Çanakkale Şehitliği Anıtı / Gelibolu Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Böylesine Kutsal bir yeri böyle bir günde tanıtmak gurur verdi bizlere. İnsan burayı tanıtırken Tarihini okudukça bir kötü oluyor. Tanıtımı bırakıp uzun uzuna okumaya başlıyorsunuz ve içinizi bir vicdan azabı kaplıyor, onlar orada ölürken biz onlara ne derece sahip çıktık? Din, dil, ırk ayrımı olmadan savaşan binlerce kişi.. Ne için öldü bu kadar insan? hiç düşündük mü? Vatan elden gitmesin diye, genç, yaşlı, kadın, erkek, çoluk çocuk demeden ölüme giden binlerce insan.. Bu insanlara çok şey borçluyuz çok, en başta da canımızı…

Çanakkale Şehitliği İçin Hazırladığımız Video

Daha çok video atmamız için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.

Çanakkale Şehitliğinin Tarihçesi:

Orman Bakanlığının önerisi ile 33.000 ha alanı olan Gelibolu Yarımadası, önce Bakanlar Kurulunun 7/6477 sayılı kararı ile 25.05.1973 tarihinde “orman rejimi” içine alınmıştır. Ardından özellikle tarihi ve bunun yanında tabii niteliklerinden dolayı, 2 Kasım 1973 tarihinde de, başyapıt olarak da Şehitler Abidesi ile birlikte, Milli Park ilan edilmiştir. 4533 sayılı “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu” çıkartılmıştır.

Söz konusu yasada Tarihi Milli Parkın korunması, geliştirilmesi, yönetimi, tanıtılması ile ilgili esasların ortaya konulduğu Uzun Devreli Gelişme Planı (UDGP) ODTÜ tarafından hazırlanmış ve 23 Aralık 2003 tarihinde onaylanmıştır. Planda öngörülen projeler, yeni ismi ile (DKMP) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda uygulanmaya başlanmıştır UDGP’nın Milli Park’ta uygulaması da dünyada ilk kez uluslararası ihale ile belirlenmiştir. İhaleyi, doğal ve tarihi dokuya zarar vermeden ziyaretçilerin de Milli Park’tan azami derecede yararlanmasını öngören projesi ile bir Norveç firması kazanmıştır. Ardından proje hayata geçirilmiştir.

Bu projeler kapsamında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanını en iyi temsil edebilecek “Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Logo Yarışması” açılmıştır. Yarışmaya 416 adet logo çalışması katılmıştır. 28.11.2004 tarihinde toplanan jüri, ödül alacak altı adet logo çalışması arasından 1. lik Ödülünü, Ayşen Tuğba Doruk tarafından hazırlanan logoya vermiştir. 2004 ve 2005 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nın içinde bulunduğu Milli Park’ta yer alan şehitlikler ve diğer eserler köklü bir bakım ya da renovasyondan geçirilerek 18 Mart 2005 tarihinde tekrar ziyaretçilerin hizmetine açıldı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

I.Dünya Savaşında, Gelibolu Yarımadasında hayatını kaybeden 500.000 askerin anısına, bu yarımada günümüzde Milli Park haline getirilerek, şehitlikler, anıtlar, Arıburnu’nun doğal güzelliği korunmak istenmiştir. Park etrafında arabayla dolaştığında bozulmamış kıyı ormanlarının, yeşil tepelerin, altın rengi kumsalların ve masmavi denizin huzur verdiği atmosferin, vatanlarını korumak için cesurca savaşıp şehit düşen Türk Askerleri için mükemmel bir dinlenme yeri sağladığı açıkça görülür.
18 Mart 1915’de İttifak Devletleri’nin Çanakkale sularına girişi engellenmiş ve gemilerinden bir çoğu, Nusret Gemisinin sulara döşediği mayınlardan dolayı batmıştır. İttifak Devletleri bu gerçeği gördüklerinde karadan harekatta bulunmayı denediler. Morto Koyu’nda Fransız ve İngilizler, Anzak Koyu’nda Avustralya, Yeni Zelanda ile Hint Birlikleri, Kemikli Burnu’ndan Kanada Birlikleri harekatta bulunmuşlardır. Mustafa Kemal önderliğindeki Türk Ordusu tüm cephelerde savaşı kazanmış ve 9 Ocak 1916 tarihinde İttifak Devletleri Gelibolu Yarımadası’ndan tamamen çıkartılmıştır.

