İstanbulluların, özellikle de gençlerin hafta sonu tatilleri için sıkça tercih ettiği adalardan Büyükada ile karşınızdayız. Yabancıların da Prens adaları olarak tanımladığı 5 adanın en büyüğü olan Büyükada tarihçesi, gezilecek yerleri, yem-içme, fayton ve bisiklet kirama fiyatları, konaklama fiyatları ve daha fazlası ile sizler için bu yazımızda.
Büyükada’nın Tarihçesi
Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür. Eski adı Prinkipo’dur. Zaten “Prinkipo” da Rumca’da “büyük” anlamına gelmektedir.
Adanın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, M.S. 6. yüzyıl’da inşa edilmiştir. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastırın kalıntıları da vardır. Bunlardan bazıları günümüze kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır.
İsa Tepesi’nde ise Hristos kilise ve manastırı ile Rum Yetimhanesi bulunmaktadır. Rum Yetimhanesi’nin binası dünyanın en büyük ahşap monoblok yapılarındandır.
Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios kilisesi de Büyükada’nın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada yapar.
Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir. Mimari açıdan Batı etkisinde inşa edilmiş bulunan mekan, Ada Cami Sokağı’nda bulunmaktadır.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Motorlu taşıtların yasak olduğu (resmi araçlar hariç) adada ulaşım bisiklet ve faytonlarla sağlanır.
Büyükada’nın Genel Özellikleri
– İstanbul yakınlarında bulunan ve Prens adaları olarak bilinen adaların en büyüğüdür.
– Toplam 3 tepeden oluşur ve her tepesinde bir kilise bulunur.
– Motorlu taşıtlar yasaktır. (resmi araçlar hariç)
Büyükada Plajları
Büyükada’daki Plajlardan daha önce bir yazımızda bahsetmiştik. Adada denize girilebilecek 7 tane farklı plaj var. Giriş ücreti, ulaşım ve detaylı bilgi için Büyükada Plajları makalemize göz atabilirsiniz.
Büyükada’da Gezilecek Yerler
1-Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı
Akla gelen ilk yer. İlk olarak 1751 yılında küçük bir kilise olarak inşa edilen yapı uzun yıllar manastır olarak da hizmet vermiştir. Çan kulesinin yanındaki bina 1905 yılında inşa edilmiş ve dört yıl sonra da kullanıma açılmıştır.
2-Rum Yetimhanesi
Dünyanın en büyük ahşap yapısı olan ve hala tüm ihtişamıyla duran Rum Yetimhanesini gezmeden olmaz tabi ki. 1898-99 yılları arasında “Mimar-ı Şehir” ünvanlı Alexandre Vallaury (1850-1921) tarafından otel olarak inşaatına başlanan yapı II.Abdülhamit’ten gerekli izinleri alamayınca satışa çıkarılmıştır. Rum Patriği tarafından cemaatin varlıklı ailelerinden Zarifi ailesinin almasını sağladığı bina daha sonra 1911-64 yılları arasında Rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır.
3- Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Ada Müzesi’nden hemen sonra yer alan evde yazarın eşyaları, kullandığı odalar sergilenmektedir. Odalar mütevazi ve çok şirin. Muhteşem bir köşk ve mimari sizi bekliyor. İçeride bir tarih yaşıyor desek çok ta yanlış olmaz.
4- Meryem Ana Kilisesi
Halk dilinde arabacılar kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesi, Büyükada’da gezilecek yerler listenizde unutmamanız gereken görkemli bir kilise. Panayia da denilen kilise, mimarisi ve çan kulesiyle görülemeye değerdir. Özellikle yabancı turistler tarafından ziyaret edilir.
5- Hamidiye Camii
1895 yılında ibadete açılan yapı II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Minaresi tek şerefelidir. Tavanında, iki yanında hilal motifi yer alan sekiz köşeli yıldız bulunmaktadır. Kalem işi ve çinilerle bezeli bu camiyi kesinlikle görmeniz gerekir.
6- Adakule
202 metre yüksekliği olan Hızır İlyas Tepesi’ndeki Adakule’yi görmeye giden çok yoktur ancak Büyükada gezilecek yerler arasında olduğunu söylememiz gerekir. Lunapark Gazinosu’na kadar faytonla çıktıktan sonra Adakule’ye ulaşmak için 700 metre yürümek gerekiyor. Gözünüz korkmasın, bu yol zannettiğiniz kadar yorucu değil. 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Adakule’de kullanıma açık 28 kişilik 2 toplantı salonu var. Adakule düğün veya nişan için de muhteşem olabilir.
