Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hiç şüphesiz Antalya dünyanın en güzel şehridir’ diyerek tanımladığı bu büyüleyici şehre ayak basıp ta, binlerce tarihi esere ev sahipliği yapan Antalya müzesini ziyaret etmemek hiç kuşkusuz büyük bir kayıp olacaktır. Anadolu’nun kültür merkezleri arasında olan Antalya da bulunan ve oldukça geniş alana kurulmuş olan bu müze pek çok medeniyetin kalıntılarını sergilemektedir.
Antalya Müzesi Tarihi
Müzenin kuruluş hikayesi de oldukça ilginçtir. Anadolu’nun en önemli medeniyet beşiklerinden biri olan bu bölgenin, Birinci Dünya Savaşı zamanında İtalyanlar tarafından işgal edilme yıllarına rastlamaktadır. Antalya Lisesi’nde bir lise öğretmeni olan Süleyman Fikri ERTEN tarafından kurulan müze, İtalyanların adeta yağmalarcasına Antalya civarında bulunan tarihi eserlerin toplatılması kendisi tarafından fark edilmiş, bu durum karşısında sorumlu kişi ve kurumlarla görüşüp gerekli adımları atarak tüm eserleri toplanması kararını aldırtmıştır. Toplanan eserler yıllarca çeşitli cami ve türbelerde yerlerini alarak sergiye açılmıştır.
Antalya müzesi şu anki binasına ancak 1972 yılında gerçek anlamında geçebilmiştir. Avrupa Konseyi’nin 1988 yılında yılın müzesi ödülünü verdiği Antalya Müzesi diğer Anadolu’nun kültür merkezleri gibi sürekli yurtdışının çeşitli ülkelerinden bilim adaları ve turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 30.000 metre karelik alana kurulan bu müzede on dört sergi alanın olmasının yanında açık hava galerileri de mevcuttur. Müze yaklaşık olarak 5.000 civarında tarihi eseri sergilemesinin yanında, 25.000 kadarını da sergileyemeden korumaktadır. Likya, Pamfilya ve Psidia antik kentlerinin dünyada bir numaralı temsilciliğini yapmaktadır. Ve bu antik şehirlerle ilgili araştırma yapan bilim adamlarının tek uğrayacağı nokta kabul edilir Antalya Müzesi.
Antalya müzesi toplam on dört adet sergi salonuna sahiptir. Bunlar; Tabiat Tarihi ve Pirehistorya, Tanrılar Salonu, Lahitler Salonu, Seramik Eserler, Mozaik Salonu, Ölü Kültü Salonu, Bölge Kazıları, Mermer Portreler, Küçük Eserler ve İkonalar, İmparatorlar Salonu, Perge Tiyatrosu, Etnoğrafya Salonları, Çocuk Bölümü, Yorgun Herakles Heykelidir. Bu salonlardan en çok ilgi görenleri ise Tanrılar Salonu ve İmparatorlar Salonudur. İmparatorlar Salonunda Roma İmparatorluğuna ait hükümdarların heykelleri bulunmakta, Tanrılar Salonunda ise Yunan mitolojisinde geçen Tanrı ve yarı Tanrı insanların heykelleri bulunmaktadır. Diğer salonları da oldukça ilgi çekicidir. Eski çağları anlatmak adına oluşturulmuş minyatür bölümü çocuklar için eğlenceli bir deneyim olabilir.
Antalya Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Ziyaret Saatleri: Antalya müzesi ziyaret saatleri 08:00 – 19:00 arasındadır ve haftanın her günü bu saat değişmez.
Giriş Ücreti: Müzeye 340 TL. fiyatında bilet satın alarak giriş yapabilmektesiniz.
Eğer başka müze ve tarihi antik kentleri dolaşmak niyetiniz var ise müze kart almanızda yarar var. Bilet ücretinin iki kat fiyatı olan bu kart ile bir yıl boyunca aynı yeri iki defadan fazla ziyaret edememe koşulu ile tüm müzeleri ziyaret edebilme imkanına sahipsiniz. Anadolu’nun kültür merkezleri arasında yerini alan bu mekana ait eserleri ziyaret etmek, insana zamanın ne kadar büyüleyici olduğunu gösteriyor aslında. Ve zamanın maddi olan her şeyden fazla değerli olduğunu.
Antalya Müzesi Fotoğrafları
Antalya Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Bahçelievler,Konyaalti Cad. No:88,07050 – Konyaaltı / Antalya
Telefon: (0242) 238 56 88
Nasıl gidilir?: Antalya müzesi şehir merkezinde bulunmaktadır ve konumu itibariyle neredeyse her yere eşit uzaklıktadır. Şehrin her yerinden otobüs ve dolmuş araçları ile müzeye ulaşmak mümkündür. Dolmuş ve otobüslerin tabelalarında Konyaaltı Caddesi yazanlar müzenin tam önünden geçmektedir. Otogar yada havaalanından gelecek olan ziyaretçiler, bindikleri otobüsten Meltem Semtin de inerek tekrar Konyaaltı Caddesi yazan otobüs yada dolmuşlara binmeleri gerekmektedir. Ayrıca müze halk plajı sahiline oldukça yakındır. Müzenin yakınında konaklamak isteyenler olursa eğer, hemen yanında eski ismi Falez Otel olan Özkaymak Otel bulunmaktadır. Eğer oda fiyatları daha uygun, az kaliteli ama temiz bir otel tercihiniz olursa yine müzeye yakın ve devlete ait olan Uygulama Oteli sizin için uygun olacaktır. Bu otel müzeye yürüme mesafesi olarak beş dakikalık uzaklıkta bulunur. Otelin ve müzenin etrafında eğlence merkezi ve restoran olarak işletmeler bulunmasa da o tarz yerlere yakın olmasından dolayı kolayca ulaşma imkanı vardır. Otobüs ve taksi ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.