Atatürk Müzesini, tarihini ve burası nere, nasıl gidilir sizlerle tek, tek paylaşacağız. Şişli Halaskargazi Caddesi’nde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen bu yapı, bir zamanlar Atatürk’ün İstanbul’da oturduğu evlerden biriydi.
Bu müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamı ile ilgili fotoğraflar, kıyafetler, inkılaplarla ilgili belgeler, kullandığı eşyalar, Milli Mücadele ile ilgili tablolar sergilenmektedir. Müzedeki sergileme şekli ise şöyledir:
Binanın girişinde, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile Atatürk’ün kaleme aldığı bir yazı bulunmaktadır. Yemek odasına geçtiğinizde sizi milli Mücadele ile ilgili tablolar karşılıyor. Oturma odası duvarlarındaysa, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumundan 1. Dünya Savaşına kadar yaşamına ilişkin fotoğraflar var.
Birinci katta bulunan yatak odası, çalışma odası ve diğer odalar, Atatürk’ün kullandığı eşyaları, giydiği kıyafetleri, Milli Mücadele yıllarının doğuşuna ait fotoğrafla ve Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplarıyla ilgili belgelerleri içerisinde barındırmaktadır.
İkinci kattaki odalardaysa Atatürk’ün ölümüne ait fotoğraflar, tablolar, Atatürk’le ilgili olan belgeler bulunmaktadır.
Son yani 3. kat ise devrimlerle ilgili fotoğrafları, Atatürk hakkında yazılmış çeşitli kitapları, gazeteleri, ölümüne ait fotoğrafları ve bir kavanozun içinde bulunan Anıtkabir’den getirilmiş toprağı sahiplik yapmaktadır.
Atatürk Müzesinin Tarihi
Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 günü I. Dünya Savaşı’nın sona ermesi üzerine Suriye cephesinden ayrılıp İstanbul’a geldi. Bir süre Pera Palas’ta bulunduktan sonra yakın dostu Salih Fansa’nın Beyoğlu’ndaki evinde misafir oldu. Daha sonra ise Şişli’de, günümüzde Atatürk müzesi olarak bilinen 3 katlı evi kiraladı.
Annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule’yi de yanına alarak üst kata yerleşen Mustafa Kemal, kendisine de orta katı ayırdı. Yaverine ise alt katı tahsis etti. Samsun’a hareket ettiği güne kadar bu evde oturmaya devam eden Mustafa Kemal, bu evde arkadaşlarıyla birçok kez toplantı yapmıştır. Çalışma arkadaşları arasında, İsmet (İnönü) Paşa, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Kazım (Karabekir) Paşa ve Rauf Orbay gibi önemli isimler de bulunmaktaydı.
Bu ev 1924 yılında Erzurum’un eski valisi Tahsin Uzer tarafından satın alınır ve Mustafa Kemal’in oturduğunu gösteren bir tabela evin girişine konur. Atatürk’ün hatıraları ile dolu olan bu ev 1928 yılında Belediye tarafından satın alınır. Ardından Mustafa Kemal’in kullandığı eşyalardan imzasını taşıyan belgelere kadar içerisinde birçok önemli materyal bulunan bir yapıya dönüştürülür. Takvimler 15 Haziran 1942’yi gösterdiğindeyse Lütfi Kırdar’ın Vali ve Belediye Başkanı olduğu dönemde bu yapı Atatürk İnkılabı Müzesi adıyla ziyaretçilere açılır.
Müze 9 Ocak 1962’de bir yangın tehlikesi geçirir ve daha sonra onarılıp 4 Mart 1962’de açılan müze 1977 yılında Turing Otomobil Kurumu ve İş Bankası’na restore ettirilir ve ardından 19 Mayıs 1981’de ziyarete açılır. Bir dahaki onarım işlemi 1989 yılında yapılır ve 1991 yılındaysa müze yeniden ziyarete açık hale getirilir.
Müzeye Giriş
Müzeye girişler ücretizdir. Pazar ve perşembe günleri dışındaki günlerde 09:00-16:00 saatlerinde sizlerin ziyaretine açıktır.
Atatürk Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Meşrutiyet Mahallesi Halaskargazi Caddesi No:140 Osmanbey, Şişli / İstanbul
Telefon Numarası: 0 (212) 233 47 23
Anadolu Yakasından Araba İle Gidiş: Şile otoyoluna girip bu yolda devam edin. Vecdi Diker Tünelini geçtikten sonra yine dümdüz devam edip FSM (O-1) köprüsünü üzerinden Avrupa Yakası’na geçin. Şişli Büyükdere Caddesi çıkışına girip soldan devam edin ve bu cadde üzerine çıkıp sola dönün. Büyükdere Caddesi üzerinde yavaş şekilde az bir süre ilerledikten sonra Halaskargazi Caddesi yönünde düz devam edin. Son olarak da İzzet Paşa Sokak’ta U dönüşü yapın. Atatürk Müzesi hemen sağınızda kalacaktır.
Atatürk Müzesi ‘ne yakın olan yerler: Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi, Bulgar Kilisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Saint Michel Fransız Lisesi.
Atatürk Müzesi Resimleri
2 yorum
Hello l m Jessica.Good.but a little long.Not bad not good
Tarih sadece okumakla değil, geçmişin yaşandığı yerleri görmek ve hissetmekle öğrenilir, bunu da en çok gençler, hassasiyetleri ile yapabilirler. Onun için herkesin, özellikle de gençlerimizin Atamızın evini ziyaret etmeleri ve böylece yakın tarihimizi yeniden yaşamaları gerekir.