Atlıhan Çarşısı Eskişehir
Atlıhan Çarşısı Eskişehir de mavi, mavi boncuklar, tahta aletler, cam sanatları, kuyumcu, Osmanlı takıları ve daha nicelerini bulabileceğiniz ferah bu ortamı gidip görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Lületaşından birçok hediyelik eşyaların bulunduğu bu çarşıya mutlaka uğramalısınız. Ayrıca üst katta cam işçiliğini de canlı, canlı izleyebilirsiniz.
Hüsn-ü Hat adına nadide eserler barındıran güzel bir atölyeye sahip, görmeden, incelemeden geçmemelisiniz. “Lületaşından, farklı ve ilginç neler yapılabilir?” diye merak edenlerin tüm cevapları bulabileceği bir yer! Küçük bir alışveriş merkezi gibi, pek çok sanata ilişkin küçük dükkanlar mevcut, her birinde el emeklerini görüyorsunuz. Eski bir handan restore edilmiş içinde lüle taşı, cam, çömlek vb takı ürünlerinin satıldığı kendine has güzel bir mekan Odunpazarını gezerken buraya da mutlaka uğramalısınız.
Başarılı bir restorasyon.. Alt katlarda elişleri lüle taşı yapıtlar , üst katlarda yemek mekanları var. Klasik süs eşyalarının yanı sıra ebrular, cam eşyalar, lületaşından yapılma biblolar bulabilirsiniz.. Mutlaka görün, alacağınız bir hediyelik mutlaka vardır. Eskişehir’in zenginliği burada. Son zamanların turistik bölgelerden biri haline gelen Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda kendinize çeşit çeşit takılar alabilir; yakınlarınıza alacağınız hediyeleri de burada kolayca seçebilirsiniz. Eskişehir’in tarihi turistik yerlerinin arasına son zamanlarda katılmış olsa da size kesinlikle keyif verecek bir gezi olacak. Buradaki gezinizi tamamladıktan sonra diğer tarihi mekanlara gitmeyi unutmayın. lületaşı ustalarının beyaz altına nasıl şekil verdiklerini küçük atölyelerinde izleme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Odunpazarı Evlerini gezerken önünüze çıkacak bu çarşı, aslında Kurtulus savası yıllarında Eskişehir’e gelenlerin konaklama alanıymış. Yıllar içinde yangın sel gibi afetlerle metruk hale gelmiş.2006 da orjinal mimarisi göz önüne alınarak yeniden inşa edilmiş. Çarşıdaki dükkanlardan lületaşı, gümüş , cam hediyelikler satın alabilirsiniz. Ayrıca ev yemekleri yapan ve çay kahve içebileceğiniz otantik cafeler bulunuyor. İçeride herkesin aklında kalacak ufak da olsa bir parça oluyor sanırım… Hava güzelse alt kattaki sedirlerde oturup çayınızı yudumlamak da ayrı bir keyiftir benden söylemesi.
Atlıhan Çarşısı Tarihi
Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lüle taşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için açılmıştır. Bünyesinde yer alan 25 adet atölyesi ile el sanatlarımızın üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Türkiye’de lüle taşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyen vatandaşlarımızın ilk durağı haline gelmiştir.
Yapıldığı tarihten günümüze kadar birçok defa el değiştiren Atlı Han genel olarak asıl amacının dışında kullanılmadı. Kurtuluş Savaşı yıllarında bölge Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde Beyler Sokak ile Tiryaki Hasan Paşa Sokağının kesiştiği yerdeki bir numaralı evi karargah binası olarak kullanan Yunan askerleri, her gün Atlı Han’ın karşısındaki meydana gelir, hava kararıncaya kadar kendileri için konulmuş masalarda oturur, Atlı Han’ın çay ocağından gelen çayı içerlerdi. Cumhuriyetten sonra Eskişehir Garnizon Komutanlığı, burayı o dönem hanın sahibi Çerkez Hüseyin’den atlarını barındırmak amacıyla kiraladı. Fakat askerlerin yüzlerce atı her gün iki defa Akarbaşı Camisi’nin bulunduğu mevkiye sulamaya getirip götürürken oluşturdukları gürültüden halkın rahatsız olması nedeniyle birkaç ay sonra hanı boşaltmak zorunda kaldılar.19.Yüzyılın sonlarına kadar hanın ortasındaki kuyu varlığını korumuştu. Hatta bir söylenceye göre; Yunanlılar, Kurtuluş Savaşı’nda aldıkları ağır yenilgiden sonra bu bölgeden kaçarken altınlarını bu kuyunun içine attıkları söylenmektedir.20.yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra han eski işlevini yitirerek metruk ve harabe bir hal aldı. Birçok bölümü yıkıldı ya da yandı.
Han, 2006 yılında, orjinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlı Han adıyla yeniden inşa edildi. 675 metrekarelik bir alanda yer alan han, geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlı Han, içinde lületaşı, gümüş, toprak kap ve cam atölyelerinin, dükkanlarının bulunduğu geleneksel el sanatları ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşıdır. Atlı Han bu haliyle bölgenin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını iyileştiren en önemli aktörlerden biridir. Restore sonrası yapı turistik amaçlı el sanatları ve lületaşı satış merkezi haline gelmiştir. Bu gün satın alma amacıyla olmasa dahi çarşının büyük bir turist kitlesine hitap ettiği bilinmektedir.
Atlıhan Çarşısı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Atlıhan Çarşısı, Paşa Mh. / Eskişehir
Nasıl Gidilir?: “Atatürk Lisesi” tramvay durağında inilerek çarşıya ulaşılabilir. Ayrıca bölgeye çok sayıda otobüs de bulunmaktadır.
Atlıhan Çarşısı Krokisi