Aşıklar Şelalesi (Nebiler Şelalesi) / İzmir
Aşıklar Şelalesi, İzmir’in görülmesi gereken yerlerin en üst sıralarında olması gereken bir şelale. Her sene binlerce kişiyi ağırlayan şelale, Dikili’de Nebiler Köyü’nde bulunuyor. Yemyeşil bir doğa, irili ufaklı mağaralar ve keyifli yürüyüş yolları olan bir tatili hayal ediyorsanız kuşkusuz adresiniz Dikili’de bulunan Aşıklar Şelalesi olmalı. İşte Nebiler Şelalesi hakkında merak edilen soruların yanıtları!
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Aşıklar Şelalesi’nin Tarihi Öyküsü
Doğal güzellik ve tertemiz şelale denilince akla ilk gelen doğal oluşumlardan birisi olan Aşıklar Şelalesi’nin unutulmayacak bir tarihi öyküsü olduğu söyleniyor. Zira; peri padişahının kızı Sümeyra ile Yörük Ali’nin efsanevi aşklarına konu olan Aşıklar Şelalesi’nin hikayesi, dillerden dillere yayılmıştır.
Nebiler Şelalesi’nin hikayesi ise şöyle;
Peri padişahının kızı Sümeyra ve köylü Yörük Ali, birbirlerine aşık olur. Bu aşkı öğrenen peri padişahı da ölümlü olan Yörük Ali’yi damat olarak istemez ve kızına bu aşktan vazgeçmesini söyler. Ancak, iki âşık bu uyarıyı dinlemez ve Nebiler Vadisi’nde yer alan koca çıkarların altında gizli gizli görüşürler.
Her görüştüklerinde saatlerce ağlayan âşıkları, bir gün askerler bulur. Askerler Yörük Ali’yi öldürecek iken koca çınarlar yarılır ve âşıkları içlerine alır. Peri padişahının da bu mucizeye tanık olması sonucunda askerler geriye çekilir.
Ancak, iki aşığın Tanrı’ya o an ettikleri “sonsuza kadar sürmek, hiç ayrılmamak” dilekleri kabul olur ve Tanrı, iki aşığı da kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Ancak, kızını sonsuza dek kaybeden peri padişahı, bu durum karşısında üzülür ve yukarda bulunan mağaraya kendini kapatır. Bu mağaraya da ise “Ağlayan Mağara” denir.
Doğal Güzellikler Arasında Tatil Yapmak İsteyenlerin Bayılacağı Bir Rota: Aşıklar Şelalesi
Dikili’nin bilinen doğal güzelliklerinin aksine Aşıklar Şelalesi herkes tarafından bilinmiyor. Bu nedenle, Dikili’de saklı kalmış doğal güzelliklerden birisi olarak şelaleyi sayabilmek mümkün.
Etkileyici manzarası ve düdeni ile dikkatleri çekmeyi başaran Aşıklar Şelalesi, doğayla buluşmak isteyen kampçıları ve trekkingcileri ağırlıyor. Yükselen su sesiyle birlikte spor yapan kişiler ise buranın adeta cennetten bir köşe olduğunu iddia ediyor.
Şelaleye çıkmak istendiğinde ise 86 basamaktan çıkmayı göze almak gerekiyor. Şelalenin suyunun döküldüğü yerde ise küçük bir gölet oluşmuştur ve bu gölette tatlı su kaplumbağalarını ve balıklarını görebilmek mümkündür. Boyu 1metreyi aşmayan gölette ise serinlemek iyi bir seçenek olabilir, ancak toprağın kaygan olduğunu unutmamakta ise fayda var.
Aşıklar Şelalesi Civarında Görülmesi Gereken Yerler
Nebiler Köyü’nde yer alan Aşıklar Şelalesi’ne geldiğinizde görmenizi önerebileceğimiz en önemli yer elbette Ağlayan Mağara. Yazının girişinde anlattığımız hikâyedeki mağara bildiğiniz üzere Ağlayan Mağara’dır. Peri padişahının kızını kaybettikten sonra kendini kapattığı mağara olan Ağlayan Mağara, Aşıklar Şelalesi’nin hemen üstünde bulunuyor.
