Menü'yü Kapat
Gezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Türkiye
  • İstanbul
  • Kocaeli
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya
  • Balıkesir
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Eskişehir
  • Mersin
  • Kastamonu
  • Konya
Facebook X (Twitter) Instagram
Gezilmesi Gereken YerlerGezilmesi Gereken Yerler
  • İstanbul Gezi Rehberi
    • Müzeler
    • Park, Bahçe ve Ormanlar
    • Sosyal Tesisler
  • Şehrin En Güzel Rotaları
  • Yurtdışı Tatil Rehberi
  • Seyahat Bilgileri
  • Yemek Yerleri
  • İletişim
Gezilmesi Gereken Yerler
Bu Şehri Keşfet ↓ Gezilecek Yerler ↓ Balat’ta Gezilecek Yerler | En Güzel 20 Yer (Detaylı Liste)

Balat’ta Gezilecek Yerler | En Güzel 20 Yer (Detaylı Liste)

Aykut DüşovaAykut Düşova15 Şubat 20241
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Pinterest LinkedIn Copy Link
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Mail

Yerli ve yabancı turistlerin popüler gezi listeleri arasında yerini alan Balat’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler var. İstanbul’un eski ve yeni dokusunun harman edildiği en nadide semtten biri olan Balat, hala Osmanlı’nın izlerini taşıyan ve yeni İstanbul ile buluşturan masal gibi bir yer. Masal gibi diyoruz; çünkü dar sokakları, tarihi evleri, ıssız ve çıkmaz sokakları, dini yapılarıyla bir masal şehrini andırıyor. Tarihi yapıları, sokakları ve caddeleriyle Balat gezilecek yerler listesini şu şekilde:

Balat’ta Gezilecek Yerler | En Güzel 20 Yer (Detaylı Liste)
Balat’ta Gezilecek Yerler | En Güzel 20 Yer (Detaylı Liste)

Balat’ta Gezilecek Tarihi Yerler Listesi

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat, birçok kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Balat’ta gezilecek yerler arasında Haliç kıyısında yer alan Ahrida Sinagogu, tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Fener Rum Erkek Lisesi, Ortodoks Kilisesi ve Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin yer aldığı Meryem Ana Kilisesi ve Kanlı Kilise gibi birçok ilgi çekici nokta yer almaktadır.

Balat’ta yürüyüş yaparak semtin tarihi sokaklarında gezebilir, farklı kültürlerin etkisini hissedebilirsiniz. Ayrıca, semtin sokak lezzetleri de oldukça ünlüdür ve Balat’ta yer alan restoranlarda geleneksel yemekleri deneyebilirsiniz.

1- Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

balat ortodoks patrikanesi
Aziz George Katedrali

Osmanlı’nın İstanbul fetih etmesinden sonra Fener Rum Patrikhanesi’nin haklarını koruma altına alması, Müslümanların hoş görüsünün bir örneğini teşkil etmiştir. Öyle ki İstanbul, Ortodoksların kutsal kabul ettikleri şehir ve din otoritesinin merkezi olmaya devam ediyor. Bu anlamda Fener Rum Patrikhanesi, en eski yapı olması ve din kültürü açısından gezilmesi gereken yerlerden birisidir. Konum bilgisi.

2- Kırmızı Mektep (Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi)

kirmizi mektep
Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi

Yine Ortodokslara ait olan bir yapıdır. Rum Ortodoks Erkek Lisesi olarak da adlandırılıyor. Oldukça eski yapının mimarisi Fransız modelidir. Kırmızı mektep denilmesinin sebebi ise, Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlaların lise inşaatında kullanılmış olmasıdır. Görkemli yapının ziyaret edilmesi, farklı yapılara ve mimari modellere ilgi duyanlar için yeni bir tecrübe olabilir. Konum bilgisi.

3- Ferruh Kethüda Camii

ferruh kethuda cami
Ferruh Kethüda Camii

Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden birisini ifade eden Ferruh Camii, Mimar Sinan tarafından Sinan Ali Paşa’nın kethüdası Ferruh Efendi tarafından imar ettirilen bir camidir. Camiye ek olarak; Müslümanların davalarının görüldüğü Kadılık makamı, ön bahçesinde havuz, arka tarafta ise güneş saati yer alıyor. Osmanlı’nın cami mimarisinin en iyi örneklerinden birisi olan Ferruh Camii mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Konum bilgisi.