Ziyaretçiler, buranın özel ruhunu, Türk Ulusunun kalbini ve bu toprak parçasından gelen uyarıyı hissederler. Ağaç tepelerindeki rüzgar ve sonsuz denizin dalgaları bu savaşın kahramanlarına adeta şarkılar söylemektedir.
Parkta yapacağınız herhangi bir tura Eceabat’tan başlamalısınız.Güneye giderseniz sırasıyla Kilitbahir, Alçıtepe, Morto Koyu’na ve buranın batısındaki bir tepenin üzerinde 42 m yüksekliğindeki Çanakkale Şehitler Abidesine ve burada şehit düşen Türk Askerleri onuruna yapılmış bir müzeye varabilirsiniz.

Çanakkale Şehitleri Abidesi, Boğaza girilince hemen görülebilir. Türk Şehitlikleri, Fransız ve İngiliz şehitlikleri ve Seddülbahir Kalesi ile birlikte burada yer almaktadır. Kuzeye, Alçıtepe’ye geri döndüğünüzde Kabatepe’ye doğru yarımadanın kuzeybatı turunu yapmış olursunuz. Kabatepe’nin merkezinde Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar muharebeleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Kanlısırt, Conkbayırı ve Kemalyeri tepelerine doğru devam ederseniz Türk, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin şehitliklerini görebilirsiniz.

Küçükkemikli Sahilinin, Anafartalar Ovasının ve Tuz Gölünün panoramik manzaralarını Conkbayırı’ndan izleyebilirsiniz. Conkbayırı Tepesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün çok büyük bir heykeli vardır. Atatürk, heykelin bulunduğu yerde göğüs cebinde taşıdığı bir cep saati sayesinde ölümden dönmüştür. Bigalı’da bugün müze olan Atatürk’ün karargah olarak kullandığı evi ziyaret edilebilir. Kıyıda Arıburnu ve Anafartalar Anıtları yer alır.

Anzak Koyu’nda bölgenin en dokunaklı şehitliklerinden bir tanesi bulunmaktadır. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusunun birleşimi ile oluşan birliklere “ANZAK” adı verilmektedir. “Anzak Şehitliği ve bölgenin kalbini çalan Atatürk’ün sözlerinin yazıldığı Arıburnu Anıtı, hüzünlü ziyaretlere sahne olmakta ve her yıl 25 Nisan’da Türk’lerin ve Dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin katılımıyla ANZAK GÜNÜ kutlanmaktadır.

……..Uzak diyarlardan evlatlarını
harbe gönderen analar!
Göz yaşlarınızı dindiriniz.
Evlatlarınız bizim bağrımızdadır.
Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır.
Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık
Bizim evlatlarımız olmuşlardır.
Mustafa Kemal ATATÜRK 1934

Mehmetçiğin 93 yıl önce kahramanlık destanı yazdığı Gelibolu Yarımadası, hayata geçirilen projelerle Türkiye’de yakın tarihin yeniden canlandığı bir cazibe merkezi haline geldi.
50 milyon dolar bütçeli Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yarımadada 4 yıldır devam eden projeler, kültür ve tarih turizminin incisi Gelibolu’yu adeta taçlandırdı.

33 bin hektar büyüklüğünde bir alana sahip olan ve binlerce şehit ile yabancı askerlerin mezarlarının bulunduğu Gelibolu Yarımadası, ”Yüz akı” olarak değerlendirilen projeler sayesinde, Türkiye’nin en önemli turizm bölgeleri arasındaki yerini aldı.
Vatan savunması için düşmana karşı göğüs göğüse bir mücadelenin verildiği Çanakkale Savaşları’ndan geriye, batık gemiler, toplar, siperler, kaleler, mezarlar ve savaşla ilgili yüzlerce malzeme kalırken, BM Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde olan yarımadadaki muharebe alanları, mezarlar, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar, ”Tarihi sit alanı” ve ”Kültürel varlık” olarak tescil edildi.

