Osmanlı zamanında kurulan Beykoz Cam ve Billur Müzesi, döneminin en önemli cam fabrikası olan Beykoz Cam ve Billurât Fabrika-İ Hümayunu’ndan adını alıyor. Müze alanı 360 dönüme yakın bir büyüklüğe sahip. Abraham paşa bir sonraki dönemlerde vezirlik yaptığında burayı ata binme amaçlı kullanmıştır.
Günümüzde içerisinde çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yapmış olan kümesler, yürüyüş yolları, kütüphane alanı, mescit, sanat atölyesi, kafeterya ve çocuk oyun alanı yer alıyor. Müze alanına ve tarihi müze binasına girişler için öncesinde bilet satın almak gerekiyor. Cumhuriyet döneminden sonra da bir süre olarak cam fabrikası olarak kullanılan tarihi bina sonralarında Milli Saraylar‘a bağlı Beykoz Cam ve Billur Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Ayrıca: Bu makalemizden sonra mutlaka İstanbul’daki tarihi müzeler için oluşturduğumuz listemize de bir göz atmalısın.
Beykoz Cam ve Billur Müzesi Hakkında Güncel Bilgiler
Billur Cam Müzesi, Türkiye’nin ilk cam müzesine ev sahipliği yapan bir alan olarak geçmekteydi. Bir Osmanlı Paşası olan Abraham Paşa, eğitiminin büyük bir bölümünü yurt dışında tamamladı. Abraham Paşa, Paris’te bir kolejde eğitimini tamamlayarak Türkçe dışında tam 3 dil konuşabilmekteydi. Beykoz’da geniş bir alanda U şeklini alan ahır binası bir süre cam fabrikası olarak kullanılmıştır. İlerleyen dönemlerde cam müzesine çevrilmiştir.

Osmanlı Devleti döneminde o zamanlar rastlanmayan çeşitli egzotik bitki ağaçları özel olarak getirtilerek bahçe donatılmıştır. Dönemin mimarisine de tarihine de ışık tutan bu taş ahır, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. İstanbul Cam Eşya Müzesi günümüzde 12 farklı bölümü içerisinde barındırmaktadır. Osmanlı döneminde kullanılan cam eşyalarından Selçuklu dönemine ait eserlerde sergilenmektedir.
Ayrıca yerli eserler dışında Fransız yapımı parfüm şişesi, su ibriği ve gaz lambası gibi cam eşyalar da bulunmaktadır. Müzenin çıkış kısmında ise Fransız yapımı aynalı saltanat arabası da yer almaktadır. At arabası cam ve aynanın uyumundan yapıldığı için kesinlikle görmeye değer bir eserdir. Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Türkiye’nin ilk cam müzesi olarak yapılan restorasyonlar sonrası 2021 yılının Nisan ayı ile ziyarete açıldı.
Billur Cam Müzesi’nde Neler Var?
İçerisinde detaylı bir kütüphane bulunduran Billur Cam Müzesi içerisinde oldukça önemli eserler yaralıyor. Cam sanatı hakkında çeşitli özel yapıtların bulunduğu kütüphane kısmında Türkçe ve yabancı 600 eser yer alıyor. Sarayda kullanılmakta olan vazolardan mutfak malzemelerini, parfüm şişelerinden figürlere kadar müzenin 12 tematik bölümden oluştuğu biliniyor. Bunun yanı sıra Çağdaş Cam Koleksiyonu, Avrupa Cam Koleksiyonu, Ana Sergi Salonu, Asya Cam Koleksiyonu, Osmanlı Cam Koleksiyonu gibi bölümlerden çeşitli koleksiyonlar yer alıyor.

Her bir bölüm kronolojik olarak camcılık tarihi ve sanatı hakkında çeşitli bakış açılarını sunuyor. Cam sanatının seçkin örnekleri de 1480 parça eser ile gösteriliyor. Bunun yanı sıra yalnızca cam Müzesi olmak dışında botanik müzesi niteliği de bulunuyor. Vakti zamanında Abraham Paşa, Beykoz’daki çiftliğinin bahçesi ile yakından ilgilenerek o dönem Osmanlı Devleti’nde bulunmayan bitkiler ve ağaçları bahçeye getirtmiştir. Cam atölyesi bölümüne ulaşım sağlamak için kafa bölümünden dışarı çıkar çıkmaz hemen soldaki kapıya yönelmek gerekmektedir.