4- Sveti Stefan Kilisesi

stefan bulgar kilisesi
Sveti Stefan Kilisesi

Namı diğer Demir Kilise olarak da anılan Stefan Kilisesi, oldukça eski bir yapıyı ifade ediyor. Ahşap modelden yapılan kilisenin yanmasından sonra Bulgar gönüllüler tarafından 500 ton demir kullanılarak yeni bir kilise inşa ediliyor. Osmanlı döneminde inşa edilen kilisenin günümüze değin mimari yapısını koruyarak gelmesinde oldukça sağlam temellerinin önemi büyüktür. Birçok Bulgar tarafından ziyaret edilen kilisenin yapısını görmeden Balat’ı terk etmek asla doğru değildir. Konum bilgisi.

5- Mustafa Paşa Hamamı

mustafa pasa hamami

İstanbul’un tarihi hamamlarını merak edenlerin mutlaka Balat’ı ziyaret etmeleri gerekiyor. En eski hamamlardan birisi olan Mustafa Paşa Hamamı, 1500’lü yıllarda inşa edildi. Yine Osmanlı yapısı olan Gül Camii’nin karşısında bulunan Hamam, oldukça değişik bir sistemle inşa edilmiştir. Gök kubbeli hama hala işliyor ve İstanbullulara hizmet veriyor. Konum bilgisi.

6- Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi

balat meryem ana kilisesi
Meryem Ana Kilisesi

Bizans imparatorunun kızı tarafından yapılan kilisenin bir diğer ismi ise, Moğol kilisesidir. Moğol Kilisesi denmesinin sebebi ise şudur: Prenses Maria, Bizans kralı tarafından Moğal hükümdarı Abhaka Kağan ile evlendiriliyor. Kağanın ölümünden sonra Maria, Bizans’a geri dönüyor.  Burada misyonerlik faaliyetlerine başlıyor. Bu faaliyetlerinin bir nişanesi olarak kendisine kilise yaptırılıyor. Moğol meryemi olarak bilinen Maria’nın kilisesine Moğol kilisesi denmeye başlanıyor. Konum bilgisi.

7- Balat Sokakları

balat sokaklari
Balat’ta Gezilecek Tarihi Sokaklar

İstanbul’un birbirine benzer sokakları, kalabalık cadde ve mahallerinden sıkılanlar için Balat sokakları bulunmaz bir nimettir. Dar ama ruhun derinliklerine kadar işleyen sessizliği, renkliliği ve doğallığı insana huzur veriyor. Şehrin kalabalığından bir anda olsa kurtulup, farklı bir İstanbul dinlemek isteyenler için Balat sokaklarının her birisinde farklı bir anı biriktirmek mümkündür.

8- Merdivenli Yokuş

balat
Balat’ta gezilebilecek sokaklar

Birçok filmin aşk veya kavuşma sahnelerinin önemli çekim yeri haline gelen merdivenli yokuş, 1988’de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. Renkli ahşap evlerin arasında yer alan bir yokuş ve merdivenden ibaret olan sokağı mutlaka görmeniz gerekiyor.

9- Dimitri Kantemir Evi Müzesi (Dimitrie Cantemir)

Dimitri Kantemir Evi Müzesi
Dimitrie Cantemir Müze

Dimitri Kantemir (Kantemiroğlu) Evi, bölgenin en gözde yapıları arasında yer almaktadır. Dimitri Kantemir bir Romen prensidir ve eğitimini İstanbul’da almıştır. İlk olarak 15 yaşında İstanbul’a rehin gelen Dimitri, Fener Rum Erkek Lisesi’nde eğitim görmüştür. Kendisini notalar ve Batı müziği alanında geliştirmek istemiştir ve Osmanlı’da önemli bir sanatçı ve yazar olmuştur. Romanya’da milli kahraman ilan edilmiş bir isimdir ve bu nedenle buradaki evi boş kalmıştır. Bir zamanlar ev olan bu müze, 2007 yılında Romanya Cumhurbaşkanı ile beraber açılmıştır. Ancak ziyarete kapalıdır ve gitmeden önce kontrol etmek gerekir. Yine de dışarıdan evi görmek mümkündür. Konum bilgisi.

