Kasımpaşa’nın en dikkat çeken yapılarından biri ile yine karşınızdayız. 2007 yılında Restore edilen ve hizmete açılan Turabibaba Kütüphanesi bu yazımızın konusu. Turabibaba Kütüphanesi nerede? nasıl gidilir? üyelik şartları, çalışma saatleri, giriş ücreti ve daha fazlası sizler için bu yazımızda.
Turabibaba Kütüphanesi Hakkında Bilgi
2 Katlı olan bina 1000 m² alan üzerinde hizmet vermektedir. Okuyucu salonu, Çocuk okuyucu salonu, Çok amaçlı salon ve İnternet evi olmak üzere 4 ayrı bölümden oluşmaktadır. Çok amaçlı salon ve İnternet salonu giriş katında yer alırken, okuyucu salonu, çocuk okuyucu salonu ve yönetim kurulu bölümü bulunan Kütüphane 2. Katta yer almaktadır.
Tarihçesine gelecek olursak; 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş bir yapı ile karşılaşırız. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Turabibaba Tekkesi, Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi ve Bilgi Erişim Merkezi adı altında 2008 yılında Ahmet Misbah Demircan başkanlığında Beyoğlu Belediyesi’nce hizmete açılmıştır.
Turabibaba Kütüphanesi Çalışma Günleri
Pazartesi ve resmî tatil günleri kapalı olan kütüphaneden diğer günlerde faydalanabilirsiniz.
Turabibaba Kütüphanesi Çalışma Saatleri
Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: 10:00 – 17:00
Pazar: 13:00 – 17:00
Turabibaba Kütüphanesi Üyelik İşlemleri
Üye Olma Koşulları
-Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde ikamet etmek. (Görme engelli vatandaşlar hariç)
-Beyoğlu ilçesinde ilk ve orta öğretim okullarında öğrenci olmak. (En az 2.sınıf)
-Beyoğlu ilçesinde ilk ve orta öğretim okullarından birisinde öğretmen olmak.
Üyelik İçin Gerekli Belgeler (Öğrenciler İçin)
-1 adet vesikalık fotoğraf
-Öğrenci belgesi
-Üye kayıt formunun doldurulmuş ve imzalanmış; diğer evrakların da eksiksiz olarak teslimi.
Üyelik İçin Gerekli Belgeler (Yetişkinler İçin)
-1 adet vesikalık fotoğraf
-Kimlik fotokopisi
-İkametgâh Belgesi
-Üye kayıt formunun doldurulmuş ve imzalanmış; diğer evrakların da eksiksiz olarak teslimi.
Turabibaba Kütüphanesi Kullanım Kuralları
-Kütüphaneye gelen tüm okuyucular, açık raf sistemine göre düzenlenmiş kütüphane materyallerinden, kütüphanecilerin
rehberliğinde yararlanabilirler. Kütüphaneden, kurallar çerçevesinde isteyen herkes faydalanabilir fakat ödünç hizmetinden sadece üye olanlar faydalanabilir.
-Kütüphaneden çıkarılacak her bir materyal için ödünç alma işleminin yapılması zorunludur. Üyeler 1 adet kitabı 15 gün süreyle ödünç alabilirler. Ödünç alınan kitap için süre uzatımı 1 defaya mahsus yapılır.
-Danışma kaynakları (ansiklopediler, sözlükler v.b.), ihtiyaç duyan herkesin faydalanması amacıyla, sadece kütüphane içinde kullanılabilir. Bu kaynaklar ödünç verilemez.
-Kitap dışı materyallerin (DVD) ödüncü sadece kütüphane içinde ve 2 saat süreyle mümkündür. Ödünç alınmak istenen kitap dışı materyal, kütüphaneciye ödünç kaydı yaptırılarak kullanılabilir.
-Görme engelli okuyucularımıza, kargo ücreti kendilerine ait olmak üzere Sesli Kitap (CD) gönderilebilir.
-Üyenin yeni bir kitap ödünç alması için, üzerindeki kitabı iade etmesi gereklidir.
