Çanakkale’ye gezmeye gelenlerin ilk olarak nerede olduğunu merak ettiği bir yer Bozcaada Kalesi. Çanakkale’nin muhteşem manzarasını en iyi şekilde görmek ister misiniz? cevabınız evet ise tüm merak edilenleri derlediğimiz yazımızı hızlıca geçelim.
Türkiye, birbirinden farklı özelliklerde tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan bir ülkedir. Bu nedenle turist akımının da son derece yoğun olduğu ülkemizde farklı özelliklerde kalelerde yer almaktadır.
Çanakkale gibi, Türkiye için son derece önemli ve değerli olan bir şehirde konumlanmış olan Bozcaada Kalesi’ni yakından görerek tarihin kokusunu içinizde hissedebilirsiniz.
Kısa bilgi: Çanakkale‘nin bilinmeyen yerlerini ilk keşfeden sen olmak istersen; Çanakkale Gezilecek Yerler listemize de mutlaka bir göz atın. :)
Bu Güzel Kaleden Kısa Bir Video
Daha fazla video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Bozcaada Kalesi Tarihi
Bu kalenin ne zaman ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Tarihte Bozcaada’nın istilalara karşı korunmasını sağlayan bu kale; Cenevizler, Venedikliler ve Fenikeliler tarafından kullanılmıştır.

II. Mehmet döneminde önemli bir onarımdan geçerek bugün ki halini alan kale, günümüzde de Türkiye’nin en önemli kaleleri arasında yer almaktadır.
Fatih Sultan Mehmet döneminde onarılmış olan kale, 1657 yılında adanın Venediklilerden geri alınması ile birlikte tekrar onarılmıştır.
II. Mahmut dönemine gelindiğinde 1815 yılında kalenin adeta yeniden yaptırıldığını kitabelerden net bir şekilde anlayabilmek mümkündür. Son olarak ise kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1996 yılında restore edilmiştir.
Mimari Yapısı ve Özellikleri

Feribot ile Bozcaada’ya yaklaşırken ilk olarak bu kale dikkatinizi çekecektir. Son derece heybetli bir görünüme sahip olan kale, küçük kasaba havasındaki adada eşsiz bir görünüm oluşturmaktadır. Kalenin bu denli ihtişamlı bir yapıya sahip olması adanın zengin bir geçmişe sahip olduğunu bizlere göstermektedir.
Bozcaada, boğazın hemen çıkışında ve anakaraya yakınlığı ile yüzyıllar boyunca istilaya açık bir konumda olmuştur. Bu da adadakilerin kendilerini koruyabilmeleri için çeşitli girişimlerde bulunmasını sağlamıştır.
İnşa edilen bu kale ile Bozcaada’da ki medeniyetlerin kendilerini güvende hissettiklerinden bahsedebiliriz. Var olma amacının dahi unutulduğu bu kale meraklı ziyaretçilerinin gösterimine açık durumundadır.
Başında yüzyıllardır esen poyrazı, üstünde sürekli dolaşan kargaları ve dimdik gururlu duruşu ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır.
Kale, iç ve dış olmak üzere iki farklı bölümden meydana gelmektedir. Günümüzde boş bir alan olarak bulunan dış kalede cephanelik, eğitim alanı, tabya yeri ve çeşitli evlerin temel izleri bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra iç kalede de iki bölüm bulunmaktadır. Bunlardan birincisi giriş bölümüdür ve iç kalenin doğusunda bulunmaktadır. İki kapısı bulunan bu bölümde revir, minare, zindan, cami ve kışla yer almaktadır.
Orta kısmında levazım deposu, sarnıç ve cephanelik yer almaktadır. Bunun yanı sıra kalenin iç bölümünün günümüzde tarihi ve etnografik eserlerin bulunduğu bir sergiye de ev sahipliği yaptığından bahsedebiliriz.
Burada bir yemek yemek için bir restoran bulunmuyor ama içeride küçük bir büfe var. Çay taze ve uygun fiyatlı.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2023
Ziyaret saatleri: Bunun yanı sıra söz konusu kale, haftanın her günü 08.30 ile 19.30 arasında ziyarete açıktır. Günün herhangi bir saatinde kaleyi ziyaret ederek bu muhteşem tarihi dokuyu yakından görebilirsiniz.
Giriş ücreti: Kişi başı Tam: 10 TL. – Öğrenci ise: 5 TL. ücret ödemesi gerekmektedir.
Kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı değildir. Bu neden girişlerde Müze kart geçerli değildir.
Bozcaada Kalesi Ulaşım
Adres: Alaybey, Bozcaada Kalesi, 17680 – Bozcaada / Çanakkale
Nerede?: Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 km. uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı her gün, kışın haftanın belli günlerinde düzenlediği bu seferler sadece Çanakkale-İstanbul ve Çanakkale-Ankara arasında yapılıyor.
Nasıl gidilir?: Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde yer alan kale, feribot ile ulaşım sağlanmaktadır. Çanakkale’den Bozcaada’ya feribot ile ulaştığınızda birkaç dakika yürüyerek kaleye de son derece kolay bir şekilde erişebilirsiniz.
Gelibolu – Çardak/ Arabalı Motor -15 dakika
Gelibolu – Lapseki / Arabalı Vapur (Gestaş)- 30 dakika
Eceabat – Çanakkale / (Gestaş)- 25 dakika
Kilitbahir – Çanakkale / Arabalı Motor -5 dakika