10- Renkli Merdivenler

Renkli Merdivenler
Renkli Merdivenler – Balat’ta kültür turları

Renkli merdivenler özellikle sosyal medyaya fotoğraf çekmek isteyenlerin adeta uğrak adresidir. Balat’ta yer alan bu lokasyon çevresinde İncir Ağacı Kahvesi de yer alır. Bu merdivenler Kırmızı Mektep’e çıkmaktadır. Bu nedenle Balat gezisi esnasında burayı görmemeniz adeta imkansız! Konum bilgisi.

11- Özel Yuvakimyon Rum Kız Lisesi

Yuvakimyon Rum Kız Lisesi
Yoakimion Rum Kız Lisesi

Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi’nin bugün bulunduğu arazi Fener Rum Patriği olan 2.Yoakim tarafından bağışlanmıştır. Kız çocuklarının eğitimini önemseyen patriğin vasiyeti üzerine bu okul yatırılmıştır. Okulda eğitim 1882 yaşında başlamıştır ve eğitimi de gün geçtikçe popüler olmuştur. 1988 yılında eğitim alacak Rum kız öğrenci kalmayınca okul kapanmıştır. Bugün de hala kapalı olup bazı etkinlikler için açılabilmektedir. Konum bilgisi.

12- Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi

Balat’ta tarih ve kültür gezilerinin vazgeçilmez adresi Aya Yorgi Kilisesi, uzun adı ile Aya Yorgi Metakhion Jerusalem’dir ve bir Ortodoks kilisesi olarak bilinmektedir. Farklı olarak bu kilise Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı değildir. Kudüs Patrikliği için yaptırılmış bir erdir. Kilisede 5000 yıllık bir çıkar ağacı yer almaktadır ve aynı zamanda kilisede çift başlı kartal figürü de mermerden olacak şekilde duvarda yer edinmektedir. Bu kilisede Arşimet’in 10çyüzyıldan kalan birtakım çalışmalarının yer aldığı parşömenleri görmek mümkündür. Ancak bunlar Türkiye’den kaçırılmıştır. Burada hiçbir cemaat yer almadığı için her yıl 23 Nisan tarihinde dini ayin yapılmaktadır. Konum bilgisi.

13- Antikacılar – Çıfıt Çarşısı

Balat'ta Tarihi Alış Veriş Merkezi Çıfıt Çarşısı
Balat’ta Tarihi Alış Veriş Merkezi Çıfıt Çarşısı

Bir küçük meydan çevresine hem Yanbol Sinagogu hem de Çıfıt çarşısı yer almaktadır. Çıfıt kelime Osmanlı’da ‘Yahudi’ anlamına gelmekteydi. Ancak yanı zamanda ‘karmaşık’ anlamında da kullanılmaktadır. Bu çarşıda yoğunlukta Yahudi esnafı yer almaktadır. Bu çarşı içerisinde şu anda antikacıları, aynacıları ve eskicileri görmek mümkündür. Aynı zamanda Agora Meyhanesi de burada konumlanmaktadır. Konum bilgisi.

14- Tahta Minare Camii

Tahta Minare Camii
Tahta Minare Camii

Balat’ta gezebileceğiniz başka bir yerde Tahta Minare Camii 1458 yılında yaptırılmıştır ve Fatih Sultan Mehmed dönemine denk gelmektedir. İstanbul’daki ilk camiler arasında sayılabilecek bu yapı oldukça minimal tasarımı ile küçük ölçekli bir kitleye hitap etmiş olmalıdır. Konum bilgisi.

15- Tarihi Agora Meyhanesi 1890

Agora Meyhanesi
Agora Meyhanesi 1890

Balat ve civarında bir akşam yemeği yenecek ise burada akla gelen ilk seçenek Agora Meyhanesi olur. Bu yer Yanbo Sinagogu’nun karşısında yer almaktadır. 120 yıllık bu meyhane 1890 yılında Ateri tarından kurulmuştur. Ardından torununa kalan bu meyhane torununun Atina’ya yerleşmesi ile satılmıştır. Bu meyhaneyi bugün yönetmen ve oyuncu olan Ezel Akay restore etmekte ve işletmektedir. Konum bilgisi.

