İlk başta belirtmeliyim ki Rahmi Koç Müzesini tanıtacağım için çok heyecanlıyım ve genel de yazımı yazarken bu heyecanım çok az mekanda olmuştur, çünkü hani insan bir yere gider de pek beklentisi olmaz ya, sizde az buçuk müzelere giderken bu duygu ve düşünceyle gidiyorsunuzdur yani beklenti bilindiktir, müzede neler var biliyorsunuzdur yakından görmek için zaman ayırıp güzel bir gün geçiriyorsunuzdur ama emin olun burası böyle bir yer değil. Beklentilerin üstüne çıkın..
Hadi biraz daha çıkın, hadi çıkın biraz daha.. Eh oldu gibi yaklaştınız sanırım. Çok mütevazi bir İnternet siteleri olduğundan bura hakkında çok fazla detaylı bilgiye sahip olamıyorsunuz ama ben bu kadar mütevazi olamayacağım maalesef.
Rahmi Koç Müzesinde Yaptığımız Özel Çekim
Müzeye gitmeden önce bu videomuzu mutlaka izleyin. İyi seyirler. :) Daha çok video gelmesi için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.
Rahmi Koç Müzesi Tarihi
1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtindedir. Günümüzde yaklaşık 27 bin metrekarelik alana yayılan müze, üç ana bölümden oluşmaktadır.
Tarihi Lengerhane Binası
Osmanlılarda gemiyi sabitlemek için denize atılan zincir ve ucundaki çapaya Lenger, bunların yapıldığı yere ise Lengerhane denilmiştir. Bizans döneminde başka maksatlar için inşa edilmiş bir binanın temelleri üzerine kurulmuş bu Osmanlı Lengerhanesi’nin geçmişi, Sultan III.Ahmet devrine uzanmaktadır.
Müzenin özel tarihi ise 1991 yılında tarihi Lengerhane binasının Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmasıyla başlar. Vakıf tarafından, Dr. Bülent Bulgurlu koordinasyonunda titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından Aralık 1994’de müze ziyarete açılmıştır.
Yaklaşık 2 bin 100 metrekarelik dikdörtgen biçimli arsada tarihi Lengerhane binası, ahşap çatılı küçük bir bina ve taş duvarlar yer alır. Bunların oluşturduğu iç avlunun ve dış mekanın özüne dokunulmadan gerçekleştirilen müze tasarımında, sergilenecek objelerle birlikte binaların dokusunun ziyaretçilere hissettirilmesi amaçlanmıştır.
Tarihi Hasköy Tersanesi
Kısa süre sonra sergileme alanlarının, Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonuna yeterli gelmemesi nedeniyle Lengerhane’nin hemen karşısındaki, harap durumda olan Hasköy Tersanesi satın alınmış ve bu kısımın restorasyonu 2001 yılında tamamlanmıştır. Endüstriyel arkeoloji açısından, en az Lengerhane kadar büyük önem taşıyan tersane, 11 bin metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Arsanın üç tarafını büyük bir U biçiminde çevreleyen 14 bina, asıllarına sadık kalınarak restore edilmiştir.
Hasköy Tersanesi, 1861 yılında Şirket-i Hayriye tarafından kendi gemilerinin bakım-onarımı için kurulmuştur. Başlangıçta atölye düzeninde birkaç binadan oluşan tersane, zamanla olanaklar oranında genişletilir. Önce tersaneye 45 metrelik bir ahşap kızak kurulur ve çekme gücü, istimle çalışan bir ırgattan sağlanır. Bu ırgat 1910 yılında elektrikle çalışır hale getirilirken, 1938’de ise 75 ve 76 baca numaralı şehir hattı vapurları Kocataş ile Sarıyer burada inşa edilir. İlerleyen yıllarda Hasköy Tersanesi, deniz ulaşımına dair yapılanma değişikliklerine göre 1980’lere dek sık sık el değiştirmiştir.
Bir devre ışık tutan bu yapılar, Kasım 1996’da Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alındığında ise terk edilmiş durumdaydı. Hasköy Tersanesi’nin Dr. Bülent Bulgurlu başkanlığında yürütülen restorasyonun ardından binaların alan ve yüksekliklerine bağlı olarak müze fonksiyonları belirlenmiştir.
