
Beyazıt Cami, Merkezi konumu ve tarihi özelliklere sahip muhteşem bir yapı oluşu sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmekte olup oldukça çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Beyazıt Cami Tarihi
Cami’nin ana giriş kapasında Şeyh Hamdullah`ın yazdığı kitabeye göre caminin yapımına 1501 yılında başlanmış olup 5 yıl süren çalışmalar sonucunda 1506 yılında hizmete açılmıştır. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre caminin açılış günü ilk namazı Sultan Beyazıt kendisi kıldırmıştır.
Cami yapıldığı günden bugüne kadar pek çok bakım ve onarım gömüştür. 1509’da meydana gelen ve “Küçük Kıyamet” diye anılan depremden zarar görmüş ve Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. Daha sonra yine Mimar Sinan tarafından 1573 yılında caminin içinde bir kemer inşa ederek yapıyı güçlendirilmiştir. 1683 yılındaki bir yangında minare külahları tutuşarak zarar görmüş, 1743’te ise minarelerden bir diğerine yıldırım isabet etmesi sonucu külahı yanmıştır.
Beyazıt Cami Mimari Yapısı
Beyazıt camisi, Osmanlı klasik dönem mimarisi ile erken dönem Osmanlı mimari arasında bir geçiş dönemi yapısı olarak göze çarpmaktadır. Plan itibariyle Bursa Yeşil camiine benzemekle birlikte belli başlı farklılıklar göze çarpmaktadır.
Osmanlı zamanında padişahın yaptırdıkları camilere selatin camii denilirdi. Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Fatih camisinden sonra yaptırılan ikinci selatin camii olan Beyazıt Camii, günümüzde orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilir.
Bizans devrinde şehrin en büyük meydanına Sultan Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Cami, medrese, hamam, kervansaray, tabhane ve sıbyan mektebinden oluşan külliye dağınık bir şekilde inşa edilmiştir.
Mimarının kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte; Mimar Hayrettin, Mimar Kemalettin veya Yakup Şah bin Sultanşah tarafından yapıldığına dair görüşler vardır. Bu üç mimarın caminin yapımında çalıştıkları bilinse de hangisinin mimar başı olduğu tespit edilememiştir.
Beyazıt caminde Kubbe, dört fil ayağına oturtulmuştur. Caminin planı bir orta kubbe, bu kubbeyi destekleyen, iki yarım kubbe ve bütün bunların iki yanındaki dörder adet yan kubbelerden oluşmaktadır. Orta kubbenin dört köşesinden her birinde ikişer adet olmak üzere 8 tane ağırlık kulesi bulunmaktadır. Orta kubbede 20 tane pencere bulunurken yarım kubbelerde 7’şer tane pencere bulunmaktadır. Bütün bu kubbe, yarım kubbe ve yanlardaki dörder küçük kubbeyi dört fil ayağı taşımaktadır. Fil ayakları kare şeklindedir ve yanlardan kulaklar yapmaktadır. Her ayakta 75 cm. kalınlığında ve demir kenetlerle eklenen kısımlar, yuvarlak olan diğer kubbe kemerlerinin hilâfına, kuzey ve güneyde sivri kemerler meydana getirerek kubbeyi desteklemektedir.
Caminin mihrap tarafında, sağda ve pencere hizasında sekiz kenarlı ve beyaz köfeki ile yapılmış Sultan II. Bayezid’in türbesi bulunmaktadır. Solundaki türbe ise kızı Selçuk Hatun’a aittir.
Beyazıt Cami Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Beyazıt Mh. Ordu Cad. Fatih / İstanbul
Ulaşım: Tarihi Beyazıt Cami’ye ulaşım için tren, tramvay, otobüs, metro gibi çok sayıda alternatif seçenek bulunmaktadır. Hatta yürümeyi seviyorsanız ve deniz aşırı yolculuk etmek istiyorsanız vapur ile Eminönü iskelesine gelip yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz.
Camiye İETT otobüslerini kullanarak gitmek için Beyazıt Otobüs Durağında İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 30 metre.
Tramway kullanarak gitmek için; Beyazıd Tramway Durağı (ortalama 50 metre) ya da Çemberlitaş Tramway Durağında (ortalama 400 metre) inebilirsiniz.
Tren kullanarak gitmek için; Kumkapı Tren İstasyonu’nda İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 700 metre.
Metro kullanarak gitmek için; Yenikapı Metro İstasyonu Durağı’nda İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ortalama 1,20 km. Konum bilgisi için tıklayın.
Dipnot: Buralara kadar gelmişken Sultanahmet’i gezmek isterseniz sizi şöyle alalım. Yada İstanbul’daki tüm Camilere buradan göz atabilirsiniz.
Hazır Fatih’e kadar gelmişken, Fatih gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)