Bodrum Gezilecek Yerler – Gezilmesi Gereken Yerler
Türkiye’nin önde gelen tatil merkezlerinden Bodrum’u tanıtacağız. Halikarnas Balıkçısı Çevat Şakir’in de söylediği gibi “Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…”. Daracık sokakları, antik evleri, yemyeşil doğası ve beyaz evleriyle Bodrum, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Eğlence ve tatil turizminin önemli merkezlerinden birisidir. Günün her saatinde renkli ve canlı bir yaşam biçimi olan Bodrum, konuklarını ağırlamaya devam etmedir.
Tüm tatil beldelerimiz arasında önemli bir yere sahip olan Bodrum, yıllarca birçok medeniyete kuçak açmıştır. Kültürel faatliyetlerin eksik olmadığı beldeye birçok sanatçı, ressam ve müzisyen tatil için gelmektedir. Denizin ve kumun keyfini çıkarmak isteyenler için Bodrum plajları çok ideal. Ünlü simaların en çok tercih ettiği Türkbükü Plajına her yıl binlerce tatilci gelmektedir.
Zamanında şövalyeler tarafından yapılan Bodrum Kalesini Bodrum’da gezilmesi gereken yerler arasındadır. Doğu Akdenizin günümüze kadar gelmiş en sağlam kalesidir ve içerisinde Dünyadaki en büyük ikinci sualtı arkeoloji müzesi bulunur. Bodrum, yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür beldesidir. Bir gidenin bir daha dönmek istemediği kadar güzeldir.
İklim: Yaz aylarında hava ortalama 30 C civarında seyretmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Nem oranı yaz aylarında sıfıra yakın olmakla birlikte, kış aylarında ise nem azdır. Ege ve Akdeniz ikliminin
karışımı olan bir iklim tipi görülür.
Ne Zaman Gidilmeli ?
Bodrum’da havaların ısınmasıyla birlikte sezon açılır. Nisan ve Ekim ayları arasında hareketli olan sezonda turistik faatliyetlerden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz daha sakin olduğu dönemlerde Nisan ve Mayıs arasında da gidebilirsiniz.
Bodrum’da Ne Yenilir ?
Dünya mutfağından yöresel lezzetlere kadar birçok seçenek bulabileceğiniz Bodrum, Ege mutfağının etkisi altındadır. Aslında genel anlamda Akdeniz ve Rum mutfağından izlerde taşımaktadır. Bu üç mutfağın karşımından her damak zevkine şölen yaşatacak lezzetler çıkar. Restoranların sunulan lezzetlerin sunumları gözlerinizi kamaştıracak. Özellikle zeytinyağlıların öne çıktığı beldede, bitki çeşitliliğinden dolayı ot yemekleri daha çok yapılır. Otlar sadece kavurulmaz aynı zamanda kızartma, kavurma ve salata gibi değişik seçeneklerle servis edilir.
Bodrum’da balık ve diğer deniz ürünleri de çok tüketilmektedir. Denize kıyısı olması nedeniyle tüketilen deniz ürünleri, alışılagelmiş tatların çok dışında olacak. Ege ve Akdeniz ve Rum kültürlerinin harmanlanmasıyla pişirilen deniz ürünlerini tatmanızı öneriyoruz. Bodrum’da birçok yöresel lezzet bulmanız mümkün. Özellikle patlıcan reçeli, üzüm köftesi ve bodrum lokmasını denemelisiniz.
Alışveriş: Bodrum’da bulunan açık hava pazarları tatilcilerin keyifli alışveriş yapabilecekleri yerler. Hediyelik eşya, yiyecek ve tekstil adına birçok şeyin yer aldığı pazarlardan alışveriş yapabilirsiniz. Dilerseniz büyük alışveriş merkezlerinde de dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabilirsiniz.
Bodrum’da Ne Yapılır ?
Yerli ve yabancı turistlerin tatil sezoununda akın ettiği Bodrum, sahilin keyfini sürmek için idel bir yer. Deniz, kum ve güneş ile günlük hayatın stresinden arınabilir, sevdiklerinizle keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Tatilinize hareket katmak için su sporlarını deneyebilir, yöresel pazarlarda alışveriş yapabilirsiniz. Gece ve gündüz kavramlarını unutturacak olan beldede, 24 saat eğlenebilirsiniz. Kıyıda yer alan restoranlarda farklı tatlar deneyebilir, canlı müzik ile birbirinden güzel mekanlarda eğlenebilirsiniz. Mavi turlara çıkarak, masmavi denize karşı içeceklerinizi yudumlayabilir, beach clublarda akşamüstü partilerine katılabilirsiniz.