16- Sancaktar Yokuşu

Balat Sancaktar Yokuşu
Balat Sancaktar Yokuşu

Balat’ta gidebileceğiniz en güzel sokaklarından biri olan Sancaktar Yokuşu, İstanbul’da seyahat edenlerin sosyal medyaya sık sık fotoğraf attığı birkaç noktayı hatırlıyor olmalısınız. İşte bunlardan biri de Balat’taki Sancaktar Yokuşu’dur. Bu yokuş fotoğraf çekinmek için en doğal alanı sunmaktadır. Yukarıdan bakıldığı anda denize açılan sokakları görmek mümkündür. Konum bilgisi.

17- Balat Kafeleri

Balat Kafeleri
Balat Kafeleri

Balat’ı tek seferde bu kadar hızlı gezmemelisiniz. Balat’ta birkaç noktada duraklayarak bölgenin dokusunu daha iyi hissedebilirsiniz. Bunun için popüler Balat Kafelerini tercih edebilirsiniz. Balat’ın her noktasında birçok ufak mekân görmeniz mümkündür. Bunlar kahvaltı için ya da kahve için sıklıkla tercih edilen yerlerdir. Aynı zamanda alkol içebileceğiniz restoranlar da bölgenin dokusu ile uyumlanarak sizlere seçenekler sunmaktadır.

18- Yanbol Sinagogu

Yanbol Sinagogu
Yanbol Sinagogu

Bu sinagog oldukça eski tarihli olması ile Balat bölgesinin tarihi geçmişine ışık tutmaktadır. Yanbol aslında Niğbolu demek olup bu bölge Balat’a gelen Yahudiler ’in kurduğu bir sinagog olmuştur. Bizans devrinden beri var olan bu yapıda tavanda yağlıboya doğa resimleri konumlanmaktadır. Ancak geçirilen yangınlar ve benzeri durumlar sebebiyle 17. Yüzyılda yeniden inşa edilmiş ve 19.yüzyılda dahi düzenli olarak restorasyon geçirmiştir. Bu yapı bugün Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’nde konumlanmaktadır. Konum bilgisi.

19- Balat Surp Hıreşdagabet Ermeni Kilisesi

Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi
Surp Hreşdagabed Ermeni Kilisesi

Balat’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Surp Hıreşdagabet Ermeni Kilisesi, Fatih döneminde Ermenilere devredilen kiliselere iyi bir örnektir. Bu yapı 1628-1631-1636 yıllarından birinde Ermenilere devredilmiş ve o günden beri var olan bir kilisedir. Ancak 17.yüzyılın sonlarında yanmış ve yeniden inşası gerçeklemiştir. Bu durum 18.yüzyılda tekrar yaşanmıştır ve bu birkaç yüzyıl daha devam etmiştir. Kilise son olarak 2012 yılında ciddi bir restorasyon geçirmiştir. Burada Aziz Artemios’un rölikleri bulunmuştur. Konum bilgisi.

20- Balat Turşucusu

Balat Turşucusu
Meşhur Balat Turşucusu

Balat’a geldiyseniz muhakkak Balat’ta sevdiklerinize birtakım hediyeler götürmelisiniz! Özellikle Balat turşusu akla gelen il seçenektir. Balat’ın ünlü turşucusu olan bu yer lezzetli ve doğal içerikli turşuları ile bugün hala birçok turistin uğrak adresidir. Konum bilgisi.

Balat’ta Ne Yenir?

Sokak aralarında gezindikten sonra Balat’ın nostaljik mekanlarında çay ve tost molası vermek en doğru seçim olabilir. Her mekanın kendisine has bir yapısının olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle Cafe Naftalin, oldukça egzotik dekorasyon tarzıyla en çok ziyaret edilen kafelerden birini ifade ediyor.

Balat’a Nasıl Gidilir?

Eğer özel aracınız ile Balat’a gelmeyecekseniz bu durumda toplu taşıma ile birçok seçeneğinizin odluğunu bilmelisiniz. Balat’a gelmek istiyorsanız öncelikle Fatih bölgesine gelmeniz gerekir. Aynı zamanda Balat’a gelmenin ir kolay yolu da Eminönü üzerinden otobüse binmektedir.

