Vizesiz Gidilen Ülkeler Ve Gezilecek Yerler
Vizesiz Gidilen Ülkeler

Dünya üzerinde,Vizesiz gidilen Ülkeler ve belirli bir süre vize istemeyen ülkeler de rahatça tatil yapabileceğimiz, gezilecek yerleri olan birçok şehir bulunmakta. Bu yazıda vizesiz ülkeleri ve görülmesi gereken yerleri sizler için tanıtacağız. İlk olarak Arjantin’den başlayalım.

1) Vizesiz Arjantin

Vizesiz Arjantin Gezilecek Yerler
Vizesiz Arjantin

Arjantin Gezilecek Yerleri

Arjantin, Güney Amerika’da bulunan bir Latin ülkesidir. Yaklaşık 45 milyon nüfus barındıran bu ülkenin resmi dili İspanyolcadır. İspanyollar bu topraklara, gümüş yani Latince adı Argentum olan madeni bulma umuduyla geldikleri için bu ülkenin adı Argentina olmuştur. Başkenti Buenos Aires olan ülkenin toprakları o kadar fazladır ki, dünyadaki en fazla toprağa sahip ülkeler sıralamasında 8. sırada bulunur. Ayrıca para birimlerinin adı da Peso’ dur.

Arjantin / Perito Moreno Buzulu

Bu buzul, Arjantin’deki görülmeyi hak eden yerlerden biri.  Dünya üzerindeki bütün buzullar küçülürken, Perito Moreno buzulu büyümeye hızla devam ediyor. Bu durumun nedeni ise : Büyük Okyanustan gelen bulutların And dağları üzerine çok kuvvetli yağışlar bırakıyor olmasıdır.

Arjantin / La Boca

La Boca, Arjantin’in başkenti olan Buenos Aires’teki 47 şehir semtinin en ünlüsüdür. Bu semt kendine özgü evleri ile ünlenmiştir. Batık ve eski gemilerin saçları kullanılarak yapılan bu evler tekne boyası ile boyanmıştır. Ayrıca “ağız” anlamına gelen Boca, nehrin ağzında bulunduğu için bu adı almıştır. Futbol izleyenler belki bilebilir, La Boca’ ya ün katan etkenlerden biri de futbol kulübü Boca Juniors’un futbol stadı La Bombonera’ dir.

Arjantin / Cueva de las Manos

Cueva de las Manos, yani Türkçe anlamıyla Eller Mağarası… Santa Cruz eyaletinde bulunan bu mağarada bir takım resimler ve el izleri bulunuyor. M.Ö 11 bin ile M.Ö. 7 bin yılları arasında yapıldığı tahmin edilen birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. El izlerini yaparken kırmızı, sarı ve siyah olmak üzere üç renk boya kullanan insanların, neden bu 3 farklı rengi kullandığı ve bu renklerle neyi ifade etmek istedikleri halen gizemini korumakta.

Arjantin / Obelisco de Buenos Aires (Buenos Aires Dikilitaş)

Buenos Aires’in kuruluşunun 400. yıl dönümünde, yani 1936 yılının Mayıs ayında inşa edilen anıtın toplam yüksekliği 67 metredir. 49 metrekarelik bir alan kaplayan anıtın inşaatı 4 hafta kadar kısa bir sürede tamamlanmıştır.

Arjantin’de gezilmesi gereken diğer yerler: MALBA, Plaza de Mayo, Fortabat Art Collection, Palacio Barolo

 

2) Vizesiz Arnavutluk

Vizesiz Arnavutluk
Vizesiz Arnavutluk

Arnavutluk Gezilecek Yerleri

Balkan yarımadasında, Adriyatik Denizi’nin kıyısında bulunan, Osmanlı kültürünün eserlerine rastlayabileceğiniz bir Avrupa ülkesidir. Adriyatik Denizi’ndeki kıyısı yaklaşık 470 kilometreyi bulan ülke, 3,2 milyon nüfusa sahiptir. Geneli dağlık bir alanda kurulu olan ülkenin %76,6’sı dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Ülke halkının geliri ortalamanın altında ve yakın gelecekte de önemli bir iyileşme yaşaması ön görülmüyor. Başkenti Tiran olan bu ucuz ülkede yollar da biraz sorunlu kötü sayılabilir.

