Ayaş’ta Gezilecek Yerler | En Popüler 8 Yer (2024)
Ankara’nın tarihi ile meşhur bir şehri Ayaş’ta gezilecek yerler listenize eklemek isteyeceğiniz muhteşem mekanlarla geldik. Ayaş, Ankara’nın bin bir güzellikle dolu bir ilçesidir. Tarihi, doğası, yöresel lezzetleri, piknik alanları ve çok daha fazlası ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hititler zamanına kadar dayanan eski bir tarihe sahip olan Ayaş’ta Frigyalılar, Galatlar ve Romalıların da izleri bulunmaktadır. Ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin eserlerinde de adından söz ettirmektedir.
Daha çok kaplıca, ılıca ve içmeceleriyle ünlü olan Ayaş, tarihi eserleri ve tertemiz doğası ile günübirlik kaçamaklar içinde uygundur. Ayrıca Ayaş’ta her haziran ayının son günlerinde dut festivalleri gerçekleştirilmektedir. Çeşitli etkinlikler, gösteriler ve konserlerle geçirilen bu festival günlerini ziyaret etmek eğlenceli bir deneyim yaşatabilir.
Birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Ayaş’ın adı öz Türkçe bir isimdir. Parlak, aydınlık gece anlamına gelmektedir. Ayrıca şehir merkezine 58 km uzaklıktadır. Ulaşımı kolay, konaklama ve yeme içme gibi mekanlarca da zengin bir portföye sahiptir.
Ufak bir hafta sonu kaçamağı için harika bir lokasyon olan Ayaş’ta nereler gezilmelidir? Ayaş’a yolunuz düşerse uğramadan ilçeden ayrılmamanız gereken yerleri sizler için derledik. Hazırsanız ufak bir Ayaş gezisine çıkalım…
1. Asartepe Barajı (Çanıllı Barajı)
Çanıllı Barajı olarak da bilinen baraj 1975-1980 tarihleri arasında kurulmuştur. Asartepe Barajı, Ankara’da, İlhan Çayı üzerinde, Çanıllı Beldesi sınırları içerisinde, sulama amacı ile inşa edilmiştir. Ankara’ya 45 dakikalık mesafede olan baraj 2.850 hektarlık geniş bir alana sulama hizmeti vermektedir.
Özellikle şehir içinden birçok ziyaretçi alan baraj balık tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alıyor. Bununla beraber el değmemiş güzelliği, sesiz ve sakin havası ile hafta sonu kaçamaklarının ilk adresi oluyor. Baraj etrafında piknik ve kamp yapacak temiz alanlarda bulunuyor. Eşsiz manzaralara ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan baraj aynı zamanda fotoğrafçıların da tercih ettiği bir mekan. Konum için tıklayın.
2. Şeyh Muhiddin Cami
Tarihi sokakları ile bilinen Ayaş’ta birçok eski cami de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ilçenin merkezinde bulunan Şeyh Muhiddin Cami’dir. Cami’nin tarihi 16. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Hacı Ali oğlu Muhiddin tarafından yaptırıldığı tahmin edilen cami her sene binlerce ziyaretçisine ev sahipliği yapmaktadır.
Kerpiçten duvarları ve ahşap çatısı ile tarihin izlerini taşımaktadır. Aynı zamanda cami mihrabı alçak kabartmalı ve geometrik geçmelerle süslü bir alçıdan yapılmıştır. Ayaş İlçe Müftülüğü tarafından 2019 yılında yapılan restoresi ile son haline kavuşan cami hala hizmet vermektedir. Konum için tıklayın.
3. Yaşayan Müze
Osmanlı mimarisinin izlerinden eserler taşıyan Yaşayan Müze ilk olarak 2007 yılında açıldı. Türkiye’deki ilk açık hava müzesi olduğu tahmin edilen müzeyi Beypazarı’nın ileri gelen eşrafından Ali Bey’in yaptırdığı biliniyor. Bununla beraber kaynaklardan alınan bilgilerde Ali Bey’in eşinin Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden olduğu bilgisi de yer alıyor. Geçmişten bugüne hem Osmanlı mimarisinden hem de Osmanlı kültüründen izler taşımaktadır. Bu sebeple müze Ayaş’ta gezilecek yerler arasında önemli bir yer almaktadır. Yaşayan Müze haftanın her günü sabah 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır. Girişlerde yetişkin 50 TL, öğrenci 40 TL olarak ücret alınmaktadır. Konum için tıklayın.
4. Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı
Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı 176 hektarlık geniş bir alan yayılan büyük bir piknik alanıdır. 2016 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen park içerisinde binlerce farklı kelebek türünü barındırmaktadır. Ankara’ya 102 km, Beypazarı’na 5 km uzaklıkta olan bu park yıl içerisinde binlerce ziyaretçi ağırlıyor.
Ayaş’ta olduğu gibi Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı da Hititlere, Friglere ve Romalılara ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple bünyesinde bu medeniyetlere ait eserler bulundurmaktadır. Doğası ile büyüleyen tabiat parkı aynı zamanda tarihi ile de eşsizdir.