-Ödünç alınan herhangi bir materyal süresinin bitimine kadar teslim edilmediği takdirde, üye, materyalin geciktirildiği gün / saat kadar ödünç hizmetinden ve diğer kütüphane etkinliklerinden (sinema ve sosyal faaliyetler vb.) faydalanamaz.
-Ödünç alınmış bir yayın, süresi dolduğu halde 3 ay içinde iade edilmez ise, okuyucunun üyeliği iptal edilir; yayın için Kayıp Tutanağı tutulur. Ayrıca üye, kayıp ya da zarar görmüş yayının aynısını temin etmekle yükümlüdür
-Ödünç alınan bir materyal için ayırtma yapılmış ise uzatma hakkı sistem tarafından kapatılır ve en geç ödünç süresi sonunda iade edilir.
-Okuyucu, üzerindeki kitabın süresini uzatmak isterse, iade tarihi gelmeden 1 gün önce süresini uzatmalıdır. Eğer kitap ayırtılmışsa öncelik ayırtan kişiye aittir.
-Kaybedilen kitabın yenisi alınmadığı takdirde; öğrenci ise, velisi veya okulunun yetkilisiyle; öğretmen ise, çalıştığı okul ile irtibata geçilecektir.
-Üyelerin adres değişikliklerini Kütüphaneye bildirmeleri gerekmektedir.
-Üyelerin, her yıl haziran ayının ilk 2 haftası içinde, yıllık sayım nedeniyle kendilerindeki son ödünç kitabı iade etmeleri gerekmektedir.
-Kütüphaneye girerken, içeride başkalarının çalışma yaptığı düşünülerek sessiz girilmeli ve sessiz çıkılmalıdır.
-Kütüphaneye yiyecek ve içecekle girilmez.
-Üye öğrencinin kütüphaneye giriş ve çıkışının sorumluluğu veliye aittir.
Turabibaba Kütüphanesi Fotoğrafları
Turabibaba Kütüphanesi Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Camii Kebir Mahallesi, Turabibaba Caddesi, Matbaa Arkası Sokak No: 2 – Beyoğlu /İstanbul
Telefon: (0212) 361 33 14
Nasıl Gidilir: Kasımpaşa ulaşım açısından oldukça merkezi bir noktada. Buraya ulaşım için pek çok ulaşım seçeneği mevcut.
Metro ile Turabibaba Kütüphanesine gelmek için: Yenikapı-Hacıosman Metro hattı ile Şişhane istasyonuna gelinir. Kasımpaşa tabelaları takip edilerek metrodan çıktıktan sonra 2 tane Minibüs durağı var. İlki Şişli-Şişhane durağı. Diğeri de Alibeyköy-Şişhane durağı. Her ikisi de Tesisin önünden geçtiği için tercih edilebilir. Metrodan çıktıktan sonra yürüyerek gitmek isterseniz de Şişhane yokuşunu 10 dakikada geçebilirsiniz.
Vapur İle Turabibaba Kütüphanesine gelmek için: Eyüp-Üsküdar vapur seferleri Kasımpaşa İskelesine uğramaktadır. Üsküdar – Eminönü – Karaköy – Eyüp iskelelerinden vapura binerek Kasımpaşa iskelesine geldikten sonra 5 dakika yürüme mesafesindedir.
Otobüs İle Kasımpaşa Sosyal Tesise gelmek için: Kasımpaşa’ya pek çok yerden otobüs ile ulaşabilirsiniz. Bu otobüslerden bazıları: 54HT – 54HŞ – 77 – 77A – 54K – EM1 – EM2 – 47 – 47E – 47Ç – 47N – 36T
Minibüs İle Kasımpaşa Sosyal Tesise gelmek için: Alibeyköy – Şişhane ve Şişli – Şişhane minibüslerine binerek Tesise ulaşmanız mümkün.
Özel Araç İle Kasımpaşa Sosyal Tesise gelmek için: En kolay yol Taksim’e gelip buradan da Şişhane yokuşunu inmek. Beşiktaş Tüneli kullanılarak Dolapdere çıkışından çıkıp Kasımpaşa’ya ulaşmakta mümkün. Konum bilgisi için tıklayın.