Binbirdirek Sarnıcı, Nerede, Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti
Bu yazımızda sizlere Binbirdirek Sarnıcı ile ilgili çeşitli bilgiler vermek istiyoruz. Hemen belirtelim, bu yazımız sadece İstanbul’da yaşayanlara özel olmayıp, yurdumuzun dört bir yanından gezmeyi, keşfetmeyi sevenler için.
İstanbul’da yaşıyorsanız ve yoğun iş temposundan, kalabalıktan, otobüslerin, metrobüslerin doluluğundan dert yanıyorsanız ve bir günlüğüne de olsa kafa dağıtmam lazım diyenlerdenseniz, bizlere de sizler için İstanbul’da bulunan ve günü birlik ziyaret edebileceğiniz mekanları tanıtmak düşer. Eğer hafta sonu için bir planınız yoksa ve ne yapsam diye düşünüyorsanız tarihi mekanlardan biri olan Binbirdirek Sarnıcı’nı ziyaret etmenizi tavsiye edebiliriz.
Binbirdirek Sarnıcı Genel Bilgiler
Bizans kaynaklarına göre 4. Yüzyılda inşa edilen sarnıç, İstanbul’daki en büyük ikinci sarnıç konumundadır. İçerisinde 224 adet sütun bulunan ve toplam büyüklüğü 3584 metrekare olan sarnış, zaman içinde kuruduktan sonra 16. Yüzyıldan itibaren atölye olarak hizmet vermiştir.
Sarnıçta bulunan sütunlar, iki gövdeden oluşup üzerlerinde herhangi bir işlemesi olmayan piramite benzer başlıklarla birleştirilmiştir. Ancak sütunlar üzerinde çeşitli işaretler bulunmaktadır. Bu işaretlerin sarnıcın yapıldığı dönemlerde çalışan işçilere ait olduğu belirtilmektedir. Hipodromun batısında bulunan sarnıç, geçtiğimiz yıllarda temizlenerek, ziyarete açılmıştır. Gezmesi oldukça kolay olan ve ilginç bir güzelliği bulunan sarnıç, 4. Yüzyıldan Büyük Konstantin döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Sarnıçta bulunan 224 adet sütundan 212 tanesi günümüze kadar gelmiştir. İlginç bir güzelliği olduğunu belirttiğimiz sarnıç içinde kafe, sergi alanları gibi bölümler de hizmet vermektedir.
Binbirdirek Sarnıcı Kısa Tarihçesi
Bizans kaynaklarına göre İmparator Konstantin, şehri yeniden inşa ettiğinde Roma’da bulunan bazı senato üyelerini İstanbul’a göç etmeye zorlamıştı. Senatörlerden Filoksenus, hipodroma komşu olacak şekilde saray yaptırmış ve sarayın su ihtiyacını karşılamak için de Binbirdirek Sarnıcı’nı inşa ettirmiştir.
Osmanlı Dönemi’nde ise Binbirdirek Sarnıcı üzerine büyük konaklar inşa edilmiş. Bunlardan birisi de Fazlı Paşa tarafından inşa ettirilen konak olmuş. Sonraki yıllarda çıkan yangınla konak yanmış. Daha sonraki dönemlerde sarnıcın üzeri boş arsa olarak kalmış ve burada semt pazarı kurulmuş. Pazara tezgah açan esnaflar, sarnıcı bir süre depo olarak kullanmış.
Günümüzde Binbirdirek Sarnıcı
Günümüzde sarnıç, hem ziyaret edilmeye açılmış hem de çeşitli organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. 3.000 kişiye kadar kapasitesi olan Binbirdirek Sarnıcı’nda düğün, defile, parti gibi organizasyonlar da yapılmaktadır. Fiyatlarla ilgili bilgi almak için aşağıda belirttiğimiz numaraları arayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hafta içi ya da hafta sonu fark etmez, hiç görmediğim yerleri görmek istiyorum derseniz kendine has güzelliğiyle sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacaktır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 20:00
T.C. Vatandaşları için: 25 TL.
Yabancı Turistler için: 200 TL.
Binbirdirek Sarnıcı Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: İmran Öktem Caddesi Binbirdirek Mahallesi Binbirdirek Sarnıcı – Sultanahmet – Fatih/İTANBUL
Telefon: 0533 204 10 01 – 0212 518 10 01
Nasıl gidilir?: Buraya Toplu taşıma araçlarını kullanarak rahatlıkla gidebilirsiniz;
- Sarnıca tramway kullanarak gitmek için Sultanahmet Tramway Durağı (yaklaşık 100 metre), Çemberlitaş Tramway Durağı (yaklaşık 300 metre) ya da Gülhane Tramway Durağı’nda (yaklaşık 600 metre) inerek ulaşabilirsiniz.
- Sarnıca İETT Otobüsleri’ni kullanarak gitmek için Çatladıkapı Otobüs Durağı (yaklaşık 600 metre), Beyazıt Otobüs Durağı (yaklaşık 750 metre), Akbıyık Otobüs Durağı’nda (yaklaşık 800 metre) inerek sarnıca ulaşabilirsiniz.
- Sarnıca tren ile gitmek için Sirkeci Tren İstasyonu’nda (yaklaşık 850 metre) inerek ulaşabilirsiniz.
- Sarnıca Marmaray kullanarak gitmek için Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda (yaklaşık 1 km) inerek ulaşabilirsiniz.