Arnavutluk / Ethem Bey Camii

Edhem Bey Cami, 18. Yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından, bugünkü Arnavutluk Cumhuriyetinin başkenti olan Tiran’da inşa edilmiştir. Tek kubbeli ve kara tasarımlı olan cami, komünist uygulama sonucu 1966’da ibadete kapatıldı ve müze haline getirildi. 1990’larda ise komünist rejimin ortadan kaldırılıp demokrasiye geçilmesiyle tekrar ibadete açıldı.

Arnavutluk / İşkodra Gölü

Arnavutluk ve Karadağ devletlerinin arasında yer alan İşkodra Gölü, Balkan yarımadasındaki en büyük göl olma özelliğini taşıyor. Deniz seviyesinden 6 metre yüksekte bulunan bu göl, adını kıyısında kurulmuş olan İşkodra şehrinden alır. Bu göldeki en çok tutulan balıklar ise sazan, sardalya ve yılan balığıdır.

Arnavutluk / Rozafa Kalesi

Bojana ve Drin nehirleri tarafından çevrili, Arnavutluk’un kuzeybatısında bulunan Rozafa Kalesi’nin rakımı 130 metredir. Bulunduğu konum nedeniyle eski zamanlardan günümüze kadar yerleşim yeri olmuştur. Kale, Romalıların kontrolüne geçmeden önce İliryalıların kalesiydi.

Arnavutluk’ta gezilmesi gereken diğer yerler: Muzeu Historik Kombetar, Dajti Dağı, Berat Kalesi, Butrint National Park

 

3) Vizesiz Bosna Hersek

Vizesiz Bosna Hersek Ve Gezilecek Yerleri
Vizesiz Bosna Hersek

Bosna Hersek Gezilecek Yerleri

Yugoslavya’nın dağılmasıyla, 1992 yılında Bosna – Hersek’teki yapılan referandumdan bağımsızlık sonucunun çıkmasıyla Bosna – Hersek devletinin kurulması kararı alındı. Sırpların Bosna – Hersek devletini tanımayıp çıkardığı savaş nedeniyle 1995 yılına kadar ülkede huzur sağlanamadı. Günümüzde ise bu ülkede hiçbir etnik unsura bakılmaksızın tüm vatandaşlara Bosnalı denilmektedir. Ancak ülkenin idari yapısında halen bölünmüşlük de yok değil.

Kış turizmine olanak sağlayan bir coğrafi yapıya sahiptir. Genel olarak karasal iklimin hâkim olduğu Bosna’nın güney kısımlarında ise Akdeniz iklimi görülmektedir. Nüfusu 4,5 milyon civarındadır.

Bosna Hersek / Mostar Köprüsü

Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan Mostar Köprüsü farklı kültürden insanları birleştirerek kültürel bir simge olma görevi üstlenmiş. Mostar şehrinde, Neretva Nehri üzerindeki hilal görünümlü bu köprü, dünyanın en zarif köprülerinden birisidir ve ünlü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilmiştir.

Savaş sonrasında köprünün yıkılmasına karşılık olarak, Türkiye’nin 1 milyon dolarlık desteğiyle Haziran 2002’de başlayan yeniden inşa çalışması, Ağustos 2003’te tamamlandı.

Bosna Hersek / Başçarşı

Başkent Saraybosna’nın merkezinde 16. Yüzyılda kurulmuş olan Osmanlı çarşının adı Başçarşı’dır. Günümüzde de halen kullanımda olan bu çarşıya Saraybosna’nın merkezi dersek hata yapmış olmayız. Bosna Savaşı’nda Sırp ordusunun yok etmek istediği yerlerden biri olan bu çarşı zamanla Saraybosna’nın merkezi olmuş.

Bosna Hersek / Gazi Hüsrev Bey Camii

Osmanlı zamanında, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev’in talimatıyla 1531’de şu anki Başçarşı’nın olduğu yere Mimar Sinan yönetiminde yapılan cami, Avrupa’daki Osmanlı mimarisinin çarpıcı örneklerinden bir tanesidir. Gidip görülmesinde, tarihi dokuyu keşfetmekte fayda var.