7- Adalar Müzesi
İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi’nde yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, film ve sözlü tarih kayıtları yer alıyor. 10 Eylül 2010 tarihinde açılan Adalar Müzesi, Büyükada’yı yakından tanımak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden.
8- Dilburnu
Büyükada gezisi için piknik çantası da hazırlamalısınız. Bunun nedeni ünlü Dilburnu piknik alanıdır elbette. Büyükada’nın batısında yer alan Dilburnu, yaklaşık 500 metre uzunluğunda 100 metre genişliğindedir. Kuzeyinde Değirmen Koyu, güneyinde ise Yörük Ali Koyu yer alır. Tamamı ormanlarla kaplı piknik merkezinde Tabiat Parkı da yer almaktadır. Piknik yapmak isteyenlerin özellikle ziyaret etmesi gereken yerlerdendir.
Büyükada’da Yeme-İçme
Haliyle böyle bir yerde en çok tüketilen yiyecek balık oluyor. Ama burada bu konuda diğer adalara göre daha fazla seçeneğe sahipsiniz. Çarşıda bulunan lokantaları tercih ederseniz kişi başı 30 liraya karnınızı doyurabilirsiniz. Eğer balık tercih ederseniz de balığa göre 40 – 60 lira ile manzara eşliğinde balığınızı yiyebilirsiniz.
Kahvaltı yapmak isteyenler için de oldukça fazla mekan mevcuttur. Kahvaltı tabakları çeşitlerine göre 25 TL den başlayıp -55 TL ye kadar çıkmaktadır. Tabiri caizse yok yok denilecek kadar güzel tabaklar görebilirsiniz.
Büyükada’da Konaklama Fiyatları
Büyükada otel fiyatları 60-250 TL arasında değişmektedir. Bu değişime neden olan faktörler ise; manzara, havuz, bahçe, açık büfe kahvaltı ve akşam emeği gibi kriterlerdir.
Butik otellerde ise daha küçük konseptte daha rahat tatil fırsatı yakalayabilirsiniz. 45 – 200 TL arasında fiyatlara sahip otelleri de tercih edebilirsiniz.
Sadece konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tercih edilen işletmeler 40 TL ile 70 TL arasında değişebilir.
Büyükada Fayton Ücretleri
Büyükada’da Bisiklet Kiralama Fiyatları
Söz konusu adalar olunca akla gelen ilk şeylerden birisi de bisiklet. Bisiklet kirama işlemi saatlik ve günlük olmak üzere 2şekilde yapılmaktadır. Kiralama yapabilmek için kimlik ya da ehliyetinizi bisikleti kiralayan kişiye vermeniz gerekiyor. Saatlik kira ücreti 10 Lira, günlük kira ücreti ise:25 Lira. Tabi ki bu bizim bulduğumuz en ucuz fiyat. Fiyatların yer yer 40 liraya kadar çıktığı da oluyor.
Büyükada’da Yapılabilecek Aktiviteler
Doğa Yürüyüşü: Ada o kadar büyük ki yürüyerek 6 saatte tamamını dolaşabilirsiniz. Bu tarafımca daha önceden denenmiştir. Siz de yürümekten keyif alanlardansanız kulaklığınızı ve suyunuzu alıp temiz hava ve sessizliğin tadını çıkarın.
Bisiklet Turu: Bunu yapabilmek için biraz güçlü kaslara ihtiyaç olsa da fazla üzülmenize gerek yok. Bu açığı bol bol dinlenerek kapatabilirsiniz. Hem iyi bir spor hem de güzel bir ada turu atmış olursunuz. Hemen hatırlatalım büyük tur yolunu bisiklet ile geçmeyi denemeyin. Büyük eziyet.
Fotoğrafçılık: Ada oldukça fazla doğal ve tarihi güzelliğe sahip olmasından dolayı fotoğrafçıların uğrak noktası. Sizin de varsa böyle bir hobiniz kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Piknik & Mangal: Açık havaya çıkınca karnı acıkanlardansanız merak etmeyin burada piknik yapabileceğiniz çok güzel alanlar var. Hatta ücretli piknik alanları bile var. Değirmenburnu Piknik Alanı ve Dilburnu Milli Parkı tam size göre. Kişi başı giriş ücretleri de sezona göre 5-7 lira arası değişmekte. Ayrıca mangal, semaver gibi ihtiyaçlarınızı da buradan kiralayabilirsiniz.
Büyükada Fotoğrafları
Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Büyükada’ya Bostancı, Kabataş, Kadıköy ve Eminönü’nden kalkan vapur seferlerini kullanarak keyifli bir deniz yolculuğu ile adalara ulaşabilirsiniz.