Çanakkale Savaşının Tarihi

Çanakkale, Anadolu’nun ve Ortadoğu’nun stratejik bir bölgesidir. Bu sebeple geçmişte pekçok istilâlalara uğramıştır. Çanakkale il merkezine 30 km mesâfede bulunan Truva harâbeleri en eski yerleşim merkezlerindendir. Truva iki bin sene Anadolu’nun bir kültür merkezi olmuştur. Truva harâbeleri 9 yerleşme katına sâhiptir. M.Ö. 3200 ile M.S. 400 seneleri arasına âittir.M.Ö. 1200 târihinde Akalılar (Akhaialılar) Truva Kalesini ele geçiremeyince gemilerine bindiler, kale dibinde ise tahtadan yapılmış büyük bir at bıraktılar. Bu atı kale içine alan Truvalılar, zafer şenlikleri yaparken, at içinde gizlenen Akalar, kale kapılarını açarak gemideki diğer askerlerle birlikte saldırıp şehri ele geçirdiler.

Bu bölgeyi Akalardan sonra Ispartalılar, M.Ö. 6. asırda Persler ve M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı İskender işgâl etti. İskender, M.Ö. 334’te Çanakkale Boğazından geçti. İskender ölünce Makedonyalı generaller, bu bölgeye sâhib olmak için devamlı mücâdele ettiler. Netîcede Roma İmparatorluğu bölgeye hâkim oldu. Roma M.S. 395’te ikiye bölününce, bu bölge Doğu Roma’nın payına düştü. Bir ara Hun Türkleri geçici olarak bu bölgeye sâhib oldular. İslâm orduları 668, 672 ve 717 senelerinde kudretli donanmalarıyla Çanakkale Boğazından geçerek İstanbul’u kuşattılar ve Çanakkale bölgesini üs olarak kullandılar.

Bizans, Lâtin, İtalyan cumhuriyetleri ortaklaşa bu bölgeye hâkim oldular. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Selçuklular Çanakkale’ye kadar geldiler. Fakat Çanakkale Boğazını tam olarak ele geçiremediler. 1097’de Haçlı seferlerinde İznik’i Haçlı ordusu işgâl edince, Selçuklular Marmara ve Ege Denizi kıyılarından içlere doğru taktik îcâbı çekildiler.

1113’te Emir Muhammed komutasındaki Türk birlikleri Çanakkale’ye kadar geldilerse de, 1147-1149 İkinci Haçlı Seferi sebebiyle geri çekildiler. Anadolu Selçuklu Devletinden ayrılarak bağımsız olan Karesi Beyliği, Çanakkale’yi kesin olarak ele geçirdi. 1345’te Orhan Gâzi zamânında Karesi Beyliği Osmanlı Devletine katıldı.Türkler Avrupa’ya Çanakkale’den geçerek çıktılar. Şehzâde SüleymânPaşa tarafından 1349’da Gelibolu fethedildi. Birinci Murad zamânında 1362’den sonra Boğaz’ın bütün kıyılarını Osmanlılar fethettiler. Tanzimata kadar Gelibolu Cezayir-i Bahri Sefid (Akdeniz Adaları)veya Kaptan Paşa eyâletinin merkeziydi. Çanakkale, Kocaeli, Rodos, Oniki Ada, Asya adaları (Midilli, Sakız ve diğerleri), İyonya adaları (Korfus, Kefalonya ve diğerleri)Siklad adaları ve Egriboz Adası bu eyâlete bağlı idi. Çanakkale’nin Truva ile ilgisi yoktur. Çanakkale şehrini Fâtih Sultan Mehmed Han kurmuş ve geliştirmiştir.

Fâtih’ten sonra da coğrafî durumu îtibâriyle gelişmesine devâm etmiştir.

Tanzimattan sonra Biga bağımsız sancağının merkezi olmuştur. Cumhuriyet devrinde kendi ismini taşıyan ilin merkezi olmuştur. Birinci Dünyâ Savaşında İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları Çanakkale Boğazını geçip, İstanbul’u ele geçirmek, Rusya’ya boğazlar yolunu açmak için saldırdılar.Savaş 3 Kasım 1914’te İngilizlerin Seddülbahir’i denizden dövmesiyle başladı. 19 ve 23 Şubat 1915 saldırılarından netîce alamayınca, 18 Mart 1915’te büyük bir saldırı yaptılar. Bu saldırıda düşman, 3’ü büyük zırhlı olmak üzere 9 savaş gemisi kaybetti. 11 savaş gemisi de ağır yaralandı. Denizden netîce alamayan düşman kuvvetleri, 25 Nisan 1915’te Seddülbahir ve Arıburnu’na kuvvet çıkardılar.

