Konak Belediyesi tarafından önemsenen butik müzecilik anlayışı ile 2010’da hayata geçirilen İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, dönemsel sergilere ev sahipliği yapan ve ülkemizin önde gelen karikatüristlerinin çalışmalarına yer verildiği bir yer. Ayrıca, ünlü karikatürcülerin çizim yaparkenki kullandıkları malzemelere de sergilenen eserler arasında bulunuyor. Müzenin bulunduğu yapının da tarihi bir geçmişi var. Mübadele ile İzmir’i terk eden Rumlardan kalma eski bir konağın restore edilmesinden sonra Karikatür müzesi açılıyor.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Dipnot: Makalemizde kullanılan görseller Sanatçı Serhat ÖZER‘e aittir. (13. Uluslararası Kukla Festivali Sergisi.)
İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konak belediyesinin çalışmaları ile açılan müze 2010’dan beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Belediyenin yanı sıra, Karikatüristler Derneği tarafından yapılan girişim ve çalışmaların da müze üzerindeki emeği fazla. Hem ünlü karikatürcülerin eserlerinin toplanması, arşivlenmesi ve ayrıca çizim sırasında kullandıkları kalemleri müzeye bağışlamaları, dernek girişimleri ile mümkün hale geliyor. İki katlı bir Rum konağındaki müzede, her dönem farklı neşe ve karikatür kaynaklarının sergilendiğini not edelim.

Ancak içeride, çok eski dönemlerden kalma eserler de var. Bu açıdan, ülkemizin Osmanlı’dan beri gelişerek devam eden mizah anlayışının bir haritası gibi. Her ne kadar butik bir müzeyi ifade ediyor olsa da, Osmanlı’da başlayan karikatür çalışmalarından kalma eseler de sergilenenler arasında. Bu bakımdan, köklü bir müzenin ziyaretçileri karşıladığı söylenilebilir.

Pembe konak olarak da adlandırılan müzenin bulunduğu yapı, tipik Osmanlı mimarisine sahip. Dönemin konak kültürünü yansıtan bir havası var. Yani hem tarihi bir konağın ziyareti hem de Karikatür Müzesi ziyareti yapıyor gibi hissedebilirsiniz. Özellikle tarihi yapılara önem verenler açısından eski bir konağı gezmek de heyecan verici. Müzenin bir önemli tarafı da, atölye çalışmalarına ev sahipliği yapması. Böylece, yeni neşe kaynakları olacak kişilerin yetişmesini sağlıyor. Karikatür atölyelerine katılarak, bu sahadaki yeteneğinizi keşfetmeniz mümkün. Yine, mizah geleneğimizle alakalı çeşitli söyleşiler, film gösterileri de yapılan etkinlikler arasında yer alıyor. Müzede en çok ilgi çeken eserlerden biri, Eflatun Nuri’nin çizim esnasında kullandığı kalemler ve ekipmanlar.

Müzenin amacı ise, mizah geleneğimiz ile yeni nesli buluşturmak. Zaten bu amacı gerçekleştirmek üzere de yeteneği olan gençlere özel atölye çalışmaları veriliyor. Hem eskinin korunması hem de yeninin yeniden üretimi ile kendi kültürel ve mizah anlayışımıza uygun çalışmaları yapabilecek, karikatür ve mizah ustalarını yetiştirme konusunda bir hedef var. Bunun arkasında da, hem belediye hem de dernek bulunuyor. Çalışmaları organize ediyor. Mizahın eleştirel ve birleştirici gücünü yansıtabilen kalemlerin yetişmesi için çalışıldığı yönündeki amacın duyurusu, müzenin kuruluş ilkeleri arasında bulunuyor.

Hem metinsel hem de görsel bir şölen…
Müzeyi ilgi çekici kılan her karikatürün ve mizah metinlerinin sizi etkilemesi. Gülmke ve neşelenmek adına çok güzel bir yer. Sadece görsellere yer verilmiyor, metinsel olarak da mizahın en iyi örnekleri sergileniyor. Mizaha, gülmeye ve eğlenmeye ihtiyacı olanlar, aynı zamanda da mizah geleneğimizi merak edenler açısından gezilmesi gereken bir müze. Dergiler, broşürler, plak ve çeşitli vesikalardan oluşan serginin eski dönemdeki belgelere de ev sahipliği yaptığını not edelim. Osmanlı döneminin mizahçısı Teodor Kasap’ın Diyojen dergisi, yine çokça bilinen Marko Paşa dergisi gibi eski dönemdeki eserler de bulunuyor.
Müze Ziyaret Saatleri Hakkında Bilgiler
Müze kalıcı olarak ziyarete kapatılmıştır.
Neşe ve Karikatür Müzesine Nasıl Gidilir?
Adres: Yzb. Şerafettin Bey Sk. No:9, Pk: 35220, Alsancak – Konak / İzmir
Telefon: (0232) 465 31 05
Nasıl gidilir?: Alsancak tarafına doğru Kordon boyunca yürüdükten sonra Kıbrıs Şehitler Caddesine varılır. Bu caddenin karşı tarafına geçilerek, Yüzbaşı Şerafettin Sokağına ulaşılabilir. Müze, bu sokağın hemen başında yer alıyor. Bornova, Çiğli, Gaziemir’den Alsancak tarafına ulaşmak için metro kullanılabilir. Çiğli ve Gaziemir’den geleceklerin İZBAN ile ilk metro aktarma istasyonuna ulaşmaları lazım. Daha sonra metro ile Alsancak tarafına devam edebilirler. Konum bilgisi için tıklayın.