Bodrum Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir? – Gezilecek Yerleri
Bodrum Kalesi, bu güzel yapının gezilecek yerlerine, tarihine ve nasıl gidildiğine gelin hep beraber bir göz atalım. Muğla‘nın Bodrum ilçesinde iki liman arasında kayalık alan üzerine kurulan bir yapı olarak günümüze kadar gelmiştir.
Bu güzel yapının gezilecek yerlerini ve nasıl gidildiğine bir göz atalım. 1400’lü yılların sonundan 1500’lü yılların başına kadar ki dönemde inşa edilen kale o dönemlerde St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olarak kullanılıyordu.
Günümüzde ise Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılan kale içinde Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Doğu Roma Gemisi, Karyalı Prenses Salonu, İşkence ve Katliam Odaları gibi bölümler sergileniyor.
Yine kalenin avlu bölümlerinde de bazı eserler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 1995 senesinde Yılın Müzesi yarışmasında ‘Özel Övgü’ ödülünü de almaya hak kazanmıştır.
Bodrum Kalesi’nde Gezilecek Yerler
Bodrum Kalesi’ne yaklaştıkça deniz kokusuyla karışmış tarih, sizlere adeta hoş geldiniz diyor. Kale içinde ziyaretçilerini bekleyen yerlerden sizlere kısaca bahsetmek istiyoruz;
DipNot: İç kale içinde bulunan kuleler farklı Ülkelerin adlarını almıştır. En yüksek kule olan Fransız kulesi 47.50 mt. yüksekliktedir. Diğer kulelerin adları İtalyan, Alman, Yılanlı ve İngiliz kuleleridir. İç kaleye ulaşmak için 7 kapıyı geçmeniz gerekmektedir. Ve bu kapılar üzerinde farklı armalar bulunmaktadır. Armalar üzerinde, haçlar, ejder, aslan figürleri, düz ve yatay bantlar bulunur.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi : Kale içerisinde yer alan bu bölüme giriş Bodrum Limanı’ndan yapılıyor.Müzeye girişte sizleri Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ile Heredot’un büstleri karşılıyor.
Kale : İçeriye girdikten sonra dar merdivenli tünelleri geçerek kaleye doğru yol alıyorsunuz.İç kaleye ulaşmak için farklı kapılardan ve bir de köprüden geçmeniz gerekiyor.Bu kapıların üzerinde çeşitli yazılar ve armalar bulunuyor.
15. Yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından St. Peter adına yapılan kaleye, Osmanlılar döneminde kale içinde bulunan kiliseye minare ilave edilerek cami olarak kullanılmış.Ayrıca bir de Türk Hamamı inşa edilmiş. Toplamda 5 kuleden oluşan kaledeki kulelere; Fransız, İngiliz, Alman, İtalyan Kuleleri ve Yılanlı Kule isimleri verilmiş.
İç kaleye ulaştıktan sonra koridorun altında bulunan sarnıçlar, kalenin kuşatıldığı zamanlarda su ihtiyaçlarını karşılıyormuş. Günümüzde bu sarnıçlardan bazılarının halen kullanıldığı belirtiliyor.
İç kalede değişik türden ağaçlar bulunmakla beraber bahçesinde çeşitli hayvanların dolaştığı geniş bir alana sahip.Oturup dinlenebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz kafe de bulunuyor. Eğer dinlendiyseniz ve gezinize kaldığınız yerden devam etmek istiyorsanız yerde size yön veren taşlardan oluşturulmuş okları takip edebilirsiniz.
Amphora Sergilemesi :Amphora iki kulptan oluşan sivri testidir.Tarihinde gıda maddelerinin saklanmasında kullanılmıştır. Müzedeki bu testiler dünyanın en büyük amphora tarihi eseridir. Sünger avlamak için su altında avlanan halk tarafından çıkartılıp müzeye hediye edilmiştir.Burada bulunan amphoralardan çok azı ziyaretçilerine gösterilmektedir.
Şapel : Avlunun sağ tarafında bulunan Gotik tarzına en güzel örneklerden biri olan bu yapı, şövalyelerin şapelidir. Ön cephede bulunan şapelin onarılmasında emeği geçen İspanyol şövalyelerinin adları yer almaktadır. Kalenin ilerleyen yıllarda Türkler tarafından ele geçirilmesinden sonra şapele minare eklenerek camiye dönüşümü sağlanmıştır. Minareye çıkmak için ön cepheye merdiven eklenmiştir.
Yassıada Doğu Roma Batığı : Ortalama 1000 amfora taşıyabilen, 20 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde M.S. 7. Yüzyıl gemisi olan bu eser, Bizans İmparatorluğu döneminde kayalıklara çarparak alabora olmuş.60 tona kadar taşıma kapasitesine sahip olan bu gemi, 1961-1964 döneminde arkeolog George Bass ve arkadaşlarının gerçekleştirmiş olduğu 3533 dalış sonucunda gün yüzüne çıkarılmıştır.
Hamam : 1991 senesinde restore edilerek ziyarete açılan bu yerin bahçesinde küçük bir çeşme bulunuyor. Ayrıca 19. Yüzyılda kullanılan klozetler ve geçmiş çağdan günümüze kadar gelen lazımlıklar da sergileniyor.
İngiliz Kulesi : Geziniz sırasında sizi etkileyecek yerlerden biri olan İngiliz Kulesi, kalenin kuzeydoğu köşesinde bulunuyor ve temelleri ana kaya üzerine atılmış.Kule üzerinde Arkaik dönemine ait olan aslan kabartması bulunuyor.Bu sebepten dolayı halk arasında Aslanlı Kule olarak da anılıyormuş. Aslan’ın üstünde İngiliz Kralı IV. Henry’nin kraliyet arması da bulunuyor.
Zindan : Belki de sizleri en çok ürpertecek ve bir o kadar da heyecanlandıracak yer olan zindan, dönemin kule komutanlarından Jacques Gatineau tarafından yaptırılan zindanda 23 basamak var. Çok karanlık olduğu için aydınlatılmaya çalışılsa da yeterince başarılı olamamış. Kapının girişindeki balkondan işkence odasını görebiliyorsunuz. Sol ve sağ duvarlar içinde ikişer tane hücre yer alıyor.
Bodrum Kalesi’ne kadar gidip de muhteşem manzaralar eşliğinde fotoğraf çekilmeyi de unutmayınız.
Bodrum Kalesi’ne Giriş Saatleri Ve Giriş Ücreti 2024
Giriş ücreti: Pazartesi günleri hariç diğer günlerde ziyaret edebilirsiniz. Kişi başı 450 TL olan biletinizi aldıktan sonra 09.00 – 12.00 , 14.00 – 19.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Müze Kartı Geçerlidir. Müze kartınız var ise 80 TL.
Bodrum Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Adres: Bodrum Kalesi, Çarşı Mh. 48400 – Bodrum / Muğla
Telefon: (0252) 316 2516
Nasıl Gidilir?: Bodrum’a yurdumun her yerinden düzenli olarak seferler yapılmaktadır. Otogardan kalkan otobüs servisleri ya da minibüslerle gitmek Bodrum Merkez’e ulaşabilirsiniz.
Bu arada Bodrum ile otogar arası oldukça yakındır. Datça, Didim ve Dalyan’dan gelmek isteyenler Bodrum’a deniz yoluyla da ulaşabilir. Bodrum kalesi, Bodrum Merkeze yada Milas Bodrum havalimanı’na 36km. yaklaşık 40dk. mesafededir.