Şelaleye gidilen basamakları bitirdikten sonra sağ tarafta yer alan şelale kaynağına doğru gidilerek bulunan Ağlayan Mağara, farklı türdeki ağaç ve bitkilerle sarılmış bir yolda bulunuyor. Eğer ki Ağlayan Mağara’yı da görmek istiyorum diyorsanız kuşkusuz yürüyüş ayakkabısı yâda sandaletlerinizi yanınızda bulundurun.
Ağlayan Mağara’ya ulaştığınızda ise göreceğiniz görüntüden epey bir etkileneceğinize eminiz. Zira, mağaza üzerindeki küçük damlaları, bir insan gözyaşına benzeteceğinize eminiz. Mağara üzerinden damlayan su tanecikleri, etkileyici bir görünüme sahip olmasının yanı sıra henüz sebebi açıklanabilmiş bir durumda değil.
Deniz seviyesinden 271 metre yükseklikte olan Ağlayan Mağara sonrasında yeni yapılar görmek isterseniz 900 metreye kadar çıkabiliyor olmanız gerekecek. Ece Çağlayan’ı ise kuşkusuz bölgenin en iyi çağlayanlarından. Ayrıca, 1300. Metrede de Sümeyra Şelalesi bulunuyor. Tamamen yürünerek gidilebilen bu noktalara çıkmadan önce gerekli besin, su vb. gibi temel gereksinimlerinizi aldığınıza emin olun.
Aşıklar Şelalesi’nde Ne Yemeli?
Dikili çevresinde yer alan Aşıklar Şelalesi’ne gittiğinizde ne yiyebiliriz diye soruyorsanız kuşkusuz pek bir alternatifin olmadığını siz de göreceksiniz.
Yemyeşil çınar ağaçlarının arasında sadece bir tane restoran bulunuyor. Şelaleye giden basamakların ilk girişinde yer alan restoranda soğuk içeceklerinizi yudumlayabilir yâda menü isteyerek bölgenin yöresel tatlarına bakabilirsiniz.
Ayrıca, göletin karşı tarafında ise közde Türk kahvesi yapan bir bungalov yapı da var! Akan suyu izlerken bir yandan da ayağınıza serin suların değeceği bu yapıda, aromalı Türk kahveleri yapılıyor. Su sesinin verdiği huzurla birlikte sevdiklerinizle Türk kahvesi içmek için ideal bir yer burası.
Aşıklar Şelalesi Çevresinde Nerede Kalınır?
Nebiler Köyü’nde konaklama yapabileceğiniz herhangi bir otel vb. kuruluş bulunmuyor. Ancak, Dikili’ye doğru giden yol üzerinde farklı oteller ve konaklama alternatiflerini bulabilmeniz mümkün.
Aşıklar Şelalesi Giriş Ücreti Nedir?
Aşıklar Şelalesi’ni görmeye gidecekler belirli bir ücret ödenmesi gerektiğini bilmeden gittiklerinde problem yaşayabilmektedir. Bu nedenle, Aşıklar Şelalesi’ne gitmek istiyorsanız giriş ücreti ödeyeceğinizi şimdiden bilmenizde fayda var.
Zira, Aşıklar Şelalesi’nin bulunduğu alan bir özel mülke ait. Bu nedenle, araçla giriş için 50 TL ücret alınmaktadır. Bu ücret ise restoranda yâda kafede harcama yaptığınızda ise size geri iade edilebiliyor.
Her gün ziyaret edebileceğiniz Aşıklar Şelalesi ziyaret saati 08.00-19.00 arasıdır.
Aşıklar Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Dikili’de tatil yapacak yâda Dikili’ye gidipte biraz gezecek olanlar kuşkusuz Aşıklar Şelalesi’ni görmeli. Yazları inanılmaz bir turist talebi alan Aşıklar Şelalesi’ne gitmek için Dikili- Ayvalık Karayolunu takip etmek ve Nebiler- Gökçeağıl Köyü tabelasından sağa dönmek gerekiyor.
Sağa döndükten sonra 3 kilometre sonunda ise Aşıklar Şelalesi’nin tabelası görülüyor ve 800 metre daha bu yolda devam edilmesi gerekiyor. Bu kısa yolculuk sonunda ise şelalenin içinde bulunduğu tesise ulaşılıyor. Nebiler Şelalesi Konum bilgisi için tıklayın.
Inanılmaz bir yerdi mutlaka gidilmeli