Sizlere Türk Edebiyat Tarihi’nin en önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret’in yaşamını sürdüğü evin müze oluş hikayesini ve evde bulunan tarih kokan eserleri aktaracağız.
Burası öyle nefis manzaralı, öyle güzel bir mekandır ki, bir şairin yaşaması için daha güzel bir yer düşünülemez her halde.. Bu yazımızda sizlere Aşiyan Müzesi ve müzede bulunan bölümler hakkında kısaca bilgiler vermek istiyoruz. Sizi daha fazla oyalamadan yazıma hemen başlayalım.
Aşiyan Müzesi Genel Bilgiler
Edebiyat tarihimizin önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret’in 1906 – 1915 yılları arasında yaşam sürdüğü Aşiyan Müzesi, 1945’ten beri müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzede Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ile birlikte Tanzimat Edebiyatı döneminin önde gelen sanatçılarının çeşitli eşyaları da sergilenmektedir.
Müzenin planları bizzat Tevfik Fikret tarafından çizilmiş ve Tevfik Fikret’in öğretmenlik yaptığı Robert Koleji yakınlarında bahçeli ev olarak inşa edilmiştir. Yapımı 1906 yılında tamamlanan ev, Tevfik Fikret’in hayatını kaybetmesinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınıp 19 Ağustos 1945 yılında ilk olarak Edebiyat-ı Cedide Müzesi ismiyle ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Tevfik Fikret’in Eyüp Aile Mezarlığı’nda bulunan mezarı 1961 yılında müzenin bahçesine taşındıktan sonra müzenin adı Aşiyan Müzesi ismini alarak değişmiştir. Restorasyon nedeniyle bir süre kapalı olan müze 2012 yılından bu yana ziyaretçilerine kapılarını tekrar açmıştır.
Müzede Bulunan Bölümler
Salon Bölümü: Evin giriş katında bulunan salon bölümünde Tevfik Fikret’in eşyaları ve şairin balmumundan yapılan heykeli sergilenmektedir. Salon bölümünde bulunan başlıca önemli eserler Şehzade Aldülmecid Efendi tarafından yapılan ‘Sis’ isimli tablosu (Tevfik Fikret’in Sis isimli şiirinden etkilenerek yapmıştır), Tevfik Fikret tarafından yapılan ‘Krizantemli Vazo’ ve ‘Nazime Hanım Bebek Sırtlarında’ isimli tabloları sergilenmektedir. Ayrıca Tevfik Fikret’in babası Hüseyin Efendi’nin eşyaları ile birlikte oğlu Haluk’a ait fotoğraflar da müzede sergilenen eserler arasındadır.
Edebiyat-ı Cedide Bölümü: Tevfik Fikret’in evde yaşadığı dönemlerde dinlenme odası olarak kullandığı oda, müze olduktan sonra Tevfik Fikret’in edebiyatçı arkadaşlarının fotoğrafları sergilenmeye başlanmıştır. Ayrıca son halife Abdülmecit Efendi tarafından yapılan Recaizade Mahmut Ekrem’in tablosu da bu bölümde bulunmaktadır.
Abdülhak Hamit Tarhan Bölümü: Müzenin kuzey bölümünde bulunan odalara verilen isimdir. Abdülhak Hamit vefat ettikten sonra eşi, şairin eşyalarını İstanbul Belediyesi’ne bağışlamış ve sonrasında eserler bu müzede sergilenmektedir. Şaire ait fotoğraflar, Şehzade Abdülmecid tarafından yapılan şairin tablosu da müzenin duvarlarında yerini almıştır.
Çalışma Odası: Müzenin üst katında bulunan odada Tevfik Fikret’in kütüphanesi, oto portresi, hat levhalar, ve şairin yazı masası sergilenmektedir.
Yatak Odası: Tevfik Fikret’in hayatını kaybettiği odada sergilenen en önemli eser, Mihri Müşfik Hanım tarafından şairin ölümünün ardından alınan yüz maskıdır.
Yemek Odası: Bu bölümde Tevfik Fikret’in ailesine ait yemek takımları ile yazarın kendi eseri olan natürmortlar sergilenmektedir.
Şair Nigar Bölümü: Bu bölüm, Şair Nigar Hanım’ın oğlu Salih Keramet Nigar tarafından 1959 yılında müzeye bağışladığı eşyaların sergilendiği bölümdür ve içerisinde ayrıca arşivler de bulunmaktadır.
Mutfak – Çamaşırhane Bölümü: Tevfik Fikret tarafından Sokrat’ın Penceresi olarak adlandırılan mutfağın penceresinden dışarı baktığınızda muhteşem deniz manzarası sizleri selamlayacak. Mutfağın hemen yanında ise çamaşırhane bulunmaktadır. Çamaşırhane içinde çamaşır kazanı, ocak, davlumbaz, çamaşır teknesi gibi malzemeler sergilenmektedir.
Bahçe Bölümü: Müzeyi bir bütün olarak düşünecek olursak, bahçe bölümü de önemli bir yere sahiptir. Tevfik Fikret, bahçenin doğal güzelliğini bozmayacak şekilde oturma yerleri, masalar, süs havuzları ve yürüme yolları yapmıştır.
Müzede gezerken bazen müze olduğunu unutup keşke böyle bir evde yaşasam gibisinden düşüncelere kapılacak olursanız, bu durum son derece normal çünkü eminiz burayı ziyaret eden herkeste aynı düşünceler oluşuyor.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir. Grup gezileri için önceden randevu alınız.
Ziyaret Saatleri: Müzeyi Pazartesi günleri haricinde diğer günler 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Aşiyan Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Bebek Mahallesi Aşiyan Yolu 34342 Beşiktaş/İSTANBUL
Telefon: 0212 263 69 86
Aşiyan Müzesi Nasıl Gidilir?; Buraya toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilirsiniz;
- Müzeye İETT Otobüsleri’ni kullanarak gitmek için Aşiyan Otobüs Durağı (yaklaşık 200 metre), Boğaziçi Üniversitesi Otobüs Durağı (yaklaşık 450 metre), Rumelihisarı Otobüs Durağı’nda (yaklaşık 600 metre) inerek gidebilirsiniz.
- Müzeye metro kullanarak gitmek için Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu Metro Durağı’nda (yaklaşık 650 metre) inerek gidebilirsiniz.