Bosna Hersek’te gezilmesi gereken diğer yerler:  Kravice, Vrelo Bosne, Pliva, Buna

 

4) Vizesiz Brezilya

Vizesiz Brezilya Ve Gezilecek Yerler
Vizesiz Brezilya

Brezilya Gezilecek Yerleri

Yüzölçümü büyüklüğü açısından Güney Amerika’daki en büyük ülke olan Brezilya, dünya genelinde bakıldığında ise 5. en büyük ülkedir. Nüfus açısından ise 6. en büyük ülke olarak bilinmektedir. Sıcaklık ülke genelinde yıl boyunca 20-33 °C arasında olur.

Tarım önemli geçim kaynakları arasında yer alır. Ayrıca dünyanın en büyük kahve üreticisi olmasıyla birlikte dünya kahve ihtiyacının %30’unu karşılar. Ülkede şöyle bir güzellik de vardır ki o da ülkenin besin ihtiyacının %95’inin iç üretim ile karşılanmasıdır. Ancak enerji konusunda dışa bağımlıdırlar.

Resmi dilleri Portekizce olan Brezilya’nın nüfusu 195 milyon civarındadır.

Brezilya / Kurtarıcı İsa Heykeli (Cristo Redentor)

7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın 7 harikasından biri seçilen İsa heykeli Rio de Janeiro şehrindeki Corcovado Dağı üzerine inşa edilmiştir. Heykeltıraş Paul Landowski tarafından 5 yılda yapılıp şehrin simgesi haline gelen bu heykel yılda 1 milyon kadar turisti ağırlamaktadır.

Brezilya / Iguazu Şelalesi

Bir kısmı Arjantin ve Brezilya arasına sınır olan Iguazu Şelalesi  Curitiba şehri yakınlarında bulunuyor. Bu şelalenin en ünlü özelliği ise nehrin döküldüğü yere birkaç kilometre ötede bulunan aynı hizadaki şelaleleridir. 1542 yılında keşfedilen şelale, 1984 yılında “Dünya mirası” listesine alınmıştır. Ayrıca turizm açısından büyük öneme sahiptir.

Brezilya / Ipanema

Rio de Janeiro şehrindeki en bilindik iki plajdan biri olan Ipanema, hareketli gece hayatının yaşandığı lüks bir plajdır. Birçok filmde de adı geçen plaj, bulunduğu konum nedeniyle etraftaki diğer yerlerden daha pahalı mekânları barındırır.

Brezilya / Maracana Stadyumu

Bu stadyumun yapımını sizlere şöyle anlatayım: Brezilya 1950 yılı Dünya Kupası organizasyonunu düzenleme hakkını kazanıyor. Bu nedenle de Rio De Janeiro’ya yeni bir stat yapılması konusunda uzlaşma sağlanıyor. 1948’de yapımına başlanan stadyumda 16 Haziran 1950’de açılış maçı yapıldı. 1950 yılındaki Dünya Kupası finalinde Uruguay’ın ev sahibi Brezilya’yı 2-1 yendiği maçı biletsiz girenlerle birlikte 199.854 kişi izlemiş ve böylelikle futbol tarihinin seyirci rekoru kırılmıştır. İlerleyen yıllarda FIFA kıstaslarına uygun olması amacıyla kapasitesi 95 bine düşürülmüştür.

Brezilya / Tijuca Ormanı

İnsan eliyle dikilmesiyle ünlü olan ve yağmur ormanlarından oluşan bu orman 32 kilometrekarelik alana yayılmıştır. Dünyadaki bir şehir sınırları içerisinde bulunan en büyük orman özelliğini taşıyan Tijuca Ormanı soyu tükenme tehlikesi yaşayan birçok bitki ve hayvanı da içerisinde bulunduruyor. Bu orman 1961 yılında ise ulusal park ilan edildi.

Brezilya’da gezilmesi gereken diğer yerler: Copacabana, Kesmeşeker Dağı, Sala São Paulo, Theatro Municipal

 

DipNot: Vize Ücretleri zamanla değişkenlik göstermektedir. Güncel fiyatları konsolosluklardan öğrenebilirsiniz.

 

Vizesiz Gidilen Ülkeler Ve Gezilecek Yerleri – 2. Bölüm İçin Tıklayın!