Cumhuriyet tarihinin en büyük cami yapım projesi olarak bilinen Çamlıca Camii ‘si 7 Mart 2019 tarihinde sabahı namazı ile ibadete açılmıştır. Mimarisinde Osmanlı-Selçuklu ile günümüz mimarisinin çizgilerinin gözlemlendiği caminin yanı sıra 11 bin metrekarelik Türk İslam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik Sanat Galerisi, 3 bin metrekarelik Kütüphane, 1000 kişilik Konferans Salonu, Hat, Tezhip, Minyatür gibi geleneksel sanatların eğitiminin verildiği 8 Sanat Atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bulunan bir kompleks olarak yapılmıştır.
Çamlıca Camii Yapım Aşaması
Yapımına 29 Mart 2013 yılında başlanmış ve 6 yıl süren çalışmalar sonunda 7 Mart 2019 tarihinde sabahı namazı ile ibadete açılmıştır. Aslında ilk planlama yapıldığında 2016 yılı Kadir Gecesi (1 Temmuz 2016) tarihinde açılması planlanmış ama çalışmalar beklenenden uzun sürmüş ve planlanan tarihten 3 yıl sonra ibadete açılmıştır.
Mimari Yapısı
Mimarisinde Osmanlı-Selçuklu ile günümüz mimarisinin çizgileri göze çarpar. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi ise İstanbul’u simgelemektedir. Ana kubbenin üzerine 3,12 metre genişliğinde, 7,77 metre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında Nanoteknoloji ile renklendirilen alem yerleştirildi.
3 parçadan oluşan bu alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğine sahip. Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı. Kubbe altındaki dört ayrı bölümde yer alan aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten ve Nanoteknoloji ile üretilen hatla Arapça “Ey ihtiyaçları gideren”, “Dualara icabet eden”, “Sesleri duyan”, “Dualarımızı kabul et” sözleri yazıldı. Yine Nanoteknoloji ile üretilen 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi’nin tamamı, kubbe altındaki kemerlere monte edildi.
Cami’nin 6 minaresi İmanın şartlarını temsil eder. Bu minarelerden 4 tanesi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 3 şerefeli olup 107,1 metre uzunluğundadır. Diğer 2 minare iki şerefeli ve 90 metre yüksekliğinde yapılmıştır.
Dışarıdan ana avluya girişinde mermerle kaplı göz alıcı güzellikte ve oldukça büyük bir taç kapı yer alıyor. Kapının avlunun iç kısmına bakan bölümünde, Kasas Suresi’nin 77. ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi’nin 132-136. ayetleri işlendi.
İbadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik Türk İslam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, Hat, tezhip, minyatür gibi geleneksel sanatların eğitiminin verildiği 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.
Çamlıca Camii Özellikleri
Türkiye Cumhuriyet’i tarihinin en büyük cami yapım projesi olarak bilinen Çamlıca Camisi, İstanbul’un her noktasından görülebilecek.
Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere toplam 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak tasarlandı.
Camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.
Herhangi bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındırabilecek.
Çamlıca Camii Resimleri
Çamlıca Camii Nerede? ve Nasıl Gidilir?
Adres: Ferah Mahallesi, Ferah Yolu Sk. No:87, 34692 – Üsküdar / İstanbul
Ulaşım: Özel araç ile ulaşmak isteyenler; Üsküdar merkeze geldikten sonra tabelaları kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Vapur ile ulaşmak isteyenler; Üsküdar iskelesine geldikten sonra 65 Üsküdar – Kirazlıtepe – Hasippaşa Minibüsünü kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler; Şişli’den 522 ve 14FD, Dudullu’dan 522 ve UM12, Ataşehir’den 222 ve 14F, Maltepe’den 222 ve 4F, Taksim’den 15CA Hat numaralı otobüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Başiktaş’tan gitmek isteyenler öncelikle Vapur ile Üsküdar’a geldikten sonra 65 Üsküdar – Kirazlıtepe – Hasippaşa Minibüsünü kullanarak ulaşım sağlayabilirler.
Konum bilgisi için tıklayın.
Dipnot: Hazır buralara kadar gelmişken Üsküdar’da gezilecek yerler için oluşturduğumuz listemize de mutlaka bir göz atın.