Trabzon Yeni Cuma Camii ve Tarihi Bilgiler
Trabzon uzun yıllardır Karadenizin simgesi haline gelen ilimiz doğu Karadeniz bölgesinde yer alır. Tarihi, doğa güzellikleri, temiz havası, kendine özgün yemekleriyle tam bir uğrak yer haline gelmiştir. Dört mevsimi de ayrı bir güzel, görülmesi gereken bir yerdir. 1461 yılında bu şehir fatih sultam Mehmet tarafından alınmıştır. Eskilerde hagios eugenius kilisesi olan şimdilerde ise Trabzon yeni Cuma camii ise bu tarihin yansımalarının başında yer alır.
Trabzon Yeni Cuma Camii Tarihi
Daha önce kilise olarak kullanılırdı, şimdilerde restore edilerek camiye dönüştürülmüştür. Bu cami yeni Cuma mahallesinde yer alır. Kentin de koruyucusu ve kurtarıcısı olarak bilinen aziz eugenius ismiyle, 14. yüzyılda yapılmış olması mümkündür. duvarlar dışarıdan itibaren kabartma haç ve bitkisel döşemelerle süslenmiştir.
Yeni Cuma Camii Trabzon’un fethedildikten itibaren camiye çevrilmiş, kuzey tarafından giriş kısmına ise minare eklenmiştir. minberi ahşaptan yapılmıştır ve gayet yalın bir tavırdadır. Taştan inşa edilen mihraplar barok özelliktedir. Mahfilde çok özenli bir ahşap işçilikler gözlemlenmiştir. Fatih sultan Mehmet’in ilk Cuma namazını burada kılmasıyla birlikte camiye çevrildiği söylenmektedir. Bu cami tam bir dikdörtgen içine geçirilmiş bir haç şeklini almıştır. Kubbe kasnağı ise 16 pencereden oluşmaktadır.
Girişi kuzey kapıda yer alır. Girişin tam olarak sağ tarafında ise sonradan eklenen minare görünür. İçeride kalem işi süslemeler bulunur. Yeni Cuma camii tam olarak Üç nefli ve üç apsisli olmaktadır. Beş köşesi bulunan yeni Cuma Camii’nin üst kısmında kabartma şeklinde kartal ve güvercin tasvirleri yer almaktadır.
Yeni Cuma Camii Müze Bilgisi
Bakanlık yaptığı düzenleme ile müzeleri yaz dönemi saatleri veya kış dönemi saatleri diye ziyaret saatleri açısından farklılık göstermektedir. Ancak bu saatler tabiki müzelerin yoğunluk durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yaz dönemi için uygulanacak düzenlemeler genellikle Turizm Haftası diye tabir edilen haziran başında başlar ve Eylül ayı sonuna kadar devam eder. Müzeyi ziyaret edebileceğiniz saatler genelde 08.30 – 19.00 olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Trabzon Yeni Cuma Camii Giriş Ücreti
Müzekart ile ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Müzekart klasik kartın fiyatı 40 tl’dir ve aynı müze ve ören yerlerini yılda 2 kez ziyaret etme imkanı bulabilirsiniz.
Yeni Cuma Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Yenicuma, 61030 – Merkez / Trabzon
İl kültür ve turizm müdürlüğü Telefon: (0462) 326 2237
Turist rehberleri odası Telefon: 0462 411 10 10
Nasıl Gidilir?: Ankara’dan Trabzon’a gidecekseniz eğer Manzarası ve doğasıyla size harika bir yolculuk yaşatır. Arasındaki mesafe 737 km.’dir ve yaklaşık olarak 9 saatte gidersiniz. Öncelikle samsun yoluna girin, oradan da Elmadağ üzerinden Kırıkkale’ye varırsınız, Kırıkkale’den sungurlu Çorum Merzifon dan Samsun’a gelirsiniz en sonunda da zaten Karadeniz sahil yoluna varmış olacaksınız. Çarsamba Terme Ordu’yu da geçip ve Giresun’a geldikten sonra Trabzon’a gelebilirsiniz.
İstanbul’dan Trabzona gidenler için yol biraz daha uzar. 1063 km uzaklıkta ve yaklaşık 13 saat sürmektedir. Sizin gidebileceğiniz en keyifli yol bolu dağı üzerinden gitmenizdir. Oradan da osmancıka geçip Çerkeş Osmancık arasından merzifona geçin. Bu şekilde termeye kadar gidilir kolaylaşır. Oradan sonra durak çavuşlu ve oradan da Eynesil ve en sonunda Trabzon’a geçilir. Trabzon Yeni Cuma Camii ise Akçaabat’ dan 15 km uzaklıkta yaklaşık 20 dakika mesafededir. Meydan sokak yönünden Trabzon Giresun yoluna çıktığınız taktirde şenol güneş caddesi çıkışından kanuni sultan Süleyman köprüsünden devam ederek cami sokak yönünde sağa döndüğünüz taktirde hafif sağınızda kalacaktır.
Fotoğrafları