Yeryüzündeki En Korkunç 10 Çukur
Yeryüzü üzerinde öyle çukurlar bulunuyor ki, Dünya’da olduğuna inanamayacağınız son derece devasa ve korkunç bir görünüme sahipler. Gördüğünüzde çok farklı hislere kapılacağınız bu 10 çukuru sizler için derledik.
Kısa bilgi: Dünyanın 10 Harikası için oluşturduğumuz farklı bir gezi listemizde mevcut, bu eşsiz yazımıza da mutlaka bir göz atın.
Yeryüzündeki En Korkunç 10 Çukur Listesi
Lafı daha fazla uzatmadan şimdi gelin, yeryüzünde ki en korkunç 10 çukuru hep birlikte yakından inceleyelim.
1. Darvaza Gaz Krateri
Türkmenistan’da bulunan Darvaza Gaz Krateri, 1971 yılında Jeologlar tarafından keşfedilmiştir. Bir doğal gaz rezervi olarak keşfedilen krateri delerken ileri gittikçe derin bir çukurun oluştuğu anlaşılmıştır.
Çukurun içerisinde bulunan zehirli gazların yeryüzüne çıkarak dünyaya zarar vermesini önlemek için delikte bulunan ateşin yanması sağlanmıştır. Bu alevler çukurda o günden beri yanmaya devam etmektedir. Cehennem çukuru olarak da ifade edilen bu çukuru gören kişiler son derece korkuyla çukura yaklaşmaktadır.
2. Kimberley Elmas Madeni
Güney Afrika’da yer alan Kimberley Elması madeni, büyük çukur ismi ile de anılmaktadır. İnsan eli ile kazılan en büyük çukur olma özelliği bulunan bu maden, 1866 yılları ile 1914 yılları arasında bir maden aramak için oluşturulmuştur.
Bölgeden 2722 kg elmas çıkarılmıştır. O dönemde bölgede 50.000 kişinin çalıştığı bilinmektedir. Çukurun oldukça derin bir yapıda olması görenleri hayrete düşürmeye yetiyor.
3. Monticello Baraj Çukuru
Kaliforniya’da yer alan Monticello Baraj Çukuru, Nepa şehrinin elektriğini üretilmek için oluşturulan bir barajda yer almaktadır. 1983 yılında inşa edilen barajdaki su yolu ise son derece ürkütücü bir görünüme sahiptir.
Baraj sularının boşaltılması için bu su yolundan saniyede 1,4 milyon litre su aktığı bilinmektedir.
4. Bingham Kanyon Çukuru
Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Binhan Kanyon Çukuru, insan eli ile kazılan bir diğer çukurdur. Maden arama amacı ile kazılmış olan çukurlardan bir olan Bingham Kanyon Çukuru’nun derinliği 1200 metre ve genişliği ise 4 km’dir.
1906 ile 2004 yıllar arasından bu çukurdan 17 milyondan fazla bakır, 5900 ton gümüş ve 715 ton altın çıkarıldığı bilinmektedir.
5. Büyük Mavi Delik
Belize sahillerinde yer alan Büyük mavi Delik dev bir çukur olarak bilinmektedir. Bu çukurun genişliği 304 metre kadardır. Derinliğinin ise 121 metre civarında olduğu bilinmektedir.
Büyük mavi çukur UNESCO’nun koruma listesinde yer alan bir alandır.
6. Mirny Elmas Madeni
Sibirya’da yer alan bu elmas madeni dünyanın en büyük ve korkunç çukurlarından bir tanesidir. Derinliğinin 525 metre olduğu bilinen çukurun çapı ise 1200 metredir.
Eski Sovyet Rusya’nın ilk maden bölgesi olan çukur son derece ürkütücüdür.
7. Diavik Çukuru
Kanada’da da yer alan Diavik Çukuru elmas madeni bulmak için oluşturulan çukurlardan biridir. Kuzey Slave bölgesinde yer alan bu çukur paranın aktığı bir maden olarak bilinmektedir.
Bölgeden her yıl 1600 kg elmas çıkarılmaktadır. Ayrıca elmasların çıkarılmasında da 730 işçi çalışmaktadır.
8. Sinkholes Çukuru
Guatemala’da yer alan Sinkholes Çukuru, 2007 yılında yağmur ve lağım suyu nedeni ile meydana gelmiştir. Suyla yumuşayan toprak çökere derin bir çukur oluşturmuştur.
Derinliğinin 92 metre olduğu bilinmektedir. Çukura düşerek 3 kişi hayatını kaybederken binlerce kişide evlerini bu bölgeden taşımak zorunda kalmıştır.
9. Udachnaya Çukuru
Rusya’da yer alan bir çukur olan Udachnaya Çukuru, 1955 yılında keşfedilmiştir. Elmas madeni araştırılması için kullanılan çukur 600 metre derinliğe sahiptir. İç içe geçen halklardan meydana gelen çukur, görenlerde korkutucu bir izlenim bırakmaktadır.
Maden sahiplerinin faaliyetlerini 2010 yılında son bulduğu bilinmektedir. Faaliyetlerin neden durduğu ise bilinmiyor.
10. Chuquicamata Çukuru
Şili’de yer alan Chuquicamata Çukuru büyük bir bakır madeni olarak bilinmektedir. Söz konusu bakır madeni o denli büyüktür ki dünyadaki tüm bakırlardan çok daha fazla bakır çıkarılmaktadır.
Bu da çukurda korkutucu bir görünümün oluşmasına neden olmaktadır. 100 yıldan fazla süredir bakır çıkarmak için kazılan çukur 4.3 km genişliğine ve 850 metre derinliğe sahiptir. Bu nedenle devasa bir çukur olarak bilinmektedir.
Sizin de, ‘Yeryüzündeki En Korkunç 10 Çukur‘ listemize eklenmesini istediğiniz farklı yerler var ise bize yorum olarak yazmayı unutmayın. :)