İstanbul Aya İrini Kilisesi İstanbul’da inanç turizminin en önemli eserlerinden birisi Aya İrini kilisesidir. Birçok Hıristiyan kişi, bu kiliseyi ziyaret etmek adına İstanbul’a gelir. Bizans İmparatorluğundan kalma eserin mimari yapısı, diğer Bizans eserlerindekiyle kendine has özellikleri olsa da aynı çizgidedir. Topkapı sarayının birinci avlusunda yer alması, Osmanlı Devlet geleneğinin hoşgörüsünü yansıtması bakımından da önemlidir.
İstanbul’daki Bizans kiliselerini düşündüğünüz zaman en büyüğünün bu olduğunu söylemek zor olmayacak. Tabi Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmeden önce Ayasofya en büyük kiliseydi. Fatih Sultan Mehmet hanın İstanbul’un merkezinde bu kadar büyük bir kilisenin varlığının olmasını uygun görmediği için kiliseyi camiye çevirdi. Cami hakkında vakfiyesi de bulunan Fatih Sultan Mehmet’in camiye çevirdiği Ayasofya Cumhuriyet döneminde müzeye çevrilmiştir.
Aya İrini Kilisenin Kısa Tarihi
Kilisenin yapımı 320’li yıllara kadar dayanıyor. Bu bakımdan oldukça eski bir eser. Roma zamanındaki Artemis, Afrodit ve Apollon tapınaklarından getirilen taşlarla ve bu kiliselerin bulunduğu arazideki kalıntılar üzerine Konstantin zamanında yapıldığı biliniyor. Kilisenin 532 senesinde meydana gelen büyük ayaklanma sonucunda yandığı biliniyor. Ancak daha sonra Jüstinianos tarafından yeniden yaptırılıyor. Bu ayaklanma sırasında Ayasofya’da yanmıştı ve yine aynı hükümdar tarafından inşa edilmişti. Bu yeniden inşa zamanı 535’li senelere denk geliyor.
Tek Atriumlu Kilise Olma Özelliği Taşıyor
İstanbul’un fethinden sonra yapılan Topkapı Sarayı surları içerisinde kalan kilise, aslı korunmak suretiyle günümüze kadar gelmiştir. Bizans kilise mimarisinde tek atriumlu kilise Aya İrini olarak bilinir. Ortasında bulunan avlusu ve çevresindeki revaklardan bunu anlayabilirsiniz. Ancak inançların mabetleriyle yakından ilgilenen kişiler Aya İrini kilisesinin bu yapısını Pagan inançlarındaki mabetlere benzetebilir. Kilisenin içerisinde İsa’yı simgeleyen haç ve onun yanın İsa’nın asıldığı tepe olan Golgota’yı temsil eden çizimler var. Giriş, ana mekan ve avludan oluşuyor. Yarım görünümlü kubbesinde altın dökümler var. Bunun yanında mozaik işlemeler içerisinde kocaman bir haç yapılmış. Kubbede bulunan apsis üzerinden Tevrat’tan bir yazı var. Apsis üzerindeki Tevrat’tan alınan yazı “Yeryüzünde yaptığı iyi işlerle cennet mekanına yükselişini sağlayanın adı tanrı’dır”
Fatih Sultan Mehmet han burayı camiye çevirmez ve Hıristiyan milletine bırakır. Kilise bazı dönemler içerisinde silah deposu olarak kullanılmış. 1846 senesinde de Ahmet fethi Paşa’nın girişimleriyle Türk denizcilik eserlerinin sergilendiği bir müze olarak kullanılmaya başlanmış. Bu anlamda Türkiye’deki ilk müze çalışmalarının 1846 senesine dayandığını ifade edebiliriz.
Aya İrini Kilisesini Ne Zaman Ziyaret Edebilirsiniz?
Aya İrini kilisesi yakın bir zaman önce tadilat nedeniyle kapalıydı. Ancak Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar bitti ve kilise ziyarete yeniden açıldı.
Kiliseye Salı günü hariç her zaman ziyaret mümkündür. 09:00 ve 16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Saat 16’ya kadar bilet alabiliyorsunuz. Bu nedenle 16’dan sonraya kalmayın.
Aya İrini Kilisesini Giriş Ücreti
60 TL bir ücret ödemeniz gerekiyor. Aya irini için aldığınız bileti Topkapı Sarayı için kullanamıyorsunuz. İkisi içinde ayrı bilet almak durumundasınız.
İstanbul Aya İrini Kilisesi Resimleri
İstanbul Aya İrini Kilisesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Cankurtaran Mh. 34122 – Fatih/ İstanbul
Telefon: (0212) 522 17 50
Nasıl Gidilir?: Özel aracı olanlar E5 yolu üzerinden Eminönü istikametinde ilerlemeleri gerekiyor. Bu istikamet üzere ilerlendiğinde Sultan Ahmet tabelasının yazılı olduğu yere sapmanız ve Sultan Ahmet’te aracınızı park ederek yaya olarak devam edebilir ve Kiliseye ulaşabilirsiniz. Özel aracı olmayanlar Kabataş tren hattını kullanmaları yeterli olacak. Sultan Ahmet istikametinden geçen trenden inerek yaya olarak kiliseye ulaşabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.
Hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)