İstanbul’daki Tarihi Camiler (Detaylı Listesi)
İstanbul’daki tarihi camiler ve bu eserleri yapan Sultanları hiç merak ettiniz mi? Sorunun cevabı evetse aradığınız her şey bu yazımızın devamında. İstanbul’un fethinden sonra Sultan Fatih tarafından başlatılan cami yapma geleneğine başta Osmanlı Hanedan üyeleri olmak üzere, önde gelen sadrazam ve paşalar da dahil olmuş ve bir Bizans şehri çok kısa bir süre içerisinde bir Müslüman kenti havasına ve atmosferine kavuşmuştur
Bu bakımdan İstanbul’a kısa süreli de olsa ziyaret gerçekleştirecek kişilerin mutlaka görmeleri gereken tarihe tanıklık etmiş camileri gezmeleri lazımdır. Şehrin her noktasında İstanbul’daki tarihi camiler rastlamak mümkündür; ancak en önemlileri şunlardır…
Not: İstanbul’daki Tarihi Türbeler de bir göz atmak isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun.
Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
İstanbul’daki Tarihi Camiler Listesi
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olarak bilinse de, aslında onun tarihi dokusunda saklı olan camileriyle de ün kazanmıştır. İstanbul’daki tarihi camiler, hem mimari harikaları hem de dini ve tarihi önemleriyle turistlerin ilgisini çeker. Şehrin en göz alıcı yapılarından Sultanahmet Camii’nden, kıyıda muhteşem bir manzaraya sahip Ortaköy Camii’ne kadar, bu camiler İstanbul’un tarihini ve kültürünü yansıtır.
1) Camilerin Sultanı: Sultanahmet Camii
İstanbul denilince akla Sultanahmet Camii gelir. Birinci Sultan Ahmet tarafından Ayasofya Müzesinin tam karşısına 1617’de inşa ettirilen cami, sayısı altıyı bulan minareleri ile şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akınına uğrayan caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Cami içerisindeki çini sayısı, 21 bindir. Sultanahmet Camii, kendi ismiyle anılan meydanda bulunur.
2) Bir başyapıt: Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii’ni önemli kılan hususlardan biri tasarımcısının kendisidir. Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami 1557’de ibadete açılır. 53 metrelik kubbesi, 23 metre genişliğindedir. Bu nedenle, tarihi camiler arasında en geniş ve büyük kubbeye sahip olması ile ön plana çıkar. Külliye olarak inşa edilen caminin türbe kısmında Sultan Süleyman ile Mimar Sinan’ın kabirleri de yer alır. Süleymaniye mahallesinde bulunan cami, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne yürüme mesafesindedir.
3) Büyük Külliye: Fatih Camii
Sultan Fatih tarafından Mimar Atik’e inşa ettirilen caminin en büyük özelliği çok büyük bir külliyeye sahip olmasıdır. 16 medrese içeren külliyede şifahane ve talebelerin diğer ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar da yer alırdı. Fatih Camii, 1470’de ibadete açılır ve 1766’daki depremde hasar görmesi üzerinde Üçüncü Mustafa tarafından verilen talimat ile onarılır. Bu onarma esnasında bazı detaylarının orijinalinden farklı inşa edildiği tahmin ediliyor.
4) Sultanın Mekanı: Eyüpsultan Camii
Sultan Fatih tarafından 1458’de inşa ettirilen Eyüpsultan Camii’yi önemli kılan husus, caminin türbe kısmında Eyüp El Ensari hazretlerinin kabri şerifinin yer almasıdır. Önde gelen sahabelerden olan Eyüp El Ensari’nin kabri keşfedildikten sonra aynı yere defnedilir ve ardından da cami yapılır. Cami, 1800’lü yıllarda Üçüncü Selim’in talimatı ile restore edilir ve günümüze denk gelmesini sağlayacak onarmalar yapılır. Eyüpsultan ilçesinde yer alan camiye Eminönü meydanından Feshane tarafına giden otobüslerle ulaşmak mümkündür.
5) Büyük Mecidiye: Ortaköy Camii
1854’de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan cami, boğazın en nadide ve gözde yerinde bulunur. Boğaza atılan bir imzayı temsil eden caminin klasik mimari yapısı ve butik görünümü İstanbul boğazının zenginliğine ayrı bir atmosfer kazandırır. Ayrıca bu yapı İstanbul’un en özel simgelerinden biri haline de gelmiştir. Beşiktaş sahilde yer alan camiye ulaşmak için Ortaköy tarafına giden minibüslere binmek yeterlidir.
