İzmir Arkeoloji Müzesi | Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti
Ege Bölgesi ve İzmir sınırları içerisinde yürütülmüş ve devam eden kazı çalışmalarında bulunan birçok esere İzmir Arkeoloji Müzesi ev sahipliği yapmaktadır. Müze, 1924 senesinde Basmane Kapılar Semti üzerinde kurulup, 1927 senesinde Ayavukla Kilisesi’nde Asar-ı Atika Müzesi adıyla ziyaretçiye açılmıştır. 1951 senesinde Kültürpark içerisinde ikinci müze yeri açılmıştır. Çevrede bulunan antik kentlerden çıkan eser sayısının fazla olmasından dolayı, ihtiyaç duyulan modern ve yeni müze binası 5000 m² alanına inşa edilmiştir. 1984 yılından bugüne kadar da Konak Bahribaba Parkı üzerinde yer almaktadır.
Müze toplamda üç katlıdır, içerisinde teşhir salonları, konferans salonu, eser depoları, fotoğrafhane, kütüphane, restorasyon laboratuvarı ve arşiv deposu bulunmaktadır. Tüm eserlerin farklı kategorilerde hem korunup hem saklandığı depolar da müze içerisinde yer almaktadır. Müze içerisinde İzmir Körfezi’nin çevresinde bulunan antik yerleşmelerin eserleri yanı sıra Bronz çağı, Roma ve Yunan dönemlerine kadar uzanan 5.000’in üzerinde eser sergilenmektedir.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
İzmir Arkeoloji Müzesi Tanıtımı ve Eserleri
Müze eserler bakımından birçok farklı dönem ve kültüre ait ilgi çekici teşhirleri bulunmaktadır. İzmir ve çevre bölgelerinin tarihini öğrenmek ve eserleri görebilmek için binlerce kişi ziyarete gelmektedir. Müze, yerli turist dışında yabancı turistlerin de ilgisini fazlasıyla çekmektedir. Kimlik karşılığında sesli rehber hizmeti alabilirsiniz, her ihtimale karşı kulaklığınızı yanınızda bulundurmanız önerilmektedir. Büyük bir alana sahip müzede kısıtlı ziyaret yerleri bulunduğundan 1-2 saat içerisinde tüm katları gezebilirsiniz.
Müzenin alt katı: Yani bahçe bölümünde de teşhir uygulaması vardır. Aphrodisias (Aydın, Geyre) kentinde yapılan kazılar sırasında çıkarılan tiyatro frizleri, en çok ilgi çeken eserler arasındadır. Ayrıca alt katta çeşitli lahit, stel, yazıt ve heykeller de bulunmaktadır. Antik dünyada lahitlerin ünlü olduğu, pişmiş topraktan yapılmış Klazomenai lahitleri de yer almaktadır. Helenistik döneme ait mezar stelleri dünyada bulunan en zengin koleksiyonlar arasında yer alır. Belevi Mezar Anıtı kabartmaları ve Agora Ören Yeri kazı çalışmaları esnasında bulunan Artemis, Demeter ve Poseidon heykelleri de ihtişamlı görüntüleriyle burada yer almaktadır.
Müzenin orta Katı: müzenin giriş katıdır. Taş Eserler Salonu içinde taş ve mermer çeşitlerinde heykeltıraşların portre, büst, heykel ya da mask eserleri bulunmaktadır. Üst katta yer alan Ord. Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu içerisinde sergilenen plastik eserlerin hepsi Roma ve Helenistik dönemlerine aittir. Erythrai’de bulunan Kore ve Kuros heykelleri Arkaik döneme aittir. Kore heykeli, antik çağda yapılan büyük heykellere ait ilk örnekler arasındadır. Helenistik döneme ait olan Kyme’de bulunan bronz koşan atlet heykeli de burada bulunmaktadır. Batı Anadolu’yu ifade eden eserler, kronolojik sırayla düzenlenmiştir.
Müzenin üst katı: İçerisinde birçok bronz eser görmek mümkündür. Bronz ve cam eserler, yüzük taşları, çanak, çömlek, pişmiş toprakla yapılan heykelcik ya da kandil gibi küçük boyutlu olan eserler gruplandırılmış bir şekilde vitrin içerisinde sergilenmektedir. Aynı kattaki Hazine Dairesi içerisinde Klasik, Arkaik, Bizans, Roma, Helenistik ve İslami dönemdeki sikkeler bulunmaktadır. Buradaki tüm eseler tarih öncesi dönemlerden Bizans sonuna doğru kronolojik olarak sıralanmıştır. Bodrum Halikarnas açıklarından çıkarılmış olan bronz Demeter Heykeli parçası, altın mezar hediyeleri de bu kattadır. İlk galeri salonundaki eserlerin bulunduğu yerler bilinmemektedir; müzeye müsadere, bağış ya da satın alma şekilleriyle eklenmiştir. Teşhir salonu galerisindeyse arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkan, bilgi sahibi olunan eserler yer almaktadır.
İzmir Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti – 2024
Giriş ücreti: Kişi başı 90 TL olarak belirlenmiştir. Müzekart geçerlidir, 18 yaş altı kişiler ve öğrenciler için giriş ücretsizdir. Çevrede otopark yeri olmadığını bilmeniz gerekmektedir.
Ziyaret saatleri: Kış döneminde 08.30 ile 17.00 arasında, yaz döneminde 08.00 ile 18.30 arasındadır. Müze, haftanın her günü ziyarete açıktır. Bayram döneminde müze açılışı 13.00 olarak belirlenmiştir.
İzmir Arkeoloji Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Yeşiltepe, Halil Rıfat Paşa Cd. Caddesi D:No:4, Pk: 35250 – Konak / İzmir
Telefon: (0232) 489 07 96
Nasıl gidilir?: İzmir’in şehir merkezi olan Konak ilçe sınırları içerisinde yer alan müze, ulaşması kolay bir noktada konumlandırılmıştır. Eski Diş Hastanesi olan İl Sağlık Müdürlüğü’nün karşısında yer almaktadır.
Metro, tramvay, vapur, otobüs ya da taksi dolmuşlarla ulaşacağınız Konak Aktarma Merkezi’nden Konak Kadın Doğum Hastanesi’ne doğru yöneldiğinizde yukarı doğru dönerek ilerleyen yokuşu göreceksiniz. Konak Meydanı’ndan yaklaşık 750 metre ileride, Halil Rıfat Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Yürüyerek çıktığınızda Etnografya Müzesi’yle yan yana olan İzmir Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.
İzmir Güney bölgesinden ulaşım sağlayacaksanız; 18, 19, 20 ve 23 numaralı otobüs hatlarını Konak yönüne doğru kullandığınızda “Etnografya Müzesi” durağında inebilirsiniz.