Müzenin kurucusu Mehmet Yaldız, henüz çocukluğunda tarih boyunca insanların nasıl aydınlandığı sorusunun cevabını araya başlamış olan biridir. Çağlar Boyu Aydınlatma Isıtma Koleksiyonları Müzesi Bu soruya olan merakın eseridir. Alanında ülkemizde ilk ve tek olan müze, 2 bini aşkın önemli parçaya sahiplik yapmaktadır. Bunların çoğu Anadolu topraklarından getirilmiş olup diğer ülkelerden de bir takım parçalar müzede toplanmıştır. Bu parçalar tarihin birçok yönüne de ışık tutmak açısından çok şey ifade etmektedir.

Yaşamındaki 42 yılı Elazığ’da geçirmiş olan Mehmet Yaldız, İstanbul’a yerleştikten sonra eser toplama işini hızlandırarak devam ettirmiş. Daha sonraları da Çamlıca Tepesi’nde bir binada müzenin temellerini atmış.1991 yılında Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilen eserler sergilenmeye başlanmış. Çamlıca tepesinin el değiştirmesiyle burası eskisi kadar turist çekemeyince eserler Mehmet Yaldız tarafından Sultanahmet’e taşınmıştır. 1999’daki büyük depremde binada hasar oluşunca eserlerin taşınması tekrardan gündeme gelmiş ve şimdiki bulunduğu yer olan Beykoz Çavuşbaşı Köyü’ne taşınmış. Ufak ve şirin bir binaya taşınan müze bu mütevazı binada birçok değerli eseri bünyesinde barındırmaya devam ediyor.
Müzede Bulunan Parçalar?

1867’de İngiltere’de yapılan ilk şofben, meşale ve kandiller, farklı şamdan çeşitleri, gazyağı, kolza yağı, ispirto, benzin, karpit ve çeşitli bitkisel yağlardan oluşan araçlar, 6 ile 10 bin yıllık geçmişi olan buğdayın ekmek haline getirilmesini anlatan araçlar, dini simgeler, bulunan ilk matkap ve günümüze kadar kullanılan matkaplar, su terazisi daha birçok tarihi icatlara ait örnekler…
Çağlar boyunca ısıtma ve aydınlatma sistemleri insanlar için her zaman çok fazla önem arz etmiştir. Geçmişte de biz insanlar için gerekliliği tartışılamayacak kadar önemli olan bu sistemler, pek çok yeni buluşun ortaya çıkmasına da zemin hazırlamıştır. Ateşin bulunmasından günümüze kadar geçen sürede insanoğlu ihtiyaçlarına yönelik birçok şey icat etmeye çalışmış ve insanlığın kaderini değiştirecek birçok buluşa imza atmış.
Aydınlatma ve ısıtma sistemlerinin, günümüz teknolojisine hangi aşamaları kat ederek bu noktalara geldiğini görüp bu havayı solumak güzel bir deneyim olacaktır. Bu tip şeylere ilgili duyanların, yapacakları araştırmaya yönelik gözlem yapacak olan kişilerin, tarihi merak edenlerin ve eskiden neler kullanılıyordu görmek isteyenlerin bu müzeyi gezilmesi gereken yerler listesine eklemesi iyi olacaktır.
Müze Çalışma Saatleri Ve Giriş Ücreti?
Yaklaşık 65 yıllık bir çalışmanın sonucu olan müze Çavuşbaşı Köyü’nde siz ziyaretçilerini bekliyor. Müze, Pazartesi günleri kapalı bulunuyor. Diğer günler 09.00 – 17.30 saatleri arasında gezilebiliyor.
Müzeye Giriş ücreti: 5 TL’dir.
Müze Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Çengeldere Mahallesi Çengeldere Caddesi No:35 Çavuşbaşı – Beykoz / İstanbul
Telefon: 0(216) 479 02 40
Çengeldere Mahallesine Şile Yolundan Gidiş: Şile Otoyolu’na girip ilerleyin, Küçüksu caddesi çıkışına girin ve bu cadde yönünde hafif sola dönün, Mehmet Akif Ersoy caddesi yönünde hafifçe sağa yönelerek devam edin. Bu cadde üzerinde de ilerledikten sonra Atatürk Bulvarı yönünde sola dönüp Cumhuriyet Caddesi yönünde sola ilerleyin. Bu caddede devam edip döner kavşaktan Çengeldere Caddesi tarafındaki ilk çıkışa girdiğinizde bu mahalleye ulaşmış olursunuz.
Çengeldere Mahallesine FSM Köprüsü Üzerinden Gidiş: Köprüyü geçtikten sonra Kavacık çıkışına bağlanmak için çevre yolunda sağdan ilerleyin ve Kavacık kavşağı yönünde dümdüz ilerleyip bu yönde bulunan rampaya girin. Yeni Riva yolu, yani Çavuşbaşı Caddesi yönünde düz devam ettikten sonra hafifçe sağa yönelin. Cumhuriyet Caddesi yönünde sağa dönün ve döner kavşaktan Çengeldere Caddesi yönünde ilerleyip 3. çıkışa girin.
Beykoz Çavuşbaşı’na Giden Otobüsler:
11ÇB: KAVACIK / ÇAVUŞBAŞI / ÜMRANİYE
20: ORTAÇEŞME / KAVACIK / ÜMRANİYE DEVLET HASTANESİ
15KÇ: ÇAVUŞBAŞI / ÜSKÜDAR
Müze Krokisi