Açık Hava Sergileme Alanı
Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunun bir kısmı da Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçilerin ilgisine sunulmakta. Klasik otomobiller, devasa Turgut Alp Vinçi, B-24 Liberator ve diğer uçaklar, ve daha fazlası müze koleksiyonunun parçası olarak Haliç’e demirli durumdaki Fenerbahçe Vapuru ve TCG Uluçalireis Denizaltısı’na dek uzanmakta.
Rahmi Koç Müzesinde Neler Var?
Hadi başlayalım buralarda neler varmış bir göz atalım. Kısaca şöyle size hızlıca saymak gerekirse içerisinde; Klasik arabalar, Eski Trenler, Klasik Uçaklar, Fenerbahçe Vapuru, Denizaltı(Bildiğiniz büyük denizaltı), Bilimsel aletler, Eski bilgisayarlar, Sergiler, Keşif Küresi ve dahası fazlasından öte bu saydıklarımın hepsinin ve daha fazlasının minyatürü de mevcut bu müzede. Müze o kadar büyük ki, bir çok ayrı bölümden oluşmakta. Hatta içerisinde Haliç Turu, Nostaljik Demiryolu Seferi bile mevcut, yani bir müzeden kimse bu kadarını bekleyemez, Türk tabiriyle yok artık, diyebileceğiniz çeşitliliğe sahip. Buraya mutlaka bir gününüzü ayırmanızı öneririz.
Tabi ki müzede sadece bunlar yok:
Koleksiyonlar: Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar.
Müzede Eğitim: İlköğretim Okulları Eğitim Projesi, Anasınıfı Eğitim Projesi, Fen ve Teknoloji Atölyesi Eğitim Projesi, Renkli Matematik Dünyası, Bakım Onarım Atölyeleri Eğitim Projesi, Hafta Sonu Eğitim Atölyeleri, Gezici Müze-Müzebüs.
Mekan Kiralama: Kurumsal Etkinlikler, Çekimler, Doğumgünü Kutlamaları.
Rahmi M. Koç Müzesinde ki diğer yerlere kısa, kısa bir göz atalım;
TCG Uluçalireis’ Denizaltı
Denizaltı, 1944 yılında Portsmouth Tersanesi’nde TENCH sınıfı USS THORNBACK (SS-418) adıyla 93 m uzunluğunda 2,400 ton olarak inşa edilmiştir. 1946’da aktif görevden alınıp yedek filoya katılana kadar, İkinci Dünya Savaşı süresince Japonya’ya karşı görev almıştır. 1950’lerin başında en üst Gruppy tadilatı görerek 1953’te tekrar hizmete gitmiştir.
USS THORNBACK, 2 Temmuz 1971’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na katılmış ve ona TCG Uluçalireis adı ve S-338 borda numarası verilmiştir. Müze’ye 2001 yılında devredilmesinden önce 30 yıl kadar Türkiye Cumhuriyeti’ne değerli hizmetlerde bulunmuştur. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından süreli olarak verilmiştir.
Denizaltı rehber eşliğinde gezilebilmektedir. Denizaltı gezileri en fazla 14 kişi ile sınırlıdır. Ziyaretinizi planlarken, kural gereği 6 yaş üstü çocukların refakatçisi ile birlikte denizaltı turuna katılabileceğini göz önünde bulundurunuz. 12 yaş ve üstü denizaltı turuna refakatçisiz katılabilir. Klostrofobisi, kalp rahatsızlığı ve astımı olan ziyaretçilerimize önerilmemektedir. Denizaltında rampalar ve asansör olmadığından, engelli ziyaretine uygun değildir. Tur hakkında detaylı bilgiyi bilet gişesinden edinebilirsiniz.
Fenerbahçe Vapuru
Fenerbahçe Vapuru, eşi Dolmabahçe Vapuruyla ile birlikte 1952’de İskoçya Glasgow’da William Denny & Brothers Dumbarton tezgahlarında inşa edilmiştir. “Bahçe tipi” vapurların bir üyesi olan vapur, Şirket-i Hayriye’de (bugünkü adıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri) 14 Mayıs 1953 tarihinde hizmete girmiştir. Uzun yıllar Sirkeci-Adalar-Yalova-Çınarcık arasında sefer yapan vapur, 22 Aralık 2008 tarihinde Veda Turu isimli son seferini gerçekleştirmiştir. Her biri 1.500 beygir gücünde 2 adet Sulzer dizel motoru bulunan, çift uskurlu ve saatte 18 mil hız yapabilen vapur, kocaman bacası ve özellikle ahşap aksamı ile göz doldurmaktadır.
