Balkanların İncisi olan Ohrid için Hristiyan alemi, ‘Tanrı cenneti yaratırken bir damlayı yeryüzüne düşürdü, orası da Ohrid’ şeklinde hitap ederler. Geçmişten günümüze benliğinden fazla bir şey kaybetmeden gelmeyi başaran bu tarihi kent, Orta Çağ’dan günümüze taşıdığı tarihi ve kültürel mirasları, şehre adını vermiş olan Ohrid Gölü ile her yıl yerli yabancı pek çok insanı ağırlamaktadır. Tam bir turizm cenneti olan Ohrid aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer almaktadır.
Bunların dışında Ohrid’de inci oldukça meşhurdur. Yine burada yaşayan insanlar ziyaretçilere o kadar samimi davranıyor ki aslında incilerin gerçek olmadığını ve nasıl elde ettiklerini sizlere rahatlıkla anlatabiliyorlar. Mimari yapısı olarak ülkemizdeki Safranbolu ilçesine benzeyen Ohrid’de daracık sokaklarda gezerken kendinizi şehrin büyüsüne fazlasıyla kaptıracağınızdan emin olabilirsiniz. Yine bunların dışında şehre hakim noktadaki kalesi, günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi camisi, manastırı, kilisesi ve daha pek çok tarihi yapısı ile sizleri buraya geldiğinize asla pişman etmeyeceğinden emin olabilirsiniz.
Dünyaca ünlü olan Ohrid Gölü’nü görmeden, burada düzenlenen tekne turlarına katılmadan gezinizi noktalamayın. Makedonya’nın en büyük sekizinci kenti olan Ohrid’in nüfusu 56.000 civarında. Tabi bu sayı yaz mevsiminde ciddi anlamda artış gösteriyor. Konum olarak Makedonya’nın güneybatısında yer alan şehir, Ohrid Gölü’nün de kuzey kısmında kalmaktadır. Ayrıca Arnavutluk’a da yakın olduğu için bu bölgeden de sıklıkla ziyaret eden insanlar bulunmaktadır.
Ohrid Nerede, Nasıl Gidilir?
Ohrid şehrinde havaalanı olmasına rağmen ülkemizden buraya uçuşlar yapılmamaktadır. İstanbul’dan Üsküp’e kadar havayoluyla geçip geri kalan mesafeyi aşağıdaki seçeneklerden biriyle tamamlayabilirsiniz. İstanbul’dan Üsküp’e bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Ohrid’e ulaşmak için kullanabileceğiniz seçenekler ise şu şekilde:
- İlk olarak İstanbul’dan Arnavutluk’un başkenti olan Tiran’a uçakla geçebilir, buradan da Ohrid’e otobüsle veya taksiyle ulaşabilirsiniz. Ortalama uzaklık 135 km olup 2 – 2,5 saatlik yolculuğun ardından varmış olursunuz.
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Üsküp’e kadar uçakla gidip, buradan otobüsle Ohrid’e geçebilirsiniz.Ortalama uzaklığın 170 km olduğunu belirtelim.
- Eğer yolculuğa kendi aracınızla çıkmak istiyorsanız ortalama 11 saatlik yolculuğun ardından Ohrid’e ulaşmış olursunuz.
Ohrid’de İklim Nasıldır?
Ohrid’de kışlar soğuk ve yağışlı iken yazlar sıcak geçer. Kış mevsiminde ortalama sıcaklıklar 1 – 5 derece arasında iken yazın ise 27 – 30 derece arasında seyreder. Bize göre gidilecek en uygun zaman yaz mevsimidir. Ohrid Gölü’ndeki tekne turlarına mutlaka katılmanızı tavsiye ediyoruz.
Ohrid Gezilecek Yerler – Gezi Rehberi
Plaosnik Kilisesi: Hristiyanlar için son derece kutsal bir mekan olan bu kiliseyi görmenizi tavsiye ediyoruz.
Ohrid Kalesi: Şehre hakim bir noktada bulunan Ohrid Kalesi’ne çıktığınızda şehrin muhteşem manzarası karşılayacak sizleri. Ohrid’i arkanıza alarak selfie çekilmeyi sakın ihmal etmeyin. Şehir merkezine geri dönerken farklı güzergahlardan yürüyerek gitmeyi tercih edin.
Aziz Kliment Manastırı: Balkanların ilk üniversitesini Ohrid’de inşa ettiren Aziz Kliment, kendi adını üniversiteye vermiştir. Mezarının da içinde bulunduğu manastır geçmiş dönemlerde yıkılmasına rağmen 2002 yılında yeniden restore edilerek bugünkü halini almıştır.
Roma Antik Tiyatrosu: En eski amfitiyatro olma özelliğine sahip olan bu yer Romalılar zamanından günümüze kadar gelmiştir. Tiyatroda, o zamanların zenginlerinin isimlerini taşlarda halen görmeniz mümkün.
Çar Samuel Kalesi: Geçmiş yıllarda defalarca yıkılıp yeniden inşa edilen kale, son çalışmalardan sonra günümüzdeki halini almıştır. Hükümdarlığı boyunca kelenin en büyük alanını kendisine tahsis eden Çar Samuel’in kalesinin duvarları 3 – 15 metre yüksekliklere sahip.
Ayasofya Kilisesi: Osmanlılar zamanında cami olarak hizmet veren bu yer daha sonraki dönemlerde (1912 yılında) kiliseye dönüştürülmüştür. İçine girdiğinizde 11. Yüzyıldan kalma tarihi eserleri görebileceğiniz bu yer, en eski ve en önemli kilise olma özelliğini taşımaktadır.
Osmanlı Evleri: Modern yapının dışında kalan bu yer Ohrid’in eski yerleşim yeridir. Safranbolu’ya benzeyen bu yerin daracık sokaklarında gezerken, taş döşemeli yollarında ilerlerken, dik yokuşlu sokakları yavaş yavaş çıkarken tatlı bir yorgunluk hissetseniz de aslında ne kadar keyif aldığınızı kendi kendinize onaylayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Ohrid’de Tadabileceğiniz Geleneksel Lezzetler
Ohrid şehrinde yemek çeşitliliğinden ziyade restoran çeşitliliği öne çıkmış desek yanılmayız. Makedonya’daki en iyi restoranların bulunduğu Ohrid’de tatmanız gereken en önemli lezzet ‘Belvica’ adını verdikleri balık yemeği. Bunun dışında Ohrid şehriyle özdeşleşmiş olan ‘Ribna Corba’ adını verdikleri çorbadan da tatmanızı tavsiye ediyoruz. Yine ‘Makalo’ adını verdikleri yoğurt ve sarımsak kullanılarak yapılan başlangıç yemeğinden, ‘Burek’ adını verdikleri ve şehirde oldukça meşhur olan bir çeşit börekten de tatmanızı tavsiye ediyoruz.