Başta İzmir olmak üzere Dikili gezilecek yerler arasında birçok doğa ve tarihi güzellikler yer almaktadır. Bunlardan biri olan Atarneus Antik Kenti tarihi, milattan önce 4. yüzyıla uzanmaktadır. Bergama Dikili karayolu üzerinde Dikili çevresinde bulunan Ağıltepe bölgesinde Akalılar tarafından kurulan ilk kent devletidir. Midilli Adası karşısında, Dikili’nin kuzeybatı bölgesinde yer alan antik kente, döneminde Aiolis denilmekteydi.
Su kaynakları, verimli ovasının yanı sıra Lidyalılar’ın yaptığı gibi para basabilecek kadar da zengin bir kenttir. Herkes tarafından görülmesi gereken bu ören yeri, tam olarak 177 metre yüksekliğindeki Kaletepe üzerine kuruludur.
Önemli Bilgi: İzmir’in keşfedilmemiş yerlerini keşfetmek, tarihi sokaklarında gezmek ve en güzel koylarında yüzmek istiyorsanız İzmir’de gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize mutlaka bir göz atın, pişman olmayacaksınız. :)
Atarneus Antik Kenti Adı Nereden Gelmektedir?
Çevresinde bulunan çok sayıda sıcak su kaynakları ve pınarlardan adını almıştır. Ana tanrıça kaynağı gibi kutsal bir anlama gelen Atarneus ismini almıştır. Başka bir iddiaya göre Mysia Kralı olan Atarna’dan adını aldığı, sonrasında da Eski Yunanca’ya uyacak şekilde Atarneus dendiğidir. Mysia kralları arasında Atarna diye biri olup olmadığı bilinmemektedir. Farklı bir söylentiye göre de Atarna adının Mysia halkına ait dilde kelime olarak yer aldığıdır. Aterneus adı kent çevresinde bulunan ovaya da verilmiştir.
Atarneus Antik Kenti Tarihi
M.Ö. 4. yüzyıl zamanında ünlenen Atarneus, kuzeyde yer alan Assos’ kadar ilerleyen alana kadar Hermias tarafından yönetilmekteydi. M.Ö. 2. ve 3. yüzyıl döneminde de Pergamon Krallığı için önemli bir liman alanıydı. Pergamon Krallığı’nın bulunduğu karayolunun ilerisinde yer alan kentin M.S. 1. yüzyıla kadar var olabildiği düşünülüyor. Deprem ya da salgın hastalıkla birlikte, halkın kenti terk ettiği öngörüler arasında yer alıyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından antik kentin çevresinde yapılan araştırmalar sırasında büyük taş duvarlara, mezarlara ve daha birçok arkeolojik kalıntı ortaya çıkartılmıştır. Kent içinde yapılan kazalarda Helenistik, Geç Bizans ve Klasik dönemlerine ait kalıntılar da bulunmuştur. Hatipler Kalesi adıyla tanınan tepenin üstünde de antik bir kent gün yüzüne çıkartılmış ve burada bulunan sonuçların Atarneus kentinin gelişimiyle de paralellik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Tarihçi Heredot da Atarneus’un yakınlarında bulunan Malena bölgesinde, kent için Perslerle Yunanlıların savaşından bahsetmiştir.
Atarneus Antik Kenti tarihi içerisinde Mysialılardan başka Perslerin adı geçmektedir. Kent, Yunanlılar ve Persler arasında 8 yıl savaşa sebep olmuştur. Persliler, M.Ö. 6. yüzyıl sonlarında kenti denetimleri altına almıştır. Kent, Khios (Sakız Adası) sakinleri tarafından bir süre boyunca yönetilmiştir. M.Ö. 5. yüzyıl başlarında da Pers İmparatoru olan Kserkses tarafından kent ele geçirilmiştir. Daha sonra Spartalıların yönetimi baş göstermiştir.
Kazı Çalışmaları
Antik kent maalesef arkeolojik kazılar için henüz yeterli ilgiyi görememiştir. Kutsal alana giriş kapısı, sarnıç, tiyatro ve ev yapıları görülen kentin daha ilgi çekici yanı Pergamon Krallığı’ndan daha büyük bir alana sahip oluşudur. Akropolde yer alan kent surları arasından bazı dayanıklı yapılar günümüze kadar ulaşmıştır. Pergamon İmparatorluğu döneminde yapılmış olan sur duvarlarının içinde de yer yer yapıların kalıntılarını görmek mümkün. Aynı şekilde kent sınırları içinde tapınak izleri de görülmektedir. Tarihi kaynaklar arasında yer alan bilgiye göre, M.Ö. 399 yılında Pergamon’a gelmiş on binlerin komutanı olan Xenofon’un savaşı sırasında da bu anıtlardan söz edilmektedir.

Yüzeysel olarak yapılan arkeolojik kazılar esnasında çanak, kap, seramik, çömlek gibi eşyalar çıkartılmıştır. Bu çalışmalarda çıkartılmış olan eserlerin yarısı Bergama Müzesi’nde bulunmaktadır. Burada yakın zamanda yapılması beklenen kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak nice eserler sonrasında ziyaretçi sayısının artacağı düşünülmektedir.
Giriş Ücreti yada Ziyaret Saatleri var mı?
Atarneus Antik Kenti giriş ücreti bulunmamaktadır. İstediğiniz zaman ziyarete gidebileceğiniz kentte kısa bir gezi düzenledikten sonra sıradaki bölgeye geçiş sağlayabilirsiniz.
Atarneus Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Nasıl gidilir?: Kent İzmir ili içerisinde yer alan Dikili’nin sınırları içerisinde yer alır. İzmir Çanakkale karayolunda yer alan Dikili sapağına yakın bir bölgede bir kale tepesi üzerinde yer almaktadır. Aracınızla gittiğiniz zaman sapağa girmeniz yeterli olacaktır. Kent, tepe üzerinde kurulu olduğu için yolu takip ederek oraya ulaşabilirsiniz. Atarneus Antik Kenti için henüz bir tabela bulunmamaktadır. Genellikle yürüyüş ve tırmanışçıların rotası içinde yer almaktadır.