Büyükada, yabancılar tarafından Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür. Eski adı Prinkipo’dur.Zaten “Prinkipo” da Rumca’da “büyük” anlamına gelmektedir.

Adanın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, M.S. 6. yüzyıl’da inşa edilmiştir. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Bunlardan bazıları günümüze kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır.

ÖNEMLİ BİLGİ

Bu yazımız biraz eski olduğundan size eşsiz bir liste hazırladık!

Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada Plajları

Bu yepyeni gezi yazılarımızda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

BüyükAda Tarihi

İsa Tepesi’nde ise Hristos kilise ve manastırı ile Rum Yetimhanesi bulunmaktadır. Rum Yetimhanesi’nin binası dünyanın en büyük ahşap monoblok yapılarındandır.

Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios kilisesi de Büyükada’nın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada yapar.

Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir. Mimari açıdan Batı etkisinde inşa edilmiş bulunan mekan, Ada Cami Sokağı’nda bulunmaktadır.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Motorlu taşıtların yasak olduğu (resmi araçlar hariç) adada ulaşım bisiklet ve faytonlarla sağlanır.

Denize girmek isteyenler için dört plajı mevcuttur:

buyukada01Yörükali Plajı
Prenses Plajı
Nakibey Plajı
Kumsal Plajı

Lev Troçki’nin, Stalin tarafından sürgün edildikten sonra 1929-1933 yılları arasında yaşadığı Nizam Mahallesi’ndeki ev ve ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin’in Maden Mahallesi’ndeki evi adayı ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir.
Aya Yorgi manastır ve kilisesinin özel bir yeri vardır: Her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül günlerinde sayısız insanın 200 metrelik bu tepeyi tırmanıp kiliseye ulaşınca, inancı doğrultusunda dua ettiği, niyet tuttuğu ya da şifa umuduyla siyah cüppeli bir Ortodoks papazdan dua dilediği görülebilir.

 

 

Büyükada Kahvaltı

Kahvaltı arzunuza göre farklılaşıyor. Meydanda menemenli , sucuklu yumurtalı bir kahvaltı  istiyorsanız bir kaç alternetif cafe var . Ben ve eşimin tercihi  , ada esnafından alışveriş yapıp , denizi alabildiğine kucaklayan ada kıraathanesinde kahvaltı yapmak oldu . Ada ki  Namlı marketten 100 gr. eski kaşar ,  75 gr. beyaz beynir  , ceri domates ,  fıstıklı salam , reçel , bal . Meşhur Sarıyer Börekçisinden  yarım porsiyon patatesli , yarım porsiyon ıspanaklı börek , çıtır çıtır dumanı üstünde simit ve tatlı ile sonlandırmak için ay çöreği …  Hepsi 25 TL

 

Büyükada Fayton Tarifesi – 2016 Yaz Fiyatları

HAREKETGİDECEĞİ YERYAZ TARİFESİKIŞ TARİFESİ
 Araba Meydanı Kaymakamlık 8,00 TL. 8,00 TL.
 Araba Meydanı Kumsal ve Civarı 9,0 TL. 9,0 TL.
 Araba Meydanı Nedim Dorsal, Şemsi Mol.Çarkıfelek Seferoğlu Çankaya sonuna kadar – Nakibey (Plaj) – Mimoza Sokak 11,50 TL. 10,00 TL.
 Araba Meydanı Nakibey (Plaj) – Mimoza Sokak Maden Karakolu – Maden Bakkal 14,00 TL. 12,50 TL.
 Araba Meydanı Nizam Evler Sonu 16,00 TL. 15,00 TL.
 Araba Meydanı Maden Evler Sonu 18,00 TL. 16,00 TL.
 Araba Meydanı Güzel Sanatlar – Kadıyoran Caddesi Karadağ – Misak Sokak – Cami Çıkmazı 19,00 TL. 17,00 TL.
 Araba MeydanıYıldırım Spor Tes. Çizmen Bey 20,00 TL. 19,00 TL.
 Araba MeydanıAyanikola Gazinosu 21,00 TL. 20,00 TL.
 Araba Meydanı Türk Mezarlığı 22,00 TL. 21,00 TL.
 Araba Meydanı Türkoğlu 24,00 TL. 22,00 TL.
 Araba Meydanı Dil Burnu (Piknik Alanı) 26,00 TL. 24,00 TL.
 Araba Meydanı Aşıklar – Yörükali (Plaj) 26,00 TL. 24,00 TL.
 Araba Meydanı Lunapark – Mavi Kulüp – Orman Kampı 29,00 TL. 27,00 TL.
 Araba Meydanı Prenses Plajı 34,00 TL. 31,00 TL.
 Araba Meydanı Küçük tur – Viranbağ Gazinosu ( Short Tour) 67,00 TL. 61,00 TL.
 Araba Meydanı Büyük tur ( long tour takes 70-75 minutes) 79,00 TL. 73,00 TL.

 

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Büyükada’ya Bostancı, Kabataş, Kadıköy ve Eminönü’nden vapur seferleri vardır.

İstanbul’un bozulmamış, motorlu araçların olmadığı bu şirin adasına yılın her dönemi ulaşım yukarıda bahsettiğim yerlerden keyifli bir deniz seyahati ile yapılabilmektedir.

İstanbul’un ister Anadolu, isterseniz Avrupa yakasında olun Büyükada’ya gün içinde yoğun bir trafikte vapur seferleri yapılmaktadır.

Sabah erkenden kalkıp, ilk vapur ile gideceğiniz Büyükada’yı son vapur saatine kadar çok rahatça gezebilirsiniz.

 

Büyükada Resimleri

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Kadıköy, Eminönü, Bostancı iskelelerinden kalkan şehir hatları vapurları kullanılarak Büyükada’ya ulaşabilirsiniz.Konum için tıklayın.