Türkiye’de gezilmesi gereken yerler arasında önemli bir yeri olan Vezirköprü gezilecek yerleri burada ne yenir, nasıl gidilir? bu yazımızda bulabilirsiniz. İlçesinin geçmişi, adeta insanlık tarihi kadar eskidir. Bölgenin Kızılırmak nehrinin en verimli bölgesinde yer alması ve oldukça sulak bir bölgede bulunması, her dönem insan yaşamı için uygun koşulları oluşturmuştur. Önceleri Hititler ile başladığı düşünülen Vezirköprü tarihinin sonraki araştırmalar sonucunda daha eski dönemlere kadar uzandığını ortaya koymuştur.
Konumu ve Ekonomik Bilgileri
Samsun iline bağlı olan Vezirköprü, Karadeniz Bölgesi’nin tam ortasında yer almaktadır. Denizden yüksekliği 339 metredir ve çevresindeki tepeler sebebi ile çukur bir görüntü sergilemektedir. İlçenin Kızılırmak tarafı ormanlık bir bölgedir. Bölgenin genel olarak geçim kaynağı hayvancılık, tarım ve orman ürünleridir. Tarımda en fazla tahıl ürünleri, sebze ve meyve ön plana çıkmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren kereste fabrikası dışında sanayi gelişmemiştir.
Vezirköprü’de Gezilebilecek Yerler
Bölge Selçuklu ve Osmanlılardan kalan tarihi dokusunu günümüze kadar koruyabilmiştir. Bedesten ve Arasta, Kale Hamamı, Çifte Hamam, Taşkale Camii, Şifa Hamamı, Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Kurşunlu Camii, Saat Kulesi, Ganioğlu Çeşmesi, Namazgâh Çeşmesi, Taş Han, Yukarı Nalbant Camii, Şehit Müftü Türbesi ve Kibar Ali Evi bölgede bulunan tarihi mekânlardır. Bu tarihi mekanların dışında Osmanlı İşletmesi’ne bağlı olarak işletilen Çamlık, yerli halkın en çok ziyaret ettiği yerler arasındadır. Bölgeye en yakın ormanlık alan olan Kunduz Ormanları ve civarda bulunan Bağ aralığı, Kaylar Bağları ve Altınkaya Barajı da en çok ilgi gören mesire alanlarıdır.
Vezirköprü Fotoğrafları
Vezirköprü’de Ne Yenir?
Yörenin en meşhur ve en önemli yemeği keşkektir. Keşkek genelde düğünlerde yapılması ile bilinir. Bu yemek üzerine etli nohut içeren yahni eklenerek servis edilir. İlçenin en meşhur yemekleri, süzme yoğurt yani katık kullanılarak yapılan yemeklerdir. Bunların bazıları; mecik, katıklı ekmek, katık böreği, katık sündürmedir. Katık kullanılan yemekler dışında da ön plana çıkan yemekleri; orman ve tandır kebabı, kuzu çevirmesi ve çeşitli hamur işi yiyeceklerdir.
Vezirköprü’de Nerede Konaklanır?
Bölgenin en özel konaklama tesisi, Kunduz Ormanları bölgesinde bulunan geyik üretme çiftliği içindeki tesistir. 60 yatak kapasiteli tesis, doğa ile iç içe bir konfor sunmaktadır. Taşhan da ayrıca tarihi dokusu ile kalınabilecek özel mekânlar arasında bulunmaktadır. Öğretmenevi de konaklanabilecek yerler arasındadır.
Vezirköprü’ye Nasıl Gidilir?
İlçenin ana ulaşımı karayolu ile sağlanmakta olup her gün İstanbul, Samsun, Bursa ve Ankara’ya otobüs seferleri düzenlenmekte. Ayrıca Havza ile Durağan ilçelerinden de Vezirköprü’ye minibüs ile ulaşım imkânı bulunmaktadır.