Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar ve Pasaport Çıkarma İşlemleri
Yurtdışına çıkmak isteyen bir kişinin vizeden önce pasaport temin etmesi gerekir. Bu sebeple bizde Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli evraklar ve pasaport çıkartmak için hangi işlemler yapılmalı bu yazımızda tek tek anlattık. Türkiye ile bazı ülkeler arasında serbest dolaşım anlaşmaları vardır ve bu ülkelere pasaporta gerek kalmadan yeni kimlik kartları ile giriş yapılabilir. Bunlardan biri, Ukrayna’dır. Yine bazı ülkelerle de vize muafiyet anlaşmaları olduğundan dolayı sadece pasaport ile giriş mümkündür. Anlaşmaların olmadığı ülkelere giriş yapabilmek için pasaporta ihtiyaç duyulur ve eskiye nazaran pasaport işlemleri çok daha kısa sürede tamamlanır.
Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar ve Pasaport Çıkarma İşlemleri
Ülkemizde sıklıkla kullanılan ve her vatandaşın alma hakkı bulunan pasaport, umuma mahsus olarak geçer ve bordo pasaport olarak isimlendirilir. Bunların haricinde siyah, gri, yeşil ve kırmızı pasaportlar bulunur. Hepsinin farklı amacı ve işlevi vardır. Gri ve yeşil pasaporta başvuru yapılabilmesi adına yetkili mercilerden yazı alınması lazımdır. Yazının alınmasından sonra başvuru yapılan merkezler, nüfus il müdürlükleridir.
Siyah pasaport, diplomatik vasfı bulunan kişilere hariciye bakanlığı tarafından takdim edilir. Her pasaport için ödenen harç miktarları hemen hemen aynıdır. Ancak öğrencilerden harç ücreti alınmaz. Bunun için 25 yaşından küçük olmak ve öğrenci olmak yeterlidir. 25 yaş ve 250 yaştan büyük olanların öğrencilikleri devan etse bile harçsız pasaport alma hakları söz konusu değildir.
1- Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport almak isteyenlerin öncelikli olarak bilmesi gereken bilgi şudur: Pasaport nereden alınır? Bu sorunun cevabı önemlidir; çünkü çok da eski olmayan bir döneme kadar pasaport işlemleri ile ilgilenen kurum emniyet müdürlükleriydi. Bu kurumun üzerindeki yükün azalmasını sağlamak amacıyla pasaport işlemleri ile alakalı merci değişti. Nisan 2018’den itibaren başlayan uygulama ile pasaport almak isteyenlerin nüfus dairelerine başvurmaları gerekecek. Dolayısıyla, nüfus dairelerinin sitesi üzerinden bulunduğunuz yerdeki nüfus müdürlüğüne pasaport randevusu alınması lazımdır. Bunun öncesinde de pasaport için talep edilen evraklar tedarik edilebilir.
2- Pasaport Almak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Umuma mahsus pasaport alacak kişinin yeni kimlik kartı, yoksa, geçici kimlik kartı ve bunun fotokopisini takdim etmek durumunda. Bankaya yatması istenen harç ve cüzdan masrafının ödendiğine dair dekont, varsa daha önceki pasaport, iki adet biyometrik fotoğraf. Harçsız pasaport alma hakkı bulunan öğrencilerin evraklar arasına öğrenci belgelerini eklemeleri lazım. Ayrıca, reşit olmayanlar için de muvafakatname talep edilen belgeler arasında yer alır.
Bordo pasaport için ödenen harç ücretleri yıldan yıla değişiklik gösterebilir. 2019 itibari ile bir yıllık bir pasaport için talep edilen harç ücreti, 3200 liradır. İki yıllık bir pasaport için ödenmesi gereken ücret 4700 liradır. Sürekli seyahat eden kişilerin 5 yıllık ve daha uzun süreli pasaport almaları, ödenen harç ücretinden karlı çıkmalarını sağlayabilir. Pasaport harçlarını ödemek için Ziraat, Vakıf veya Halk bankası tercih edilebilir. Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra 7 iş günü içerisinde çıkması mümkündür. Çıkan pasaport, adresinize PTT ile gönderilir. Yurt dışı başvuruları daha geç değerlendirilir.
3- Pasaport Çıkarma İşlemleri ve Pasaport randevusu nasıl alınır?
Pasaport işlemleri için talep edilen evrakların tamamlanmasının ardından https://randevu.nvi.gov.tr/ online randevu sistemi üzerinden pasaport başvuru işlemini yapmanız gerekecek. Size verilen gün ve saate nüfus müdürlüğüne giderek, temin edilen evrakları teslim edebilir ve pasaport kaydınızın alınmasını sağlayabilirsiniz.
4- Çocuklar için Pasaport Nasıl Alınır?
18 yaşından küçükler için temin edilmek istenilen pasaportu almak sanıldığı kadar zor değil. Yukarıda talep edilen evraklara ek olarak anne ve baba tarafından yazılan izin belgesine ihtiyaç var. Bu yazı, noter üzerinden alınabilir. Pasaport randevusuna hem çocuk hem de anne ve babanın da gitmesi gerekiyor.