Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı | Nerede, Nasıl Gidilir?
Zeytinburnu sınırları içerisinde yer alan Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı önemi çok eski olmasından gelir. Ayrıca, Rum ve Ortodoksların değer verdikleri bir ibadethane. Halen aktif olarak kullanılan mekanın oldukça ıssız bir mekanda olduğunu ifade edelim. Müslüman, Ermeni ve Rum mezarlıklarının bulunduğu bir mevkide yer alır.
Ayrıca, Merkez Efendi Camiine yakındır. Osmanlı’dan kalma caminin ziyaretinden sonra yürüyerek manastıra ulaşmak mümkün. Manastırın karşısında bir de Manastır Cafe bulunur. Bu kafe de oldukça sessizdir. Ayin ve ibadet zamanlarında manastıra gelenlere hizmet verir. Ayrıca, misafirlerinin çoğu da Ermeni ve Rum’dur.
Alsında hem mekan hem de Rum Manastırı, merkezi konuma oldukça yakın. Tramvaydan indikten sonraki meydana birkaç metre mesafede bulunan mekanın ve manastırın Türkler tarafından bilinmemesinin Ermeni ve Rum mezarlığı arasında kalması. Issız mezarlık yolu yüründükten sonra kafeye ve kafenin karşısında bulunan Rum Manastırına ulaşılabilir. Manastırı ziyaret sonrası kafede çay içilebilir ve serpme kahvaltı yapılabilir. Özellikle Pazar günleri biraz kalabalık. Çünkü Pazar ayinlerine katılmak için manastıra gelen Ortodokslar kafede de zaman geçiriyor.
Zeytinburnu Gezi Videomuz
Manastırın detaylarına geçmeden önce mutlaka izlemek isteyeceğiniz keyifli bir video hazırladık. Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)
Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı
Manastırın tarihi oldukça eskidir. Roma İmparatoru tarafından 559’da inşa edilen manastırın altında ise balıklı havuz vardır. Su dolu havuzun içerisinde ise, balıklar var. Suyun şifalı olduğuna inanılır ve ayine gelenler tarafından içilir.
Ziyaretçiler tarafından da içilebilir; ancak şifa niyetiyle içilmesi pek de doğru olmayabilir. Manastırın duvarlarında Orta Çağ’dan kalma dekorlar ve tablolar var. Ayrıca, Ortodoks manastırlarında görülen Meryem Ana, Hz. İsa portreleri de var.
Bunların her birinin çok eski oldukları söyleniyor. Manastıra müsait gidildiği zaman oradaki yetkililer tarafından manastırın tarihi ile ilgili bilgiler verilir. Yetkili kişilerin anlattığı balıklı su ile anlatılan hikayede şöyledir:
Ortodoks din adamlarından birinin balık kızartması esnasında bir misafiri tarafından İstanbul’un Müslümanlar tarafından fethedileceğini ifade eder. Ortodoks din adamı, Müslümanların birçok kez İstanbul’u kuşattığını ama başarılı olamadıklarını söyler. Bunun üzerine misafir ise, Osmanlı’nın İstanbul’u almayı başaracağını açıklar. Din adamı, bu dediğine inanabilmem için bu balıkların canlanıp, suya girmeleri gerekir der. Bunun üzerine balıklar canlanır ve suya girer.
Bu hikaye, oradaki yetkililerce anlatılır. Benzeri bir formata sahip hikayenin İnternet’te de dolaştığını not edelim. Manastır, klasik manastır mimarisine sahip ama oldukça büyük. Ayin için gelenlere ayrılan yatakhane bölümü bile var.
Burası, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan gelenler tarafından ziyaret edilen bir yer. O nedenle yatakhaneler oldukça düzenli tutuluyor. Ayrıca, rahibelerin kaldığı bölüm, okuma odaları, misafir salonları ve idari bölümler var. Manastırın avlusunda birçok heykel yer alır. Bu heykellerin üzerinde bazı yazılar var ama Rumca oldukları için anlaşılmıyor.
Manastır ziyaret saatleri nedir?
Manastır ziyarete kapalı değil, ama açık da değil. Ziyaret etmeniz için görevliyi bulmanız lazım. Ricacı olduğunuz zaman manastırın müsait olması halinde kapı açılır ve gezmenize izin verilir.
Ayrıca görevli de manastırla ilgili bilgiler verir. Saat 16’dan sonra görevli bulmanız oldukça zor. Bu nedenle, 16’dan önce gitmelisiniz. Pazar günleri ise, ayin var ve müsaitseniz Pazar günü ayin yapanları izleyebilir, aynı zamanda da manastır gezilebilir.
Balıklı Meryem Ana Manastırı’na nasıl gidilir?
Adres: Seyitnizam, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul
Nasıl gidilir?: Zeytinburnu Seyitnizam caddesine yakın bir konumda bulunan manastır, Balıklı Seyit Nizam Sokak’taki Ermeni ve Rum mezarlıklarına oldukça yakın konumdadır. Anadolu yakası üzerinden manastırı ziyaret etmek isteyenlerin öncelikli olarak Marmaray ile Şehir Şuayip durağına kadar gelmeleri ve ardından da minibüs ile Balıklı semtine devam etmeleri lazımdır. Konum bilgisi için tıklayın.
Monastıt harıka .mucize ! O kadar ģūzalki anlatmak zor.Fakat o ģörevli adamı hiç begenmedim. Verdi bana su ve mumlar hemen para istedi.ben de verdim 20 lirayi o gaiba begenmedi.sanki az geldi.ve çok rahatsız ediyör.hep peşinde.çok sorun soruyör nelereli falan filan.Bu ne rezillik!!! Böyle kutsal yerinde bunu hiç hoş deyil. Ben bu monastır hakkında benim arkadaşından duydum.çok gitmek istedim arkadaş da bu görevliye şikayetçi tlf istemiş..yalnız gelen bayanlara rahatsız ediyör..Ayip !!