Seddülbahir, Arıburnu, Morto Koyu, Alçıtepe, Kanlısırt, Conk Bayırı, Kabatepe, Kocaçimen ve Anafartalarda çok kanlı mevzi ve göğüs göğüse savaşlar oldu.Türk askeri kahramanlık destanları yazdı. “Çanakkale geçilmez!” fikrini kabullenen düşman kuvvetleri, hezîmetlerini sineye çekerek 9 Ocak 1916’da çekilip gittiler. Düşmanın çoğu müstemleke askeri olan 252.000 kaybına karşılık 253 bin kaybımız oldu. Bu savaşta Osmanlı Devleti en seçkin ve genç evlatlarını kaybetmiştir.

Anadolu Yakası Şehitlikleri

Köseburnu Tabya Şehitliği
Hastanebayırı Şehitliği
Anadolu Hamidiye Şehitliği
Hasan Mevsuf Şehitliği
İntepe Şehitliği
Kumkale Şehitliği
HaLil Uslu Atapark İlköğretim Okulu Şehitliği

 

Gelibolu Şehitlikleri – Anafartalar Şehitlikleri

Akbaş Şehitliği
Bigalı Atatürk müzesi
Çamlıtekke karargahı
Yalovaköyü Binbaşı Zeynelabidin Şehitliği
Kumköy Şehitliği
Büyük Anafarta köyü Şehitliği
Yusufçuk ve İsmailoğlu Kitabeleri
Büyükkemikli Gazi Baba Kitabesi

 

Eceabat Şehitlikleri

Topçu yüzbaşı Şehitliği
Çamburnu balkan Şehitliği
Mehmetçiğe saygı abidesi
Avustralya anıt mezarı
57. Alay ve Avni Bey Şehitliği
Mehmet Çavuş Abidesi
Conkbayırı anıtları
Anzak anıtı
Mustafa Kemal anıtı
Nazif Çakmak Şehitliği
Kemalyeri Şehitliği
34 yerde İngiliz, Fransız, Yeni zelanda, Avustralya anıtları

 

Kilitbahir Şehitlikleri

Kaleler
Tabyalar
Seyit onbaşı anıtı
Mecidiye Şehitleri
Havuzlar Şehitliği
Soğanlıdere Şehitliği
Alçıtepe Şehitliği
Son Ok Şehitliği
Sargıyeri Şehitliği
Sığındere Şehitliği
Mortokoyu Hisarlıktepe Şehitliği
Fevzi Çakmak Şehitliği
Abide Şehitliği
Seddülbahir Şehitliği
Yahya Çavuş Abidesi
Gözetlemetepe Şehitliği
Kabatepe Şehitliği
İlkşehitler Şehitliği

Çanakkale Şehitlik Ve Anıtlar Gezi Haritası

Canakkale_gezi_haritasi

Çanakkale Şehitliği / Tarihi Milli Parkı Resimleri

Çanakkale Şehitliği Anıtı, Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü Çamburnu Mevkii, Eceabat / ÇANAKALE
Telefon: (0286) 814 10 25
Nasıl Gidilir? Çanakkale şehitlikleri Çanakkale il sınırları içerisinde Gelibolu yarım adasında birden çok bölgede yer almaktadır. Tarihi Milli Park’a Ulaşım İse; Edirne ve İstanbul’dan Tekirdağ ve Gelibolu yolu ile; Ankara, Bursa ve İzmir’den ise Çanakkale’den Kilitbahir ve Eceabat’a düzenlenen feribot seferiyle ulaşılır. En yakın havaalanı Çanakkale’dedir. Çanakkale Havaalanı’na Ankara ve İstanbul’dan THY’nin tarifeli uçuşlarıyla ulaşmak mūmkūndūr. Ayrıntılı bilgi için yol haritasına göz geçiriniz.