Bu atölye içerisinde çocuklara cam ustalığı sembolik biçimde anlatılmaktadır. Saat 17.00’a kadar Cam ocağı içerisinde çocuklar için mükemmel bir aktivite yer almaktadır. Cam atölyesinin kullanım ücreti ise 200 TL olarak geçmektedir. Hediyelik eşya bölümünden ödeme yapılmaktadır. Ayrıca cam ustasının da gözetimi olduğundan dolayı çocuklar güvenli bir şekilde zamanı geçirmektedir. Üstelik çocukların kendi seçtiği renklerde cam kolye ve bileklik tasarımı da yapılmaktadır atölyede çocuklar tarafından tasarlanan cam modeller 20 dakika boyunca sertleşmesi beklenmektedir.
Sonrasında soğuması gerçekleştikten sonra hediye kutusu ile birlikte sahiplerine teslim edilmektedir. Müze içerisinde sergi bölümünün hemen turnike kısmının diğer tarafında bulunan bir şeyler yenip içilebileceği kafe ve hediyelik cam eşya satışı yapılan mağaza bulunmaktadır. Burası içerisinde el yapımı cam ürünler satın almak mümkün olmaktadır.
El yapımı cam kolyeden bilekliği kum saatinden magnete, kalemden bardağı ve vazoya kadar çeşitli sanatsal tasarımlar yer almaktadır. En çok tercih edilen hediyelik cam ürünler ise kolye ve bileklik olarak geçmektedir.
Ortalama ücretleri 150 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Çocuklar tarafından oldukça ilgi çekici olan sıvı cıva dolu cam şişeler ve cam vazoları da satın almak mümkündür. Bunların ortalama ücretleri ise 250 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
Müze Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Cam ve Billur Müzesi ziyaret saatleri 09.00 ile 18.00 saatler arasında yapılmaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan müzenin gişe kapanış saati ise 17.00 ile son bulmaktadır. Müzeye giriş ücreti ise kişinin aracıyla veya yaya olarak gelişine göre değişiklik göstermektedir. Bunun beraberinde müzeye giriş ücreti, bahçe bileti ve otopark ücreti olmak üzere ayrı ayrı ziyaretçilerden tahsil edilmektedir. Müze Kart sahiplerinin yakın zamana kadar herhangi bir ücret ödemeden giriş yaptıkları bilinmekteydi.
Ancak yapılan düzenlemeler ve alınan karar doğrultusunda müze kart ile cam müzesine ücretsiz girişler iptal edilmiştir.
Giriş ücreti: Cam Müzesi ziyaretçi giriş ücret tarifesi ise yetişkin 50 TL, indirimli öğrenci 15 TL, yabancı ziyaretçiler için Cam Müzesi ücreti 150 TL, yabancı öğrenciler için cam Müzesi ücreti 30 TL, asker, öğretmen ve emniyet meslek grupları 15 TL, cam atölyesi giriş ücreti çocuklar için 200 TL olarak belirlenmiştir. Gazi ve şehit yakınları, 0-6 ve 65 yaş üzeri ziyaretçiler için giriş ücreti ise ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
Cam Müzesi bahçeye giriş ücreti ise girişleri iptal edilmiştir. Bunun yanı sıra cam ve Billur müzesine şahsi aracı ile gelecek kişiler otopark ücretine de 30 TL ödemektedir. Müzenin dış nizamiyesinden giriş yapıldıktan sonra ücretsiz ziyaretçiden tahsil edilerek gün boyu geçerli olmaktadır.
Cam Müzesi bahçe bileti ise kişi başı 5 TL olarak belirlenmişti. Fakat Milli Saraylar Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda bahçe giriş ücretleri iptal edilmiştir. Yaya bir şekilde bahçe bölümüne girişlerden ücret alınmamaktadır. Beykoz Billur Müzesi’ni görmek isteyen ziyaretçilerden bahçe bölümü için ayrı müze ve sergi bölümü için ayrı ücret alınmaktadır. İndirimsiz bir şekilde iki bölüm için giriş yapmak isteyen ziyaretçiler toplamda kişi başı 50 TL ücret ödemektedir.
Beykoz Cam ve Billur Müzesi Ulaşım Bilgileri
Açık adres: Merkez Mahallesi, Mehmet Yavuz Caddesi, No:115, – Beykoz / İstanbul – Konum bilgisi.
Telefon: 0216 424 16 32
Nerede?: Beykoz Cam ve Billur Müzesi İstanbul ilinin Beykoz ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Beykoz ilçesinin merkez mahallesi Mehmet Yavuz Caddesi’nde bulunan müze 115 numarada bulunmaktadır.
Nasıl gidilir?: Cam ve Billur Müzesi’ne Avrupa yakasından gelmek için 121A, 121B, 121BS otobüs hatlarıyla ulaşım sağlamak mümkündür. Kadıköy ve Üsküdar tarafından gelmek isteyenler ise 15BK, 15H, 15T otobüs hatlarına bindikten sonra Beykoz durağında inmeleri gerekmektedir. Sonrasında müzeye kısa bir süre içerisinde ulaşım sağlanmaktadır.