Meriç Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir? & Genel Bilgiler / Edirne
Meriç Köprüsü Osmanlı Dönemi’nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’de Osmanlı mimarisinin çeşitli örnekleri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Köprüler, camiler ve daha pek çok eser halen dimdik ayaktadır. Son yazılarımızda Edirne’de bulunan tarihi eserlere ağırlık vermek istedik.
Bundan önceki yazılarımızda sizlere Selimiye Camii, Uzunköprü, Karaağaç Tren İstasyonu’ndan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda ise yine Edirne sınırları içinde bulunan ve Meriç Nehri üzerine kurulmuş olan Meriç Köprüsü’nden bahsetmek istiyoruz. Hafta sonu için bir planınız yoksa sizler için hazırlamış olduğumuz Edirne makalelerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Meriç Köprüsü Kısa Tarihçesi
1833 senesinde Sultan II. Mahmut zamanında temelleri atılan köprünün yapımına 1842 yılında başlanmış ve Sultan Abdülmecit zamanında 1847 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Edirne – Karaağaç yolunu birbirine bağlayan Meriç Köprüsü’nün yerinde daha önceden ahşap köprü olduğu bilinmektedir. Bu köprünün Meriç Nehri’nin taştığı dönemlerde zarar görmesinden dolayı yeni bir köprü yapımı kaçınılmaz olmuştur ve Sultan II. Mahmut ve Abdülmecit dönemlerinde inşa edilmiştir.
Meriç Köprüsü Genel Özellikleri
Kesme taş kullanılarak inşa edilen köprünün özelliklerinden bahsedecek olursak; 263 metre uzunluğa, 7 metre genişliğe sahip olan köprü, 13 ayak üzerine oturtulmuş olup toplam 12 sivri kemerli açıklığa sahiptir. Yine köprüde üçgen prizma biçiminde tasarlanmış selyaranlar ve köprü ayaklarında bulunan tahliye gözleri bulunmaktadır.
Kemer üzerinde 12 Hayvanlı Takvim, 8 Köşeli Yıldız ve Selçuklu mimarisinden esintiler sunan karşılıklı bulunan iki ejder figürü yer almaktadır. Köprünün en özel bölümünü ise taş malzemeden farklı olarak mermerden inşa edilen Seyir Köşkü oluşturmaktadır. Aynalı tonozlu üst örtüye sahip olan Seyir Köşkü, dört adet dikdörtgen ayak üzerine oturtulmuştur. Yine iç kısımında oturmak için mermer seki de yer almaktadır.
Seyir Köşkü’nde bulunan bezemeler, sanat tarihçilerinin incelikle okumasını gerektiren atıflar barındırmaktadır. Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durgunluktan silkelenmenin vurgusunun yapıldığı, devletin gücünün yansıtıldığı bezemelerde; çatılmış silahlar, zırh, miğfer, trampet gibi figürler yer almaktadır. Askeri terimleri içeren bu figürler Neo-Klasik dönemde ampir üslubun önemli öğelerinden olup Fransız mimarisinden de esintiler sunmaktadır. Seyir Köşkü’nün yüzeyinde bulunan figürler üslup olarak birbirine benzese de büyüklük ve vurgulanıştaki etki nedeniyle farklılık da göstermektedir.
Meriç Köprüsü’nün kitabesi, Yunanlıların işgali sırasında ne yazık ki imha edilmiştir. Sonraki dönemlere köprünün kitabesi talik yazıyla yeniden düzenlenerek mermer üzerine işlenmiş ve 1966 senesinde bulunduğu alana yerleştirilmiştir. Meriç Köprüsü’nün Karaağaç tarafındaki bölümde Hacı Adil Bey Çeşmesi ve günümüzde kafeterya olarak hizmet sunan eski gümrük muhafaza binası bulunmaktadır.
Meriç Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Karaağaç 22100 – Merkez / Edirne
Nasıl Gidilir?: Meriç Köprüsü, Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin her noktasından Edirne’ye düzenli olarak otobüs seferleri bulunmaktadır. Edirne’ye ulaştıktan sonra Karaağaç otobüslerine binerek Meriç Köprüsü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Edirne’nin bazı illere olan uzaklığından bahsedecek olursak;
Tekirdağ – Edirne arası mesafe 142 km olup yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.
İstanbul – Edirne arası mesafe 240 km olup yaklaşık 2 buçuk saat sürmektedir.
Ankara – Edirne arası mesafe 690 km olup yaklaşık 6 buçuk saat sürmektedir.
Bursa – Edirne arası mesafe 470 km olup yaklaşık 5 saat sürmektedir.
İzmir – Edirne arası mesafe 800 km olup yaklaşık 9 saat sürmektedir.
Meriç Köprüsü Resimleri