2009 yılında Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelişinden itibaren müze vapur olarak ziyarete açılan Fenerbahçe Vapuru, geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmakta ve nostaljik kafesinde ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatmaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından süreli olarak verilmiştir.
Rahmi Koç Müzesinde Tekne ile Haliç Turları
Haftasonları Rosalie Buharlı Römorkör
Rosalie, dünyanın bilinen en eski buharlı römorkörlerinden biridir. Gemi, 1873 yılında, “Den Briel” adı altında, Kinderdijk J & K Smit Tersanesi tarafından, Torpedisten Birliği’nin talebi doğrultusunda inşa edilmiştir. 95 HP gücündeki orijinal, bileşik buharlı makinesi dolayısıyla türünün tek örneğidir.
1924’ten 2013 yılına kadar, çeşitli isimler altında, farklı sahiplere römorkör olarak hizmet vermiştir. Bahar ve yaz aylarında havanın müsade etmesi halinde bu nostaljik römorkör ile ziyaretçilerimiz Haliç Turu yapabilirler.
Haftasonları Liman 2 Buharlı Römorkör
1935 yılında Hollanda’da üretilen, 1990 yılına kadar aralıksız İstanbul Liman İşletmesi tarafından kullanılan Liman 2, 1991 yılında müze tarafından restore edilmek için alınmıştır.
19m uzunluğunda 50 ton ağırlığında olan bu römorkör 170hp’lik üçlü güçlendirilmiş buhar motoru ile çalışmaktadır. Çalışır durumda bulunan Liman 2’yi buharlar içerisinde görebilirsiniz.
Haftaarası Kont Ostrorog
Restorasyon görmüş bir balıkçı teknesi olan Kont Ostrorog’un Haliç’te yaptığı gezi seferlerinde 12 kişiyi rahatlıkla ağırlaması mümkündür.
Nostaljik Demiryolu Seferi
Haftasonları, Haliç kıyısına döşenen dar hat demiryolu üzerinde işleyen nostaljik bir tren ile Haliç boyunca kısa bir gezi yapılmaktadır. Ücretsiz olarak binilen ve 45 kişi kapasiteli tren seferleri için bilet gişesinde rezervasyon yaptırılmaktadır.
Rahmi Koç Müzesinde Ne Yenir, Ne İçilir?
Fenerbahçe vapurunda kahvaltı yapabilir, deniz manzarası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Yada çayınızı yudumlayabilir, müze bahçesinde ise Coca-cola arabası konseptinde fast-food yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Fiyatlar gayet ucuzdur.
Rahmi Koç Müzesi Saatleri
Müze Salı-Pazar günleri arasında aşağıdaki saatlerde açıktır: Müze Pazartesi günleri kapalıdır.
Salı – Cuma Günleri
10:00 – 17:30
Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri
10:00-19:00 (1 Ekim – 31 Mart)
10:00-20:00 (1 Nisan – 30 Eylül)
Özel Günler: Dini Bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.
Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücreti 2024
Yetişkin: 160 TL. — Öğrenci: 80 TL.
Denizaltı: kapatılmıştır.
Keşif Küresi: Yetişkin: 45 TL.. — Öğrenci: 30 TL.
Müzekart+ Avantajı: Müzekart+ sahiplerine bilet fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanmaktadır.
Rahmi Koç Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 / İstanbul
Telefon: 0212 369 66 00
Ulaşım: Ücretsiz ve 110 araç kapasiteli otoparkımız bulunmaktadır.
İETT Otobüs Hatları
Kırmızı Minare Durağı
47 Eminönü – Yeşilpınar
47E Eminönü – Binevler
47Ç Eminönü – Güzeltepe
47N Eminönü – Nur Sitesi
54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy
54HŞ Hasköy – Şişli – Taksim
36T Taksim – Cebeci
Minibüs: Şişhane – Alibeyköy Hattı
Denizyolu: Şehir Hatları, Üsküdar – Eyüp Hattı Vapurları.
Metrobüs: Halıcıoğlu Durağı
Rahmi Koç Müzesi Resimleri
2 yorum
devam edin mükemmel bir iş :)
Çok güzel bir yer videolarınıda bekliyoruz…