Ankara Rahmi Koç Müzesi
Koç ailesi ülkemize birden fazla müze kazandırmıştır. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illerimizde Koç ailesine ait müzeler binlerce ziyaretçi ağırlıyorlar. Ankara’da bulunan Ankara Rahmi Koç Müzesi de Türkiye’nin her tarafından gelen ziyaretçileri ağırlıyor.
Burası Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Hatta ilk ve tek demek daha doğru bir tanımlama olacaktır. Müzede de sanayi endüstrisinin gelişimine dair birçok alet ve edevatı görmeniz mümkündür. Sadece sanayiye dair değil, Atatürk ile ilgili bir takım resimler ve fotoğraflarda müze de sergilenmektedir.
Müzenin yer aldığı Çengelhan, Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. En ihtişamlı padişahlardan birisi olan Kanuni Sultan Süleyman han döneminde yaptırılıyor. Mimarı ise Mihrimah Sultan’ın eşi olan Rüstem Bey’dir. Osmanlı döneminde kullanılan klasik bir kervansaray olarak inşa edildi. Ortasında çarşılar ve oteller vardı. Ankara’nın en işlek pazaryeri olarak nam salmıştır. Bina uzun yıllar kaderine terk edilmiş bir haldeydi. Daha sonra bina Rahmi Koç tarafından Kültür Bakanlığından alınarak restore edilmiş ve müze olarak kullanıma açılmıştır.
Romantik bir yer!
Müze Ankara’ya baya bir tepeden bakıyor. Ankara kalesi de müzenin az ilerisinde. Oraya da çıktığınızda Ankara’yı kuşbakışı görebilirsiniz. Bina restore edilirken tarihi dokusundan bir şey kaybetmemiş. Osmanlı mimarisinin başarılı ritüelleri ve çizgileri binada yer ediniyor. Müze yine bir Koç markası olan Divan tarafından işletiliyor. Kervansaraya ait odalardan birisi pastane ve kafe yapılmış. Böylece misafirler Divan lezzetlerini burada tadabiliyor. Aynı zamanda da kervansarayın otel kısmına da Divan otel kurulmuş. Yani tarihteki rolünü tam anlamıyla kazanamasa da, otel ve kafe gibi iştiraklerin kurulmasıyla kısmı de olsa kervansarayın tarihteki rolü yakalanmaya çalışılmış.
Müzenin birde mağazası var ve bu mağazada birçok eşya bulmanız mümkündür. Eğer Ankara’ya geldiniz ve hale bir hatıra mahiyetinde eşya almadıysanız buradaki mağaza imdadınıza yetişecek. Kartpostallardan, nazarlık, takılar ve birçok süs eşyası müze mağazasında ziyaretçilere takdim ediliyor. Bedesten dükkanlarında birbirinden güzel el sanat eserlerini görebilirsiniz. Halı, kilim, çini gibi ürünler bedesten dükkanları içerisinde satışa sunuluyor.
Ayrıca gelen ziyaretçilerin atıştırmalık leziz lezzetler bulacağı mekanlar da var. Tearoom’da sandviçler veya tatlı, kurabiye türünden şeylerle atıştırmalık lezzetleri tadabilirsiniz. Çay veya kahve içerek, müzeyi gezmeden önce veya gezdikten sonra biraz keyif yapabilirsiniz.
Ankara Rahmi Koç Müzesinde Ne Var?
Müze içerisinde sanayi endüstrisinin gelişimine ışık tutan eserleri göreceksiniz. Birde müzenin girişinde Vehbi Koç’un ilk çalıştığı dükkan ve çalışma ofisi yer alıyor. Müzedeki odaları gezmeye başladığınızdan ulaşım, havacılık, kara yolu taşımacılığı ve tıp alanındaki ilginç eserleri görmeniz mümkündür. Yeni kuşakların geçmişi biraz anlayabilmeleri açısından çok önemli eserler müzede sergileniyor. Eski arabalar, uçaklar, telsizler, haberleşme sistemleri, silahlar ve daha aklınıza gelemeyecek kadar birçok eser… Müzede üç bine yakın objenin olduğunu söylemek gerekir.
Ankara Rahmi Koç Müzesi Ziyaret Saatleri
Müzenin kapalı olduğu zamanları saymak gerekirse, dini bayramların arife ve birinci günleri kapalıdır. 31 Aralık ve 01 Ocak tarihlerinde de müze kapalı. Pazartesi hariç haftanın her günü de açıktır. 10.00 ile 17.00 saatleri arasında müzeye ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
Ankara Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücreti
Eğer öğrenciyseniz 15 TL müzeye girmeniz mümkündür. Öğrenci olmayanların ödeyecekleri ücretler ise 30 TL fakat toplu giriş ücretlerinde farklılık göstermektedir. Müze kart geçerlidir. Müze kartı olanlar bedavadan giriş yapabilirler.
Ankara Rahmi Koç Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Gözcü Sk., Altındağ / Ankara
Telefon: 0 312 309 68 00
Nasıl gidilir?: Müze Ankara’nın en popüler noktalarından birisindedir. Bu nedenle otobüsle veya minibüsle gitmeniz oldukça kolaydır. Ulus tarafına giden her minibüse binerek, Altındağ belediyesini durağına ulaşılabilir. Buradan müzeye gidecek olan Koyunpazarı yokuşu yürümeniz gerekecek. Dilerseniz taksiyle bu yokuşu çıkabilirsiniz.
Otobüsle gidecek olanlarda Ulus tarafına giden hatları kullanmaları gerekir. Belediyede indiklerinde koyunpazarı yokuşunu takip etmeleri müzeye ulaşmaları için yeterli olacaktır.
Metro ile ise Ulus Metro istasyonunda inerek Hisar Caddesi’nden Ankara Kalesi istikametinde yürüyebilir ya da taksiye binebilirsiniz.
Ankara Rahmi Koç Müzesi Resimleri