş sebebi daha önem taşımaktadır haliyle! Fransız ve Alman mücadelesi esnasında Fransızlar Almanlara karşı güçlerini ve kızgınlıklarını bu heykel ile ifade etmeye çalışsalar da, makus talihleri onların Almanya’ya boyun eğmesine yol açmıştır. Heykelin bu anda başlayan yolculuğunun ilk durağı 1871 yılında Almanya toprakları olmuştur. Heykelin kaderini etkileyen bir diğer mücadele Osmanlı Alman yakınlaşması ve ittifakı ile anılan Birinci dünya Savaşıdır ki, bundan evvel bu yakınlaşmanın bir sonucu olarak Sultan 2. Abdülhamit’e hediye edilerek Yıldız Sarayı bahçesine konmuştur.

Heykeli Osmanlı Padişahı’na hediye eden alman Kralı 2. Wilhem, hediyesinin ne kadar büyük bir yolculuğa çıkacağını bilmiyordu elbette! Heykel bir süre Yıldız Sarayı bahçesinde kaldıktan sonra İstanbul’un çeşitli yapılarını dolaşır. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Köşkü ve Mermer Köşk serüvenlerinin ardından Harbiye Lütfi Kırdar ve Kadıköy Belediyesi günleri başlar heykelin… 1987 yılı artık yolculukta son noktasıdır. Altıyol’da bugün bulunduğu alan gelir Boğa heykeli ve zaman yolculuğu esnasında birçok değişime ve tarihi olaya şahitlik etmenin verdiği manevi yükü artık burada indirmenin vaktidir!

Kadıköy Boğa Heykeli - 01 Bugün Kadıköy için vazgeçilmez sembol bir değer olan Altıyol Boğa Heykeli günlük hayatın bir parçasıdır. İstanbul’a geldiğinde var olmayan trafik ve keşmekeş ve de binaların yüksekliği onu her ne kadar ürkütse de, boğa kendi gücü ve azameti ve de kızgınlığı ile ayaktadır. 152 yıldır etrafındaki hayata ve kaosa şahitlik eden heykel meraklıları için İstanbul’a özellikle de Kadıköy’e gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken simge bir değerdir. Türk kültürü ile alakası olmamasına ve doğuşundan buraya gelişine kadar ki süreç büyük bir macera olmasına karşın, başta Kadıköy halkı olmak üzere İstanbul onu sahiplenmiştir artık.

Diğer bütün eski saray heykelleri gibi aldırılması ve asıl yerine nakli gibi konular ile gündeme gelmesine karşın öne sürülen imitasyonlarının yapılarak, asıllarının korumaya alınması fikri gibi akılcı projeler ile bu konular çözülebilir. Döneminde parkları, bahçeleri süslemek adına yapılan hayvan figürlü heykeller gibi asıl işlevini de sürdürebilir. Her ne kadar iki milletin birbirine olan kızgınlığından doğsa da, bir sanat eseri ve simge değer olarak korunması büyük önem taşımaktadır.

 

Kadıköy Boğa Heykeli Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Osmanağa, Söğütlü Çeşme Cd., 34714 – Kadıköy / İstanbul

Nasıl gidilir?: İstanbul Boğa Heykeli Kadıköy Altıyol denilen noktadır. Anadolu yakasından Kadıköy’e her türlü araç ve Denizyolu ile yer altı ulaşım olanakları sizi Kadıköy merkezden kısa bir yürüme mesafesindeki heykele çıkarır.

 

Fotoğraflarla Boğa Heykeli

 

Krokisi