Kürtlere Has 10 Kültür Mirası
Ortadoğu toplulukları arasında yer alan Kürtler, kendilerine has kültürel değerler çerçevesinde coğrafi mirasa da oldukça önem vermişlerdir. Türkiye‘de Avrupa’yı ve Ortadoğu’yu birleştirici ilişkileri ile yüzyıllardır hiç bir ülkenin başaramadığını başarmış her topluluk arasındaki medeniyete sahip çıkmıştır.
Kısa bilgi: Seyahat kategorimizde buna benzer bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Hangi şehirden ne hediye alınır? ve Hangi ilimiz hangi isimle anılır? gibi bir çok kültürel yazıları bunlardan sadece bir kaçı.
Kürtlere Has 10 Kültür
Ülkemizde çok ciddi bir nüfusa sahip olan Kürlere ait en ilgi çekici 10 kültürel alışkanlığı sizler için sıraladık! Siz de bu kültürel unsurları dikkate alarak Kürtler hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
1. Halay
Halay çekmek, Anadolu’da en çok bilinen kültürel değerlerden bir tanesidir. Kürtler için adeta bir yaşam tarzına dönüşen bu oyun havası kadın ve erkeklerin bir arada icra ettikleri hareketlerden oluşmaktadır. Genellikle bir çember şeklinde el ele tutuşan kadın ve erkekler omuz ve ayak hareketleri ile dans ederler. Görsel anlamda adeta bir şölen olan halay sayesinde keyifli anla r yaşamak mümkündür.
2. Yemek Kültürü
Kürtlere dair en dikkat çeken konulardan bir tanesi de yemek verme adetidir. Düğün ve cenaze gibi önemli anlarda misafirlere yemek dağıtılması ile kültürel bir alışkanlığın yerine getirilmesi sağlanır. Üstelik bu tür merasimlerde verilen yemekler hep Kürt yemekleri olarak hazırlanmaktadır.
3. Aşiretçilik
Aşiret Kürtlere ait bir kavram olsa da hemen her topluluğun kendi içinde sınıfsal bir yapısı vardır. Aynı aile ve soydan gelenlerin bir arada olması anlamına gelen Aşiret kavramı aileden daha büyük toplumsal bir yapıya işaret eder. Düğün, cenaze ve diğer durumlarda bir araya gelen aşiret üyeleri akl-ı selim kişiler tarafından yönetilmektedir. Aşiret liderinin sözü kanun gibidir.
4. Düğün Kültürü
Kürt toplulukları için düğünün önemi bambaşkadır. Çünkü düğünlerde sadece aile üyeleriyle bir arada olmak değil aynı zamanda eğlenmek de söz konusudur. Kültürel olarak kendi adetlerini yerine getiren Kürtler misafirleri memnun edecek yemek ve ikramlar da sunar. Öte yandan Kürt düğünlerinde takı merasimi adeta bir şova dönüşür. Kilolarca altın takılan düğünler Kürt kültürünün önemli birer parçasıdır.
5. Başlık Parası
Geçmişte çok yoğun bir şekilde uygulanan başlık parası günümüzde çok yaygın olmasa da varlığını sürdürmektedir. Kız istenirken kızın ailesi tarafından istenen başlık parası sadece para ya da değerli eşya olarak görülmemelidir. Kimi zaman bir at kimi zamanda bir tabanca başlık parası olarak istenebiliyordu. Günümüzde bu uygulamanın önemini kaybettiği söylenebilir.
6. Berdel
Berdel, Kürt ve doğu kültürünün en önemli parçalarından bir tanesidir. Genellikle kavgalı ya da olaylı aileler arasında gerçekleşen berdel kardeşlerin birbirilerine karşılık evlendirilmesi olarak kabul edilirdir. Yani bir erkek ve kız kardeş karşı aileden erkek ve kız kardeş ile evlenir. Üstelik berdelle evlenen çiftlerden biri evliliği sonuçlandırırsa diğeri de boşanmak zorunda kalır.
7. Gelinin Aile İçindeki Yeri
Kürtlerde yeni gelinler eskiden evin içerisine gelir ve genellikle ev işlerinden sorumlu olurdu. Gelin büyüklerle çok iletişim kurmaz ve erkeklerle aynı sofrada bulunmazdır. Üstelik gelin kayınpederi ve kaynanasının yanında çocuklarıyla oyun oynamak ya da onlarla ilgilenmek gibi eylemleri de gerçekleştirmezdi. Günümüzde neredeyse hiç uygulanmasa da bu kültür Kürtler için önemliydi.
8. Taziye Kültürü
Kürtlerde taziye kültürü oldukça gelişmiştir. Aileden biri vefat ettiğinde çok uzaktaki aile üyeleri dahi gelir ve taziye bitene kadar burada kalırdır. Taziyenin değeri bir yana ölü evinde 40 gün boyunca yemek yapılmazdı. Taziye evinde verilen yemekler hem aile üyelerine hem de misafirlere ikram edilirdi. Üstelik yemekler aile yakınları ya da komşular tarafından karşılanırdı.
9. Yas Kültürü
Kürtlerde yas tutmak oldukça önemlidir. Bir kimse öldüğünde ona saygı duyulur ve ölünün evinde 3 ay boyunca televizyon açılmaz. Yakınlar ve mahalle sakinleri 40 gün boyunca sakallarını tıraş etmez. Taziye evindeki kadınlarsa sürekli siyah elbise giyer.
10. Misafirperverlik
Kürtler, misafirperverlik dendiğinde hem ön plana çıkan milletlerden bir tanesi olmuştur. Eve davet edilen misafire her türlü yemek, tatlı ve ikram sunulur. Yatıya kalacaksa rahat etmesi adına bütün imkanlar seferber edilir. Misafirperverlikte birbiriyle yarışan aile üyeleri misafiri eve gelmiş bereket olarak kabul eder. Bu noktada bir Kürt evinde misafir olmak oldukça değerli bir husustur.
Bu yazımızda Kürtlere Has Kültür ve misafirperverlikleri hakkında kısaca bilgiler vermeye çalıştık. Yanlış olduğunu düşündüğünüz yada eklemek istediğiniz bir şey varsa bize mutlaka yorum olarak yazın.