Trilye Gezilecek Yerler / Bursa
Yemyeşil bahçeleri, Rum evleri, tarihi ile Bursa’ya bağlı bir belde Trilye. Haftasonları ailenizle, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebileceğiniz bir zeytinbağı. Kırmızı kiremitlerle kaplı tek bir çatı gibi görünen mimari doku, dar sokakları ve eski mahalle kültürünü devam ettiren insanlarıyla huzurlu bir tatil beldesi. Sokaklarda dolaşırken birçok tarihi dokuya denk gelebilirsiniz. Cumbalı evleri gördüğünüzde Rumların yaşadığı dönemleri anımsayacaksınız. Samimi insanlarıyla Trilye’yi çok seveceksiniz. Şimdilerde yeni adı “Zeytinbağı” .
Trilye’de Ne Yenilir ?
Huzurlu atmosferi, lezzetli mezeleri ve manzarasıyla birçok işletme bulmak mümkün. Balık ve deniz mahsulleri çok yaygın tüketiliyor. Özellikle balığın yanında zeytinyağına kekik ve pulbiber ekip odun ekmeğiyle yemeye doyamayacaksınız. Meşhur trilye zeytinlerinden üretilen zeytinyağının tadı damağınızda kalacak. Yemeğinizi beklerken sofranıza ilk olarak trilye zeytinyağı içerisinde yüzen altın sarısı renkli zeytinler gelecek . Çok seveceğinizi düşünüyoruz.
Trilyenin çok kireçli suyu var. Su doktorlar tarafından öneriliyor. Kalbe, mideye ve kireçlenmeye iyi geldiği söyleniyor. Bölge halkı –çaydanlık dahi 2 günde kireçlenir ama mide ve kalp rahatsızlıklarına rastlanmaz diyor.
Burada en önemli gıdalar elbette ki deniz ürünleri. Trilye’de bulunan yerli balıklar; kalkan balığı, dil balığı, tekir balığı, mezgit balığı. Sahil kıyısında yer alan restoranlardan dilediğiniz balık çeşidini tüketebilir manzara ve temiz havanın tadına doyasıya varabilirsiniz. Hazır buraya gelmişken balık çorbası, levrek buğulama, dil balığı kavurması ve kabak çiçeği dolması yemenizi şiddetle öneriyoruz.
Trilye Gezilecek Yerler
Taş Mektep: 1909 yılında inşaa edilmiş olan Mektep turistlerin ilgi odağı konumunda. Yetim ve öksüz çocukların okudukları Taş Mektep Kazım Karabekir Paşa tarafından yapılmıştır.
Tarihi Trilye Evleri: Rumlardan kalan cumbalı evler Trilye’nin sembolü olmuştur. Evlerin tarihi dokusuna bakarken kendinizi yıllar öncede bulacaksınız. Evleri gezerken doyasıya fotoğraf çekebileceğiniz sokaklar mevcut Trilye’de.
Aya Ani Manastırı: Trilye’ye yaklaşık beş kilometre mesafede yer alıyor Manastır. Bir kısmı yıkılmış durumda olan manastır tarih severlerin uğraması gereken yerler arasında.
Trilye Limanı: Sevimli balık restoranlarında denizin kokusunu ve temiz havayı içinize çekerek yemek yemek isterseniz doğru yerdesiniz.
Çamlı Kahve: Asırlık çınarlar altında çayınızı yudumlayabilir keyifli sohbetlet edebilirsiniz.
Kemerli Klise ve Trilye Plajıda gezilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler
Muazzam bir manzaraya sahip olan Çamlı Kahve’de çayınızı yudumlamadan,
Mudanya’nın zeytin bahçeleri, cam ormanları arasında uzun bir doğa yürüyüşü yapmadan,
Eski Rum evlerini doyasıya dolaşmadan,
Günbatımında şirin sahil restoranlarından balık yemeden,
Has Trilye Zeytinyağının tadına bakmadan dönmenizi önermiyoruz.
Trilye’den Ne Alınır ?
Buranın sevimli bir çarşısı var. Çarşıyı baştan başa on dakikada gezebilirsiniz ancak gönül tekrar tekrar dönüp dolaşmak ister. Bölgenin ünlü zeytini, has zeytinyağı , takılar , el yapımı hediyelik eşyalar alabileceğiniz ürünler arasında yer alıyor. Buraya gitmişken özellikle bölgenin ünlü zeytinlerinden yapılan has zeytinyağını almanızı öneriyoruz. Odun fırınında pişen leziz ekmeğide köye giden herkes tarafından alınıyor. Turistlik bir belde olmasına karşın fiyatlar uygun. Bütçenizi geçmeden rahatlıkla tatil yapabilirsiniz.
Konaklama Nerede Kalınır ? Ve Fiyatları
Deniz ile iç içe bir bölge olduğundan Otel Ve Pansiyonlar bulunmakta ve fiyatları gayet uygundur.
Günü birlik konaklama Ortalama: 50 – 150 TL. arasındadır.
DipNot: Tavsiye isterseniz ben Trilye’ye gittiğimde Kaplan Hotel‘de kaldım, bayrama 3 gün kala son boş odalarını almama rağmen Günü birlik 120 TL. idi. Arkaşlarım Trilye Pansiyon‘da kaldılar ve onlar planlarını önceden yaptığı için verdikleri para 70 TL. idi. Ne kadar acı değil mi. :) Dört kişi gittiğimiz bu geziden konaklama da dahil fazlasıyla memnun kaldık.
Not: Trilye ufak bir yer olduğundan otellerin merkez de yada denize yakın olmasının hiç bir önemi yok, merkez ile deniz kıyısı arasında 3dk. lık yürüme mesafesi vardır. Bu yüzden nerede konaklayacağız diye hiç endişe etmeyin. Neresi ucuzsa orada kalın. :)
Trilye Nerede Nasıl Gidilir ?
Bursa’dan Mudanya’ya gittikten sonra on iki kilometre sahilden batı tarafından devam ederek ulaşabilirsiniz. Özellikle Mudanya’dan sonra izleyeceğiniz güzergah çok keyifli. Her tarafta zeytin bahçeleri ve deniz var. Mudanya merkezinden tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Tirilye’nin şu anki resmi adı Zeytinbağı olarak geçiyor.
Bursa’dan Trilye’ye yaklaşık 41 kilometre mesafe var ve araçla yaklaşık elli dakika kadar sürmekte. Mudanya’dan Tirilye’ye yaklaşık 12 kilometre mesafe var araçla yaklaşık onbeş dakika kadar sürmekte.
Fortoğraflar