Her Pazar günü Kasımpaşa’da kurulan, taptaze organik sebze ve meyvelere ve daha pek çok şeye ulaşabileceğiniz Tarihi İnebolu Köy Pazarı’nı kaleme aldık.
Tarihi İnebolu Köy Pazarı Tanıtımı
İlk olarak belirtmeliyim ki Tarihi İnebolu Köy Pazarı, öyle halden alıp kurulan bir Pazar değil. Her şey tamamen organik. Ürünler her Cumartesi günü Kastamonu’nun İnebolu İlçesinden taptazeyken arabalara yükleniyor ve Pazar günü tezgahtaki yerlerini alıyor. Hatta buradaki ürünlerin tazelikleri ve doğallıkları o kadar nam salmış ki sabah 6:00’da kurulan Pazar’da 6:30 taze ürünleri almak için yarışan otel çalışanlarını, restorant sahiplerini görmek mümkün.
Pazar öyle aman aman büyük değil ortalama 30-35 tane tezgah var. Ama ürün çeşitliliği oldukça fazla. Mevsimine göre meyvelerden, el yapımı tereyağlara, tapteze sebzelerden odun ekmeğinde pişen ekmeklere kadar yüzlerce çeşit ürüne ulaşabilirsiniz.
Pazar’da “Emanetciler” de var. Yani Köyde yaşayanlar şehirdeki akrabalarına koliler hazırlayıp küçük bir ücret ödeyerek emanetcilere teslim ediyorlar. Koliler İstanbul’a gelince de buradaki sahipleri ürünleri alıyor.
Tarihi İnebolu Köy Pazarında Neler Var
Herşeyden önce bu pazarda başka pazarlarda bulamayacağınız buram buram memleket kokusu var. Mis gibi köy kokusu ve doğallık var. Sırf bu kokuyu içinize çekmek için bile buraya gelebilirsiniz.
Taze köy yumurtası, süt, el yapımı reçeller, hodan, taze nane, köy ekmeği, mısır, köy tavuğu ve daha fazlası ürüne bu pazarda ulaşabilirsiniz.
Pazarda En Çok Satışı Yapılan Ürünler
Kestane; Eylül – Ekim ayları arasında pazarda yerini alır. Haşlaması, fırında kebabı çok meşhurdur. Boylarına göre ayrılır ve Kilosu 8-15 Lira arasında satışa çıkar. Eğer hayatınızda hiç kestane toplamadıysanız bu fiyat size fazla geliyor olabilir. Ama emin olun toplaması, ayıklaması, arabalara yüklenip buralara kadar getirilmesi de göz önünde alınınca tazelik de işin içine katılınca bu fiyat uygun bile.
Mantar; Kastamonu’nun bir diğer meşhur ürünü mantar. Pek çok mantar çeşidinin bulunduğu pazarda en bilinen ve tercih edilen Mantar Türü Kanlıca. Kızartılıp yenilebildiği gibi yemeği de yapılan Kanlıca Mantarının fiyatı ise ortalama 10-20 Lira arasında değişmektedir. Kestane gibi Eylül-Ekim aylarında pazardaki yerini alır.Tadının et kadar lezzetli olduğundan hiç şüpheniz olmasın.
Köy Yoğurdu; Diğer bir adı Süzme yoğurt. Tadı biraz ekşimsi gelebilir ama elde yapılan bu yoğurdu bir kere tatmalısınız. Bu yoğurttan yapılan ayranın lezzeti ise bambaşka. Kilosu 20 Lira civarında.
Kiraz; Mevsimi bu yıl için geçti. Haziran ayının başında pazarda bulabileceğiniz taze kiraz Napolyon Kiraz ile yarışabilecek lezzette. Kilosu ise 10-15 lira arasında değişiyor.
Siyah Erik; Bu hafta pazarda yer almasını bekliyorum. Temmuz ayının ortaları tam siyah eriğin mevsimi. Tam sert ve sulu olduğu dönemler. Kilosu 10 Lira civarında olacaktır.
Dağ Çileği; Bildiğiniz çilekler gibi değil. Büyüklüğü en fazla böğürtlen kadar olan çileğin kilosu 15 Liraya kadar çıkmakta. Bunun nedeni ise bu çilekten yapılan reçelin pek çok hastalığa şifa olması.
Taze Sebze ve Meyveler; Yaz mevsimi tam biber, salatalık, domates, taze fasulye gibi sebzelerin toplanmaya başladığı mevsim. Bu yüzden pazarda bunları bolca bulmak mümkün. Fiyatları 3-8 Lira arasında değişmekte. Ama pazara geç giderseniz bulamayabilirsiniz.
Tereyağ; el yapımı taptaze tereyağ arıyorsanız bu pazarı mutlaka görmelisiniz. Kilosu 40-50 Lira arasında değişmektedir.
İncir; Temmuz’un ortası ve Ağustosun ortası arasında bu pazarda taptaze incirlere ulaşabilirsiniz. Fiyatı türlerine göre 8-13 lira arasında değişmekte.
Böğürtlen; Ağustos ayında olgunlaşmaya başlayan böğürtlenler toplanarak pazardaki yerini alır. Kilosu 10 Liraya kadar çıkan böğürtlenin reçeli de bir başka güzel olur.
Tarihi İnebolu Köy Pazar Fotoğrafları
Tarihi İnebolu Köy Pazarı Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Tarihi İnebolu Köy Pazarı her Pazar günü Kasımpaşa’da kuruluyor.
Adres: Fişekhane Deresi Cd. Toprak Tabya Sk. Kasımpaşa – Beyoğlu / İstanbul
Özel Araç İle gelecekler; E-5 Karayolu’ndan, Okmeydanı sapağında ayrılıp Piyale Paşa Bulvarı’na giriyorsunuz. Perpa’nın önünden geçip Shell benzin istasyonunun sağındaki tek yönlü yola sapıyorsunuz. Pazar 50 metre kadar ileride sol tarafta kuruluyor.
Toplu taşıma ile gelecek olanlar; EM1 – EM2 – 77 – 77A İETT seferleri ile otobüsleri ile Kasımpaşa’ya gelip buradan 5 dakika kadar yürüyerek pazara ulaşabilirler.
Vapur ile gelecek olanlar; Üsküdar istikametinden gelecek olanlar Üsküdar – Haliç vapuruna binip Kasımpaşa iskelesinden indikten sonra yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra pazara ulaşabilir. İskeleden indikten sonra tam karşınızda bulunan Askeri Müze’nin sokağından girip yolu takip etmeniz yeterli.