Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan tarihi ve kültürel bir şehirdir. Binlerce yıllık tarihi geçmişi, Şanlıurfa’yı özel ve ayrıcalıklı bir yere sahip kılar.
Eski Mısır, Asur, Babil ve Roma imparatorluklarının yanı sıra Arap İslam İmparatorluğu döneminde önemli bir rol oynamış olan Şanlıurfa, aynı zamanda Hz. İbrahim’in hayatıyla ilgili pek çok hikaye ve efsaneye ev sahipliği yapmıştır.
Günümüzde, Şanlıurfa‘nın tarihi ve kültürel mirasını koruyan pek çok turistik atraksiyon ve yapı bulunmaktadır. Şehir, tarihi, kültürel ve turistik açıdan zengin bir rota sunan bir turizm merkezidir.
Şanlıurfa Tarihi ve Coğrafi Özellikleri
Şanlıurfa, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan bir şehirdir ve tarihi M.Ö. 8000 yıllarına kadar gitmektedir. Şehir, eski Mısır, Asur, Babil ve Roma imparatorluklarının yanı sıra Arap İslam İmparatorluğu döneminde de önemli bir yere sahipti.
Aynı zamanda, Hz. İbrahim’in hayatıyla ilgili pek çok hikaye ve efsaneye ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde, Şanlıurfa tarihi ve kültürel mirasını koruyan bir turizm merkezi olarak bilinmektedir.
Şanlıurfa Hangi Bölgede?
Halk arasında Urfa olarak bilinen Şanlıurfa, eski zamanlardaki adıyla Edessa olarak bilinir ve Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip 8. şehridir.
2020 yılında yapılan araştırmalar doğrultusunda 2.115.256 kişilik bir nüfusa sahiptir. Şanlıurfa’nın doğusunda Mardin, batısından Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır ve güneyinde Suriye bulunmaktadır.
Şanlıurfa’da toplam olarak 13 ilçe bulunmaktadır. 19.541 km2’ye sahip yüzölçümü ve 518 metre yüksekliğe sahip olan Şanlıurfa Türkiye’nin 7. en büyük ili olarak belirlenmiştir.
Kış aylarında serin olan Şanlıurfa, yaz aylarında ise kurak ve sıcak bir iklime sahiptir. Türkiye’nin en dinamik yaş grubuna ev sahipliği yapan Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin 2 milyonluk nüfusuyla en kalabalık şehirleri arasında yer almaktadır.
Şanlıurfa’nın 12 km kuzeydoğusunda bulunan ve M.Ö. 10.000 yılına ait olan dünyanın eski tapınaklarından biri olan Göbeklitepe’ye ev sahipliği yapmaktadır. Göbeklitepe’nin keşfedilmesi ile Şanlıurfa büyük bir tarihi geçmişe sahip olmuştur.
Şanlıurfa’nın Kaç İlçesi Vardır?
Şanlıurfa toplam olarak 13 ilçeye ev sahipliği yapmaktadır. Bunların 3 tanesi merkez ilçe, 10 tanesi ise merkez olmayan ilçelerdir.
Şanlıurfa Merkez İlçeleri:
- Karaköprü,
- Haliliye,
- Eyyübiye.
Şanlıurfa Merkez Dışı İlçeler:
- Viranşehir,
- Suruç,
- Siverek,
- Hilvan,
- Harran,
- Halfeti,
- Ceylanpınar,
- Bozova,
- Birecik,
- Akçakale.
Şanlıurfa’nın Nüfusu Kaçtır?
Şanlıurfa yüzölçümü bakımından 19.242 km2’ye toplam olarak 110 insan olarak belirlenmiştir. 2021 yılında yapılan araştırmalar sonucu Şanlıurfa’nın nüfusu 2.143.020 olarak belirlenmiştir.
Şanlıurfa’nın % 49.6’lık kısmını kadınlar, % 50.4 ‘lük kısmını ise erkekler oluşturmaktadır. Şanlıurfa’nın nüfusu bir önceki yıllara göre 27.764 ( %1.3 ) kişi olarak artış göstermektedir. 2022 yılındaki araştırmalar doğrultusunda Şanlıurfa’nın nüfusu 2.181.118 olarak hesaplanmıştır.
Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Şanlıurfa, tarihi açıdan birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şanlıurfa’nın kuzey kısmında Adıyaman, güney kısmında Suriye, doğu kısmında Mardin, batı kısmında Gaziantep ve kuzeydoğu kısmında ise Diyarbakır yer almaktadır.
Şanlıurfa her yıl dört mevsim turist ağırlamaktadır. Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip olan 7. şehri olarak belirlenmiştir.
Şanlıurfa tarihi yapıları ve doğal güzellikleri bakımından oldukça fazla turist ağırlayan şehirlerden birisidir. Şanlıurfa’ya ulaşım sağlamanın yolları arasında havayolu ve karayolu bulunmaktadır. Havayolu ile ulaşım sağlamak isteyenlerin aktarma yapması gerekmektedir.
Karayolu ulaşımı için otobüs ve özel araç tercih edilebilir. .
Şanlıurfa’ya Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Şanlıurfa’ya giderken özel araçla yolculuk yapabilirsiniz. Hem kolaylık hem de rahatlık bakımından özel araç her zaman sıkça tercih edilir.
Örneğin; Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer Adana – Şanlıurfa Otoyolunu tercih edebilirsiniz. Bu güzergahta bazı yollar üzerinde ücretli geçişler yapmanız gerekmektedir. Gaziantep ile Şanlıurfa arası toplam olarak 152 km’dir ve varış süreniz 1 saat 40 dakikadır.
