Yerli ve yabancı turistlerin popüler gezi listeleri arasında yerini alan Balat’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler var. İstanbul’un eski ve yeni dokusunun harman edildiği en nadide semtten biri olan Balat, hala Osmanlı’nın izlerini taşıyan ve yeni İstanbul ile buluşturan masal gibi bir yer. Masal gibi diyoruz; çünkü dar sokakları, tarihi evleri, ıssız ve çıkmaz sokakları, dini yapılarıyla bir masal şehrini andırıyor. Tarihi yapıları, sokakları ve caddeleriyle Balat gezilecek yerler listesini şu şekilde:
Balat’ta Gezilecek Yerler Listesi
stanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Balat, birçok kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Balat’ta gezilecek yerler arasında Haliç kıyısında yer alan Ahrida Sinagogu, tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Fener Rum Erkek Lisesi, Ortodoks Kilisesi ve Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin yer aldığı Meryem Ana Kilisesi ve Kanlı Kilise gibi birçok ilgi çekici nokta yer almaktadır.
Balat’ta yürüyüş yaparak semtin tarihi sokaklarında gezebilir, farklı kültürlerin etkisini hissedebilirsiniz. Ayrıca, semtin sokak lezzetleri de oldukça ünlüdür ve Balat’ta yer alan restoranlarda geleneksel yemekleri deneyebilirsiniz.
1- Ortodoks Patrikhanesi
Osmanlı’nın İstanbul fetih etmesinden sonra Fener Rum Patrikhanesi’nin haklarını koruma altına alması, Müslümanların hoş görüsünün bir örneğini teşkil etmiştir. Öyle ki İstanbul, Ortodoksların kutsal kabul ettikleri şehir ve din otoritesinin merkezi olmaya devam ediyor. Bu anlamda Fener Rum Patrikhanesi, en eski yapı olması ve din kültürü açısından gezilmesi gereken yerlerden birisidir.
2- Kırmızı Mektep
Yine Ortodokslara ait olan bir yapıdır. Rum Ortodoks Erkek Lisesi olarak da adlandırılıyor. Oldukça eski yapının mimarisi Fransız modelidir. Kırmızı mektep denilmesinin sebebi ise, Fransa’dan getirilen kırmızı tuğlaların lise inşaatında kullanılmış olmasıdır. Görkemli yapının ziyaret edilmesi, farklı yapılara ve mimari modellere ilgi duyanlar için yeni bir tecrübe olabilir.
3- Ferruh Kethüda Camii
Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden birisini ifade eden Ferruh Camii, Mimar Sinan tarafından Sinan Ali Paşa’nın kethüdası Ferruh Efendi tarafından imar ettirilen bir camidir. Camiye ek olarak; Müslümanların davalarının görüldüğü Kadılık makamı, ön bahçesinde havuz, arka tarafta ise güneş saati yer alıyor. Osmanlı’nın cami mimarisinin en iyi örneklerinden birisi olan Ferruh Camii mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
4- Stefan Kilisesi
Namı diğer Demir Kilise olarak da anılan Stefan Kilisesi, oldukça eski bir yapıyı ifade ediyor. Ahşap modelden yapılan kilisenin yanmasından sonra Bulgar gönüllüler tarafından 500 ton demir kullanılarak yeni bir kilise inşa ediliyor. Osmanlı döneminde inşa edilen kilisenin günümüze değin mimari yapısını koruyarak gelmesinde oldukça sağlam temellerinin önemi büyüktür. Birçok Bulgar tarafından ziyaret edilen kilisenin yapısını görmeden Balat’ı terk etmek asla doğru değildir.
5- Mustafa Paşa Hamamı
İstanbul’un tarihi hamamlarını merak edenlerin mutlaka Balat’ı ziyaret etmeleri gerekiyor. En eski hamamlardan birisi olan Mustafa Paşa Hamamı, 1500’lü yıllarda inşa edildi. Yine Osmanlı yapısı olan Gül Camiinin karşısında bulunan Hamam, oldukça değişik bir sistemle inşa edilmiştir. Gök kubbeli hama hala işliyor ve İstanbullulara hizmet veriyor.
6- Meryem Kilisesi
Bizans imparatorunun kızı tarafından yapılan kilisenin bir diğer ismi ise, Moğol kilisesidir. Moğol Kilisesi denmesinin sebebi ise şudur: Prenses Maria, Bizans kralı tarafından Moğal hükümdarı Abhaka Kağan ile evlendiriliyor. Kağanın ölümünden sonra Maria, Bizans’a geri dönüyor. Burada misyonerlik faaliyetlerine başlıyor. Bu faaliyetlerinin bir nişanesi olarak kendisine kilise yaptırılıyor. Moğol meryemi olarak bilinen Maria’nın kilisesine Moğol kilisesi denmeye başlanıyor.
7- Balat Sokakları
İstanbul’un birbirine benzer sokakları, kalabalık cadde ve mahallerinden sıkılanlar için Balat sokakları bulunmaz bir nimettir. Dar ama ruhun derinliklerine kadar işleyen sessizliği, renkliliği ve doğallığı insana huzur veriyor. Şehrin kalabalığından bir anda olsa kurtulup, farklı bir İstanbul dinlemek isteyenler için Balat sokaklarının her birisinde farklı bir anı biriktirmek mümkündür.
8- Merdivenli Yokuş
Birçok filmin aşk veya kavuşma sahnelerinin önemli çekim yeri haline gelen merdivenli yokuş, 1988’de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. Renkli ahşap evlerin arasında yer alan bir yokuş ve merdivenden ibaret olan sokağı mutlaka görmeniz gerekiyor.
Balat’ta Ne Yenir?
Sokak aralarında gezindikten sonra Balat’ın nostaljik mekanlarında çay ve tost molası vermek en doğru seçim olabilir. Her mekanın kendisine has bir yapısının olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle Cafe Naftalin, oldukça egzotik dekorasyon tarzıyla en çok ziyaret edilen kafelerden birini ifade ediyor.
Balat’a Nasıl Gidilir?
Ayvansaray ve Fener arasında bulunan semte kolay bir şekilde ulaşmanın en iyi yolu, Eminönü’nden hareket eden Balat otobüslerine binmektir. Bununla beraber; Ayvansaray metro hattıyla da Balat’a gelmek mümkündür. Özel araçla Balat’ı gezmek isteyenlerin Eminönü geldikten sonra sahil yolundan Balat semtine ulaşmaları gerekiyor.
Ve son olarak İstanbul’un En Meşhur 8 Tarihi Sokağı‘na yada İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesi göz atmak isterseniz şöyle buyurun. :)