Vapur ile gelecekseniz Kadıköy-Eminönü vapuruna binebilirsiniz. Burada Eminönü’nde inebilir ve sonrasında birçok otobüsü tercih ederek Balat durağında inebilirsiniz. 399C, 44B, 99 gibi pek çok otobüs Balat durağına sahiptir. Üsküdar’dan ve Ümraniye’den gelenler de Eminönü’ne gitmelidir. Eminönü üzerinden otobüslere binmek yeterli olacaktır.

Hali hazırda Avrupa bölgesinden gelecek olanlar metrobüsü tercih ederek Ayvansaray-Eyüp durağında inebilirler. Sonrasında üst geçitten geçerek aşağıya inmek gerekir. Buradaki otobüs durağından Balat’a gitmek mümkündür. Taksim’de olanlar 55T otobüsü ile Balat durağında inebilirler.

Ve son olarak İstanbul’un En Meşhur 8 Tarihi Sokağı‘na yada İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesi göz atmak isterseniz şöyle buyurun. :)

balat hakkında bilgiler balata nasıl gidilir balatın tarihi yerleri balatta ne yenir ballata gezilecek yerler
Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Mail
Önceki MakaleVan Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 20 Yeri Keşfet!
Sonraki Makale Dara Antik Kenti | Tarihi, Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücreti – MARDİN

İlgili Diğer Geziler

Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 57 Muhteşem Yer

28 Nisan 2025

23 Nisan’da İstanbul’un Dört Bir Yanında Ücretsiz Çocuk Şenlikleri!

20 Nisan 2025

İstanbul’da Sadece Marmaray İle Gezebileceğiniz 45 Yer

08 Nisan 2025
1 Yorum Göster

1 Yorum

  1. eda yıldırım - 11 Aralık 2018 18:59

    Merhaba

    Minik Kalpler Balat diye de bir çocuk aşevi var Balat Yıldırım sokakta.
    belki onu da listenize ekleyebilirsiniz (instagram Minik.Kalpler.Balat)
    yaklasık 70 cocuk oradan sabah corba ve oglen / aksam yemegi yiyorlar. gonullu destekleriyle cocuklara kıyafet, kırtasiye malzemesi, bot, mont sağlanıyor. Erzak veya para yardımı da yapılabilir. Balat’ı gezerken Yıldırım caddesine hafif kıvrılarak bu harika yere bağış yapılmasını sağlayabilirsiniz bu listeye sokarak. Tesekkurler

    Cevapla
Görüşünü Paylaş Cevabı İptal Et

En Son Eklenen Geziler
  • Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 57 Muhteşem Yer
  • 23 Nisan’da İstanbul’un Dört Bir Yanında Ücretsiz Çocuk Şenlikleri!
  • İstanbul’da Sadece Marmaray İle Gezebileceğiniz 45 Yer
  • Türkiye’deki Bilim ve Teknoloji Müzeleri | Ulaşım ve Giriş Ücretleri
  • İstanbul’da Trafiksiz Günübirlik Gezi Yerleri
  • Antalya Diplomasi Forumu 2025 Gezi Rehberi
  • Çeşme’nin En İyi Kamp Yerleri Belli Oldu!
  • Ara Tatilde ve Bayramda Çocuklarla Gidilecek 70 Yer Önerisi
  • Saraçhane nerede, Saraçhane İBB binasına nasıl gidilir? İşte İBB Saraçhane yol tarifi
  • Bolu Yedigöller’de Baharın Müjdecisi: Kuş Cıvıltıları Arasında Doğa Kaçamağı
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Kaçırılmaması Gereken Kültürel Etkinlikler ve Şenlikler
  • Konya’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • Ankara’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İstanbul’da Ramazan Ayında İftar Yapılacak 15 Mekan
  • İzmir’de Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Ankara’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Konya’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • İstanbul’da Ramazan Ayında Günübirlik Ziyaret Edilebilecek 15 Cami ve Türbe
  • Bilet Dükkanı ile Seyahatlerinizi Kolaylaştırın!
Gezilmesi Gereken Yerler
Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
  • Gezilecek Yerler
  • Yurtdışı Gezi Rehberi
  • Travel Turkey
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
© 2025 Gezilmesi Gereken Yerler

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.