Adıyaman’dan Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer, Şanlıurfa – Adıyaman Yolu olan D – 875 karayolunu kullanabilirsiniz. Adıyaman Şanlıurfa arası toplam 112 km’dir ve varış süresi 1 saat 50 dakikadır.
Mardin’den Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer D – 400 karayolunu kullanmanız gerekmektedir. Mardin Şanlıurfa arası toplam 200 km’dir ve varış süreniz 2 saat 40 dakikadır.
Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer Şanlıurfa – Diyarbakır otoyolu olan D360 ve E99 karayollarını kullanabilirsiniz. Diyarbakır Şanlıurfa arası toplam olarak 179 km’dir ve varış süresi toplam olarak 2 saat 15 dakikadır.
Şanlıurfa’ya Otobüs ile Nasıl Gidilir?
Özel aracı bulunmayan kişilerin en çok tercih ettiği ulaşım aracı ise otobüstür. Bilet fiyatlarının uygunluğundan dolayı uçaklardan daha çok tercih edilmektedir. Şehirlerarası otobüs yolculuğu ile Şanlıurfa’ya seyahat edebilirsiniz.
Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya otobüs ile yolculuk yapmak isterseniz eğer Gaziantep Otogarından binerek Şanlıurfa Otogarına gidebilirsiniz. Gaziantep Şanlıurfa otobüs yolculuğu toplam olarak 2 saat 10 dakika sürmektedir.
Malatya’dan Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer Malatya Otogarından binerek Şanlıurfa Otogarına gidebilirsiniz. Malatya Şanlıurfa otobüs yolculuğu ise toplam olarak 4 saat 40 dakika sürmektedir.
Mardin’den Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer Mardin Otogarından binerek Şanlıurfa Otogarına gitmeniz gerekmektedir. Mardin Şanlıurfa otobüs yolculuğunuz ise toplam olarak 3 saat sürmektedir.
Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya gitmek isterseniz eğer Diyarbakır Otogarından binerek Şanlıurfa Otogarına gidebilirsiniz. Diyarbakır Şanlıurfa otobüs yolculuğunuz toplam olarak 2 saat 25 dakika sürmektedir.
Şanlıurfa’ya Uçak ile Nasıl Gidilir?
Bilet fiyatları bakımından otobüs kadar tercih edilmesede uçak ile ulaşımda tercih edilmektedir. Özel araç, otobüs dışında havayolu ulaşımını da tercih edebilirsiniz.
Şanlıurfa’ya giderken kullanmanız gereken havalimanı ise Şanlıurfa GAP Havalimanıdır. Şanlıurfa ile Havalimanı arası mesafe ise yaklaşık 36 km’dir. Türkiye’de bulunan birçok şehirden Şanlıurfa’ya uçuşlar yapılmaktadır.
Havalimanının çıkışında dilerseniz şehir içi otobüsleri kullanabilirsiniz. Dilerseniz otobüs yerine taksileride tercih edebilirsiniz. Otobüsler ile şehir içi yolculukları 45 dakika sürerken, taksi ile yapacağınız yolculuk 40 dakika sürecektir.
Şanlıurfa’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Şanlıurfa’da şehir içi yolculuklarınızı taksi, otobüs ve minibüsler ile yapabilirsiniz.
Halk Otobüsü Yolculukları: Şehir içi yolculuklarınızı Şanlıurfa Özel Halk Otobüsleri ile yapabilirsiniz. Şanlıurfa’da toplam olarak 7 adet otobüs hattı vardır. Bu hatları kullanarak Şanlıurfa’da şehir içi yolculuk yapabilirsiniz.
Minibüs Yolculukları: Halk otobüsleri yerine minibüsleri de tercih edebilirsiniz. Halk otobüsleri gibi minibüsler de şehir içi ulaşım için oldukça uygun yöntemlerden biridir.
Taksi Yolculukları: Halk otobüsleri ve minibüsler dışında taksileri de tercih edebilirsiniz. Halk otobüslerine ve minibüslere nazaran taksi yolculukları diğer ulaşım seçeneklerine göre pahalı olmasının yanı sıra oldukça hızlıdır.
Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?
Şanlıurfa’ya genellikle genellikle yaz aylarında gidilmesi tavsiye edilir. Yaz aylarında sıcak, kış aylarında ise soğuk olan Şanlıurfa’nın iklim özelliği ise karasal iklimdir.
Bundan dolayı Şanlıurfa’ya genellikle yaz aylarında daha çok ziyaret yapılır. Yaz aylarında Şanlıurfa’nın tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise yaz aylarında yapılmakta olan festivaller dendir.
Bu festivaller ise şu şekilde sıralanabilir;
- Ulusal Şanlıurfa Kitap Fuarı,
- Göbeklitepe Kültürel Miras ve Turizm Fuarı,
- Suruç Nar Festivali,
- Şanlıurfa Gençlik Festivali,
- Göbeklitepe Yarı Maratonu,
- İsot Festivali,
- Halfeti Meyve Yemekleri Festivali.
Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Şanlıurfa’ya uğradığınız zaman yemeden gitmemeniz gereken birçok yemek vardır, bunlar ise;
- Söğülme,
- Mumbar Dolması,
- Aya Köftesi,
- Ağzı Açık,
- Kelle Paça,
- Billuriye,
- Çiğ Köfte,
- Şıllık,
- Lahmacun,
- Tirit,
- Ciğer Kebabı,
- Lebeni.
Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?
Şanlıurfa’da kalmak için tercih edebileceğiniz oteller şu şekildedir;
- El Ruha Hotel,
- Hotel İstiklal,
- Şehrazat Konağı,
- Çelebi Hotel,
- Grand Urfa Hotel,
- Nevali Hotel Convention Center,
- Uludağ Hotel,
- Dedeman Şanlıurfa,
- Hilton Garden Inn Şanlıurfa.