6) Şehzade Mehmet Camii
Sulan Süleyman’ın 22 yaşında vefat eden şehzadesi Mehmet için yaptırdığı cami 1548’de ibadete açılmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen caminin dışarıdan görünebilen basamak modelli kubbelerinin Mimar Sinan’ın mesleğinde kat ettiği ustalığına işaret ettiği sanılır. Şehzade Camii, Beyazıt’tan Edirnekapı’ya uzanan caddede yer alan Saraçhane mevkiinde yer alır.
7) İstanbul’un simgesi: Yeni Camii
1597’de yapımına başlanılan Yeni Camii üçüncü Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın talimatları ile başlatılmıştır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı tamamlamayan caminin yapımı Dördüncü Mehmet’in annesi Hatice Sultan’ın gayretleri ile 1663’de tamamlanmış ve ibadete açılmıştır. Camiye ulaşım ise oldukça kolaydır. Yeni Cami, İstanbul’un en meşhur meydanlarından biri olan Eminönü meydanın tam merkezinde yer alır.
8) Mihrimah Sultan Camii
Üsküdar meydanında yer alan caminin mimarı, Mimar Sinan’dır. Ancak diğer eserlerindeki ihtişam ve görkemli kubbe modelleri Mihrimah Sultan Camii’nde yer almaz. Bunun nedeni, Mimar Sinan’ın Padişah kızının sadeliğine ve zarafetine yakışır bir cami yapmak istemesidir. Bu nedenle camide sadeliğin yarattığı estetiklik hakimdir. Ayrıca, külliye bölümü de vardır. Cami içerisindeki türbede ise, Sultan Süleyman’ın kızı yer alır.
9) Rüstem Paşa Camii
Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Hatun ile evli bulunan Rüstem Paşa tarafından 1561’de yaptırılan Rüstem Paşa Camii, aynı zamanda da bir kervansaraydır. Dışarıdan temaşa edildiği zaman sade bir cami olarak görünen yapının içerisine girildiğinde Osmanlı sanatının en ince detaylarının sergilendiği bir çini müzesi sizi karşılar. Cami, Eminönü Tahtakale mevkiinde bulunur.
10) Yavuz Sultan Selim Camii
Sultan Selim’in vefatından sonra Sultan Süleyman’ın talimatı ile inşa edilen caminin yapımı 1522’de tamamlanır. Aynı sene ibadete açılan cami klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Külliye olarak inşa edilen Yavuz Sultan Selim Camii‘nin türbe tarafında Sultan Selim Han’ın kabri şerifleri bulunur. Haliç’in en yüksek mevkisinde bulunan caminin muazzam manzarasının da olduğunu not etmek gerekir. Fatih’in Balat semtindeki cami birçok kişi tarafından ziyaret edilir.
11) Beyazıt Camii
İstanbul’un en eski camilerinden biri olan Beyazıt Camii, 1505’de ibadete açılmıştır. Sultan Fatih’in oğlu İkinci Beyazıt tarafından inşa edilen caminin türbe kısmında kabri şerif bulunur. Burada, İkinci Beyazıt ile hanımları yer alır. Külliye kısmı da bulunan caminin kütüphaneleri, medreseleri ve dükkanlardan oluşan bölümleri bulunur. Cami, Eminönü meydanında yer alır.
12) Kuşkonmaz veya Şemsi Paşa Camii
1580’de ibadete açılan cami, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. İkinci Selim döneminin önemli vezirlerinden Şemsi Paşa’nın gayretleri ile inşa edilen caminin en önemli özelliklerinden birisi boğaza nazır olmasıdır. Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen yapının kubbe ve minarelerine hiçbir kuş konmaz. Bunun nedeni, caminin kuzey ve batı rüzgarlarına açık bir konumda bulunmasıdır. Üsküdar son duraktaki sahilde yer alan caminin estetik yapısı boğaza bir zarafet sunar.
13) Yuşa Camii (Yuşa Tepesi)
İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri olan Yuşa Tepesi’ndeki cami Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından 1755’de yaptırılmıştır. Burayı kıymetli kılan nedenlerden biri de, Peygamberlerden biri olan Hz. Yuşa’nın kabrinin de burada bulunmasıdır. Boğazın en dar kesimini gören manzaraya sahip camiye ulaşmak için Beykoz’dan Yuşa Tepesi’ne giden otobüslere binilmesi gerekir.
İstanbul’daki tarihi camiler’in yanı sıra İstanbul’daki tüm camilere göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.