Hızla artan Mağara turizmi ile ülkemizdeki pek çok mağara turizme açılmaya başlamıştır. Bu mağaralardan birisi de Trabzon’da bulunan Çal Mağarası.
Sizler için bu mağarayı inceledik. Bu yazımızda, mağaranın oluşumu yanı sıra giriş ücreti, yeme-içme, konaklama, nerede? ve nasıl gidilir? gibi pek çok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz.
Mağaranın Videosu
Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Çal Mağarası Tanıtımı
Karadeniz’in en güzel illerinden birisi Trabzon’da gezilmesi gereken en önemli yerlerden birisi de Çal Mağarası. Doğal oluşumu ve güzellikleri ile adeta cennetten bir köşeyi andıran mağara 8 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın bilinen en büyük ikinci mağarası olma özelliğini taşıyor. Ancak şu ana kadar 1 kilometrelik kısmı ziyarete açılabilmiştir.
Girişten 200 metre ilerledikten sonra iki kola ayrılan mağaranın sol kolunun uzunluğu 150 metre olup kolun sonunda bulunan odadan kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli “erime çukuru” olarak bilinen dolinden su akmaktadır.
Sağ kolun uzunluğu ise 400 metredir ve kolda da yaklaşık 60 metre olan bir göl ve çağlayan vardır. Bu göl ve yeraltı su kaynağının yüksekliği yağış mevsimine göre değişkenlik göstermekte olup 25 -150 santim arasında gidip gelmektedir.
Mağaranın içerisinde bulunan sarkıklar, dikler ve daha farklı pek çok doğal şekiller yüksekliği zaman zaman düşürse de bu ziyaretçileri rahatsız etmeyecek seviyede.
Mağaranın nemi girişte kuru olsa da iç kısımlara gidildikçe artmaktadır. Mağaranın astım ve nefes darlığına iyi geldiği tespit edilmiştir.
2000 yılında Trabzon il Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapıldıktan sonra 2003 yılında halkın ziyaretine açılmıştır.
Çal Mağarası Oluşumu
İkinci aşama ise; bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımı azalmış ve mağaranın gelişimi durmuştur. Bu aşamada su kanallarından sızan sular, yer yer sarkıt ve dikitleri oluşturmaya başlamıştır.
Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: 2023
Giriş ücreti: 50 TL ücret alınmaktadır.
Ziyaret saatleri: Şelale haftanın her günü saat: 09:00 – 18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Konaklama İmkanları
Trabzon her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bir şehir. Bu yüzden konaklama imkânı oldukça geniş. Mağara çevresine en yakın konaklama yerleri 7-8 kilometre yakınlardadır. Eminim ki daha yakına kurulacak otel veya pansiyonlar ile ziyaretçi sayısı daha da artacaktır. Ancak böylesine özel ve güzel yerlerin çok fazla tahrip edilmemesi gerektiğini de göz ardı etmemeliyiz.
Kahvaltı ve Yeme-İçme
Mağaradan çıktıktan sonra oldukça serin olduğunun farkına varıp sıcak bir şeyler içmek isterseniz üst tarafta bulunan küçük kafeyi tercih edebilirsiniz. Yorulduk karnımızı doyurmak isteriz derseniz maalesef böyle bir imkân biz bulamadık. Yanınızda atıştırmalık bir şeyler getirmenizi tavsiye ederiz.
Çal Mağarası Nerede? Ve Nasıl Gidilir?
Adres: Çalköy Mahallesi, 61390 Düzköy – Trabzon
Nasıl Gidilir: Karadeniz sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat – Söğütlü köprüsünden dönün. Düzköy yoluna girdikten sonra yukarıya doğru düz ilerlediğinizde, bu yol sizi mağaraya götürecektir.
Grup halinde gelenler için buraya servisler mevcuttur. İlçeye gelen minibüsler bulunmakta fakat seferleri pek sık olmamaktadır.