Bodrum’dan dilerseniz Yunan adaları turlarına katılabilir, iki saatlik bir yolculuğun ardından başka bir cennet olan Datça’yı gezebilirsiniz. Türkiye’nin en büyük Aqua Park’ının bulunduğu beldede, suyun eğlenceli dünyasında keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Bodrum’da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler
Karya Prensesi’ni mutlaka gezin,
Uluburun ve Serçe Limanı batıklarını görün,
Halikarnas’tan günümüze kadar gelen Mindos Kapısına gidin,
Bodrum Kalesinde yer alan Su altı Arkeoloji müzesi mutlaka görülmeli,
Çökertme kebabı, acı ot kavurması, lagos balığı yemeden,
Mausoleum Dünyanın yedi harikasından biri mutlaka gidilmeli,
Antik tiyatroda keyifli bir konsere gidin,
Mavi Turlar‘a katılmadan dönmenizi önermiyoruz.
Bordum’da Nerede Kalınır ?
Yerli ve Yabancı turistlerin akın ettiği tatil beldesinde konaklamak için önceden rezervasyon yaptırırsanız sorun yaşamazsınız. Beldede birçok alternatif konaklama merkezi bulunuyor. Bodrum’da beş yıldızlı lüks otellerden tek odalı pansiyonlara kadar her bütçeye hitap edebilecek konaklama yerleri mevcut. Ayrıca dilerseniz apart otellerdede kalabilirsiniz.
Bodrum’da hayatın merkezinde yer almak, gece hayatına ve çarşıya yakın olmak istiyorsanız Kale çevresinde konaklamanızı öneririz. Rahatınıza düşkünseniz ve lüks bir tatil yapmak istiyorum diyorsanız Göltürkbükü çevresinde konaklamanız gerekmektedir. Konaklama hakkında bilgi sahibi olmanız için bölge bölge tanıtacağız. Ortakentte denize sıfır oteller bulunur. Kum, deniz ve güneş ile birlikte harika bir tatil geçirebilirsiniz. Bodrum’daki en iyi oteller Yalıkavak’ta yer alır. Ünlülerin tercihi ve Göltürkbükü’nde konaklama pahalıdır.
Bodrum Nasıl Gidilir ?
Özel Araç İle Ulaşım;
Bodrum’a İstanbul’dan ulaşım;
Yenikapı’dan hızlı feribot ile Bandırma’ya geçebilir, buradan da sırasıyla Balıkesir, Manisa, İzmir, Söke, Milas üzerinden Bodrum’a ulaşabilirsiniz. Bodrum İstanbul arası yaklaşık 12 saat sürmektedir.
Bodruma’a Ankara’dan ulaşım;
Afyon, Denizli, Aydın üzerinden Bodruma ulaşabilirsiniz. Bodrum Ankara arası yaklaşık 13 saat sürmektedir.
Mesafeler: İstanbul’a 840 kilometre mesafede, — Ankara’ya 700 kilometre mesefade, — İzmir’e 240 kilometre mesafededir.
Havayolu İle Ulaşım;
Bodrum Milas havaalanı merkeze 36 km. uzaklıktadır. THY ve birçok havayolu fimrasının Bodrum seferleri bulunmaktadır. İstanbul – Bodrum arası uçak yolculuğu yaklaşık 1 saat sürmektedir. Havaalanından Havaş, otobüs veya taksi ile Bodrum’a ulaşabilirsiniz.
Bodrum’a sefer düzenleyen birkaç havayolu firması;
THY Telefon: (0252) 523 01 32
Onur Air Telefon: (0252) 523 22 22
Atlas Jet Telefon: (0252) 523 01 86
Otobüs İle Ulaşım
Türkiye geneli bütün büyük şehirlerden düzenli seferler düzenlenmektedir.
Bodrum İzmir arası otobüs ile 4 saat, İstanbul arası 12 saat, Ankaradan 12 saat sürmektedir. Bodrum’a ulaştığınızda otogar ile sahil arasında yaklaşık 500 m yolunuz kaldı demektir.
Bodrum’a sefer düzenleyen birkaç otobüs firması;
Pamukkale Telefon: (0252) 316 13 69
Metro Telefon: (0252) 313 22 33
Krokisi
Resimler