İçerisinde binlerce çeşit kelebek bulunduran park aynı zamanda ender rastlanan kuş türlerini de barındırmaktadır. Bununla beraber gezinizde tabiat parkı etrafında birçok yaban tavşanı, sincap, geyik ve tilki gibi hayvanlar görebilirsiniz. Bozulmamış doğal yapısı, tarihi izleri, ender güzellikleri ve eşsiz manzarası ile misafirlerini hayran bırakmaktadır. Doğal manzaraları ile meşhur Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, doğa fotoğrafçılarının da vazgeçilmez konumları arasında yer almaktadır. Konum için tıklayın.
5. İnözü Vadisi
İnözü Çayı’nın aşınması ile zaman içerisinde oluşmuştur İnözü Vadisi. Vadinin yüksek kesimlerinde eski dönemlerin yerleşim alanları olarak bilinen birçok mağara bulundurmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ile birçok yapısı korunma altına alınmıştır. Kaya mezarları ve kiliseleri gibi birçok noktasına ziyaretçilerin ulaşması oldukça zordur. Doğal oluşumu ile dikkatleri çeken vadi bünyesinde zengin kültürel izlerde taşımaktadır. Konum için tıklayın.
6. Sinanlı Ulu Camii
1547 yıllarından bu yana tarihi izleri taşıyan Sinanlı Ulu Camii Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Selçuklu mimarisinin izlerini taşımaktadır. Cami dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Ayaş’a 5 km uzaklıkta olan Sinanlı köyünde yer almaktadır. Yarım asırlık ömründe birçok ziyaretçi ağırlamış olan cami artık birçok özelliğini yitirmeye başlamıştır. Bu sebeple kuzey kısmının tamamı ahşap mahfil kaplıdır. İlk yapıldığı zamandan kalan mihrabı zamanla tahrip olmuş ve tamir görmüştür. Konum için tıklayın.
7. Ayaş Pazarı
İlçe merkezine 5 km mesafede kurulan Ayaş Pazarı ziyaretçilerinin heyecanla gezdiği bir başka yerdir. Her hafta Cuma günü kurulan Yöresel Ürünler Pazarı binlerce doğal ürünün bulunduğu bir pazardır. Mesela dutu ile meşhur olan Ayaş’ın bu pazarında dut dibi siyer, domates, doğal yumurta, köy peyniri gibi çeşitli zenginliklerle karşılaşabilirsiniz. Öyle ki, yöre mutfağının temel taşlarından ayaş kapaması, sarma, bazlama ve gözleme gibi çeşitli lezzetlerle büyülenebilirsiniz.
Ayaş’ta Hacımemi Mahallesi’nde kurulmaktadır. Bununla beraber pazara ulaşım oldukça kolaydır. Ulaşım, Emine Tevfika Ayaşlı Caddesi üzerinden sağlanabilmektedir. Ayrıca, toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isteyenler 560-1 no’lu otobüs hattını kullanabilirler. Konum için tıklayın.
8. Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu
Kaplıcaları ve şifalı suları ile meşhur olan Ayaş çeşitli hastalıklarına şifa arayanların da ilk noktası oluyor. Hatta, Ayaş’ta gezilecek yerler arasında ilk olarak termal havuzlar yer almaktadır. Ayaş’ta Hacımemi mevkiinde bulunan Ayaş Açık Termal Yüzme Havuzu, ilçe merkezine 3 km uzaklıktadır. İlçenin merkezinden 5-6 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.
Cilt hastalıkları ile beraber sindirim, mide, bağırsak hastalıkları, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde oldukça tercih edilmektedir. Şifa arayanların yanı sıra ziyaretçileri tarafından da çokça ziyaret edilmektedir termal havuz. Ayaş Termal Yüzme Havuzu’na giriş 6-12 yaş arası ortalama 20 TL ve 12 yaş üzeri için 30 TL’dir.
Ankara’nın termal köyü olarak gösterilen ve tesisleri ile meşhur Ayaş’ta konaklama da termal otellerde olmaktadır. Ziyaretçilerinin %70’ini kaplıca suyu için gelenleri oluşturmaktadır. Bu sebeple Ayaş’ta termal oteller oldukça fazladır. Termal suyu ve kaplıca tesislerinin yanı sıra doğal bir tatil yapmak isteyenlerin de uğrak noktasıdır. Konum için tıklayın.
Ayaş’ta görülmesi gereken yerler oldukça fazladır. Köylerinde, sokak aralarında, civar ilçelerinde birçok güzelliği barındırmaktadır. Mesela; Kirazdibi Göleti, Yeşil Karadere Bağları, Soğuksu Milli Parkı gibi daha sayamadığımız keşfedilecek pek çok alan vardır. Ankara bölgesinde keşfedilecek yeni mekanlar için Ankara gezilecek yerler için hazırladığımız listemize de mutlaka bir göz atın.