Bozcaada | Nerede, Nasıl Gidilir – Ne yenir ve Fiyatları 2024
Ege Denizi’nin kuzeyinde Çanakkale’ye bağlı bir ada olan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adası. Ada 37-6 km2 büyüklüğünde, 12 koy ve 12 buruna sahip. Adanın etrafında 17 küçük adacık yer alıyor. Ada Akdeniz ikliminin etkisi altında ve oldukça düşük bir nem oranına sahip. Adanın resmi kayıtlarda yer alan nüfusu 2276, yazın gelen turistler ile adanın nüfusu 10000 olabiliyor.
Burayı anlayabilmek için ilk önce Bozcaada müzesine gitmelisiniz. Eşiniz ile bir adet şarapla günbatımını Batı Burnu’nda geçirmelisiniz. Ada sularında yüzerken onlarca deniz florasına rastlamanız mümkün bu nedenle denizle bir şnorkel ve gözlükle girmelisiniz.
Bozcada Kalesi’nin en yukarısına çıkın ve zamanın tadını çıkarın. Kitap okumaktan hoşlananlar için adada bir adet kitapçı ve sahafçı bulunuyor. Adada dolaşırken plastik poşet yasak bu nedenle kendi çantanızı her zaman yanınızda bulundurun. Adada araba kullanırken önünüze hayvanlar çıkabildiği için süratinize dikkat edin.
Adada araba kullanırken korna çalmak ada sakinlerince hoş karşılanmıyor. Bozcaada’da Ziraat, İş, Akbank ve Garanti bankalarının ATM’leri bulunuyor. Araba kiralama merkezleri de ziyaretçilere hizmet veriyor. Bozcaada’da halk otobüsleri de mevcut, plajlara seferler yapılıyor.
Bozcaada’da Nerede Kalınır ?
Bozcaada’da sizleri küçük ve samimi konaklama yerleri bekliyor. Ada sakinlerinin işlettiği bu yerler her zevke her bütçeye hitap ediyor. Adada toplam iki bin beş yüz misafir ağırlanabiliyor. Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan yoğunluktan dolayı yer sıkıntısı olabiliyor. Birçok konaklama yerinde kahvaltı veriliyor. Kahvaltılarda, doğal sofralık zeytin, pekmez, salça, meyve sebze çeşitleri, doğal süt ürünleri, hamur işleri bulunuyor. Bozcaada’da konaklama fiyatları tatil yörelerine göre yüksek sayılabilecek nitelikte yer alıyor.
Bozcaada Nerede?, Nasıl gidilir?
İstanbul’dan gelirken Çanakkale Boğazı’nı geçmek için dört adet seçenek bulunmaktadır;
Gelibolu – Çardak/ Arabalı Motor -15 dakika
Gelibolu – Lapseki / Arabalı Vapur (Gestaş)- 30 dakika
Eceabat – Çanakkale / (Gestaş)- 25 dakika
Kilitbahir – Çanakkale / Arabalı Motor -5 dakika
Çanakkale’den sonra Geyikli-Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakikada Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşılıyor.
Bozcaada’ya İzmir yönünden gelirken, Çanakkale’ye gitmeden Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek iskeleye ulaşabilirsiniz.
Hızlı Feribot ile ulaşmak isteyenler; Araba kullananlar İstanbul-Bozcaada arasında gidip gelirken Yenikapı – Bandırma hızlı feribotlarını da kullanabilir. Hergün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli’deki iskeleye varmak 3 saati buluyor. Alternatif olarak Bandırma’dan sonra Biga-Çan-Bayramiç güzergahı da takip edilebilir.
Hızlı Feribot ile araba 230 TL, motosiklet 180 TL
Otobüs ile ulaşım için; Büyükşehirlerden Bozcaada’ya yazın her gün 4 otobüs şirketi tarafından seferler düzenliyor. ( Çanakkale Truva, Metro, Ulusoy, İstanbul Seyahat, Kamil Koç). Otobüsler sadece yaz döneminde Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar yolcu getiriyor.
Deniz Yolu ile Ulaşım; Arabalı Feribot Seferleriyle; Bozcaada’ya ulaşım Gestaş tarafından, feribot (arabalı vapur) ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi arasındaki 4 mil mesafe, ortalama yarım saatte alınıyor. Yaz sezonunda iki feribot karşılıklı çalışıyor. Yazın saat başı yapılan seferler, kışın günde üçe kadar iniyor.
Deniz Otobüsü Seferleriyle; Yaz döneminde Çanakkale-Bozcaada arasına günaşırı deniz otobüsü seferleri bulunuyor. Yaklaşık 1 saat süren yolculuk sadece yayalar için.
Uçakla ulaşım; Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 km. uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı.THY’nın yazın hergün, kışın haftanın belli günlerinde düzenlediği bu seferler sadece Çanakkale-İstanbul ve Çanakkale-Ankara arasında yapılıyor.