Rumelihisarı, köşkleri ile meşhur semtlerden biri. En çok gündem olan ise, “perili köşk” olarak intişar eden ve herkesin merakını celp eden, bugünün çağdaş sanat müzesi Borusan Contemporary ismindeki, Yusuf Ziya Paşa’nın köşkü.
Yusuf Ziya Paşa’nın talimatı ile yapımına başlanılan köşkün mimarı ve ustaları, Osmanlı Devleti’nin 1914’de patlak veren savaşa katılması ile askere alınır. Bu nedenle de, köşkün ikinci ve üçüncü katları inşaat halinde kalır.
Sadece birinci kat bitmiş ve tamamlanmıştır. Köşkün harabe ve terk edilmiş gibi görünmesi nedeniyle de ismi, perili köşk olarak anılmaya başlanmış. Bugün de, aynı şekilde anılır ve bilinir.
Önemli Bilgi: İstanbul’un keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve ada plajlarında yüzmek istiyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Perili Köşk Borusan Contemporary
Köşkün bugünkü muhteşem haline gelmesi hiç kolay olmadı. 1995’den 2000’e kadar süren bir restore çalışmasının sonucu. Mimar Hakan Kıran tarafından çizilen ve uygulanan proje kapsamında, orijinal haline sadık kalınmak şartı ile taş ve tuğla kaplaması yapıldı.
Taş ve tuğlalar ise, İngiltere’de özel olarak tasarlanılan bir yapıya sahip. Restore çalışmasında harcanan demirin miktarı ise, 350 ton kadar. 10 katlı yapının iç dizaynında da tarihsel dokuya dikkat edilmiş ve ferah bir atmosferi sunacak şekilde yenileme gidilmiş.
Perili Köşk’ün Borusan’a Geçişi
Yusuf Ziya Paşa’nın ardından torunları ve varisleri köşkü uzun süre kullanır. Bir dönem kiralanır. 1993’e kadar bu şekilde devam eden köşkün kaderi, Borusan’ın 25 yıllığına köşkü alması ile değişir. Çağdaş sanat galeri ve müzesine dönüştürülen köşk, aynı zamanda da, Borusan Holding tarafından kullanılan bir toplantı ve ofis merkezi.
Holding, hafta içi şirket içi toplantılar, davetlileri misafir etme ve özel görüşmeler için köşkü kullanır. Hafta sonu ise, galeri ve müze ziyaretçilerine açılır. Aynı zamanda da köşkün bir kafeteryası bulunur.
Borusan Çağdaş Sanat Müzesi
Hafta sonu hem köşkü daha yakından görmek hem de çağdaş sanatın inceliklerini öğrenmek için köşk ziyaret edilebilir. Ziyareti en heyecanlı ve mükemmel kılan ise, köşkün her katının geziliyor olması. Yani Borusan Holding tarafından ofis ve toplantı odası olarak kullanılan alanlar bile gezdiriliyor.
Zaten bu alanlardaki resim, heykel ve fotoğraflar da çağdaş sanatın önemli örneklerini içeriyor. Bu nedenle rehber tarafından her obje ve parçanın ziyaretçilere tanıtımı yapılıyor. Ofis dekorasyonları da görülmeye değer.
Daha önce bir holding merkezi gezmeyenler açısından da iyi bir deneyim. Diğer bir artı da, boğaz manzaralı kafeteryasında çay içme keyfi. Bu nedenle, müzenin gezilmesinden sonra birkaç dakikanızı daha köşke ayırın ve deniz havasını içinize çeke çeke çayınızı yudumlayın.
Sanat müzesinin sahip olduğu eser sayısı 600’den fazla. Resim, heykel, fotoğraflar, video, ışıklandırma ve yeni medya eserleri var. Fotoğraflar arasında Nuri Bilge’nin de eserleri yer alıyor. Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılardan çeşitli kareler görmek mümkün.
Müze turu, en alt kanttan üst kata doğru rehber eşliğinde yapılıyor. Her kat merdiveninde ayrı bir eser olduğundan dolayı yavaş ilerleniyor. En üst kata ulaşıldığı zaman ise harika bir manzara ile karşılaşmak mümkün. Sanat eserlerindeki güzelliği bir an unutup, eşsiz ve mükemmel sanatın gerçekliğini boğaza bakarak yaşıyorsunuz.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş ücreti: 150 TL’dir.
İndirimli: 50 TL
Perili Köşk Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Rumeli Hisarı, Balta Limanı Hisar Cd. No:5, 34470 – Sarıyer / İstanbul
Nasıl gidilir?: Perili Köşk, Sarıyer Rumelihisarı sınırları içerisinde. Buraya ulaşmak için kullanılabilecek birden fazla İETT hattı var. İstinye’den 22 numaralı hat ile köşke ulaşılabilir. Kabataş mevkiinden gelmek isteyenler için ise, 40T köşkün önünden geçiyor. Taksim’den ise, 42T veya 40 numaralı hat ile ulaşım sağlamak mümkün. Konum bilgisi için tıklayın.
Gitme!: Buraya kadar gelmişken daha göreceğin çok yer var. Mesela Rumeli Hisarı‘nı baştan aşağı gezebilirsin yada İstanbul’daki Müze ve Tarihi yerlere bir bir göz atabilirsin. Emin ol pişman olmayacaksın. :)